23/03/2025

Măgeanu şi Năstase fac praf vechi ziceri româneşti. Dar, cică, ei nu fac pe deştepţii

După o absenţă de patru luni, în care s-a culcuşit în online pe durata sezonului hibernal, navetistul Norris Măgeanu a revenit între colegii consilieri, la dezbaterea programată în penultima zi a lunii februarie. De când au fost învestiţi în funcţii, până în această săptămână, aleşii s-au întrunit de 12 ori, în cadrul a cinci şedinţe ordinare şi şapte extraordinare! Măgeanu, un preşedinte invizibil al unui PNL cu aceeaşi trăsătură negativă, s-a plictisit de drumul Bucureşti – Câmpulung după primele patru convocări şi a abandonat cutuma participării fizice a consilierilor care îşi respectă funcţia şi alegătorii. Este de înţeles când, în mod excepţional, din motiv de boală, concediu ori altă problemă personală sau profesională, alesul nu poate lua parte la una dintre întâlnirile forului deliberativ. Dar să te refugiezi pe platforma virtuală la şapte şedinţe consecutive… ce fel de om de imagine eşti tu pentru un partid fragil în procente, când imaginea se rezumă la o voce stinsă, nepercepută de electorat, întreruptă de semnalul internetului?!

  • Loredana Năstase nu vede „copacii de pădure”, iar Măgeanu se dă după vişin. De preferat, după cireş  

Dacă tot l-a prins data de 27 februarie la Câmpulung, Măgeanu a venit la Primărie, unde şi-a recunoscut locul în sala de Consiliu, lângă colega agitată Loredana Năstase. În încercarea de a face pe sfătoşii, citând din înţelepciunea populară, au dat-o brutal de gard şi unul, şi celălalt. Măgeanu şi Năstase au „vărzuit” vechi ziceri româneşti, cel mai probabil, din neştiinţă, nu din graba de a-şi slobozi mesajele cu accente jignitoare la adresa câtorva persoane din Executiv – primar, viceprimar, city-manager -, pe care nici cu gândul n-au reuşit să le mişte din funcţii la alegerile trecute.

„Nu cred că venim aici să facem pe deştepţii.”, îi „abureşte” pe câmpulungeni Măgeanu, care, după bazinul de înot, vrea să i se predea şi sarcina gestionării colectării selective a gunoiului în oraş. Vă amintim cum se lăuda liderul liberal, toamna trecută, că face şi drege dacă i se dă lui pe mână bazinul de înot. Cum îl eficientizează el şi-i elimină pierderile! Mai nou, vrea în responsabilitate şi problematica deşeurilor, când el nu este în stare să presteze, în carne şi oase, la şedinţele de Consiliu Local, cum este normal să se întâmple, repetăm, din respect pentru cetăţenii care îi plătesc indemnizaţia lunară.

Străduindu-se din răsputeri să nu facă pe deştepţii, şi Măgeanu, şi Năstase au picat proba reproducerii unor vorbe din bătrâni arhicunoscute, introducându-le în forme eronate în discursurile insipide. În loc să le condimenteze luările de cuvânt serbede, zicalele trunchiate au arătat „fisurile” culturii generale ale amândurora. Fisuri remediate rapid de vigilentul Marinică Fologea, ale cărui timpane au fost deranjate de denaturarea învăţăturii populare de colegii politicieni cu spume la gură.

Zice, la un moment dat, Loredana Năstase, în contextul discuţiei despre gunoi: „Să ştiţi că îmi găsesc cuvintele. Lăsaţi-mă să vorbesc, că vin în sprijinul dumneavoastră. Se spune că, de foarte multe ori, ajungem să nu mai vedem copacii de pădure.” Expresia corectă este „a nu vedea pădurea de copaci”, ceea ce face şi ea de cele mai multe ori, dându-şi o importanţă exagerată ei, ca detaliu, în detrimentul Consiliului Local şi comunităţii, ca ansamblu. Asta ca să-i fim de ajutor cu o interpretare plastică a proverbului tulburător de frumos şi adevărat, însuşit greşit de doamna consilier.

N-o să-i spunem şi cât de nepoliticos este să nu reţii numele unei persoane cu care ai avut un contact, un dialog, aşa cum este Violeta Bâlă, responsabila din Primărie în chestiunea salubrităţii locale şi a relaţiei cu Financiar Urban. Loredana Năstase i s-a adresat cu „doamna Bână”, fiind din nou corectată din sală în privinţa numelui invitatei la dezbatere.

Nici Norris Măgeanu nu străluceşte la capitolul expresiilor consacrate în limbajul românilor, dar, spre deosebire de colega care insistăm că nu face pe deşteapta, n-a comis-o atât de grav. „Nu ne mai dăm după vişin.”, ne anunţă prezidentul PNL, încurcând doar tipul pomului fructifer care, în zicala populară, era cireş: „a te ascunde după cireş”, „a întoarce pe după cireş”. Dar există şi varianta cu piersic, pe care o regăsiţi şi în Dex: „a o lua pe după piersic”. Nu şi după vişin.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!