Tevatura liberală în Consiliul Local pe tema unor pretinse urgenţe ale comunităţii, precum lipsa unor chioşcuri în curtea Spitalului Câmpulung, n-a generat nici măcar o reacţie publică de intensitatea unei furtuni în paharul cu apă. Pandemia a „rezolvat” un minus al instituţiei de sănătate publică, scăpată astfel de gheretele lângă care se fuma, se consuma cafea, se ronţăiau snackuri pline de sare şi E-uri şi alte „otrăvuri” în ambalaje care iau, în special, ochii copiilor. Liberala Loredana Năstase chiar a invocat poftele celor mici, care resping mâncarea gătită, drept argument de rezervă, când a văzut că nu ţine nimic din pledoaria „subţirică” în favoarea unor puncte alimentare în incinta unităţii medicale. Şi de ce nu a ţinut nimic dintre motivele servite de aceasta în apărarea propunerii sale electorale? Simplu. Din necunoaşterea realităţii din Spitalul Câmpulung, care a generat afirmaţii false, potrivit cărora n-ai de unde să-ţi procuri o cană cu apă. Asta deşi sunt dozatoare de apă, gratis, pentru pacienţi şi personal, la fiecare etaj al unităţii medicale, în al cărei Consiliu de Administraţie se găseşte şi Loredana Năstase.
- PNL-iştii săreau peste Spital, Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii
Nu o dată, PNL-ista Loredana Năstase a stăruit în Consiliul Local asupra calităţilor sale de mamă şi bunică, aflate în contradicţie cu câteva dintre poziţiile sale curioase. Vă aduceţi aminte ce susţinea toamna trecută: că-şi duce nepoţica la bazinul de înot, unde – ştie ea – se toarnă clorul cu găleata. Acum, susţine altă trăsnaie: să se reînfiinţeze gheretele cu gustări din categoria hranei nesănătoase, dar tentante datorită purcoiului de potenţiatori de aromă şi gust, căreia nu-i rezistă nici adulţii, darămite copiii. De altfel, liberala chiar scoate la înaintare capriciile copiilor în materie de preferinţe alimentare, cărora maturii, chipurile, trebuie să li se conformeze. Asta-i bună! Adică să se redeschidă alte surse de fast-food în curtea Spitalului, că să aibă copiii alternative la meniul impus de medic!
S-o luăm cu începutul. Interpelat cu ton de interogatoriu de consiliera locală pe subiectul neagreării revenirii la comerţul îndoielnic lângă zidurile Spitalului, Andrei Aron, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi-a concentrat mesajul pe procedura legală care trebuie parcursă. Asta pentru că Năstase presa să smulgă mai întâi un acord, apoi un vot la următoarea şedinţă, de la colegii consilieri pentru amplasarea altor magazinaşe, sărind peste Comitetul Director, Consiliul de Administraţie, DSP Argeş şi Ministerul Sănătăţii.
„Primăria Câmpulung nu reînfiinţează chioşcurile. Reînfiinţarea lor nu se poate face, pentru că au trecut două termene de cinci ani. Dacă am citi legea, am vedea că acolo se spune foarte clar că aceste chioşcuri se reavizează de către Minister (n.r. Ministerul Sănătăţii) o dată la cinci ani, maxim de două ori.”, a clarificat Andrei Aron eroarea PNL-iştilor în privinţa destinatarului solicitării lor şi a competenţelor acestuia. Liberalii s-au adresat Primăriei, care n-are niciun atribut în această privinţă.
„Nu vreau să jignesc pe nimeni şi nu vreau să pară că este aroganţă, dar marea majoritate de aici ştie că nu aceasta este procedura. Prima dată trebuie să se aprobe în Comitetul Director, să treacă prin Consiliul de Administraţie şi, cel mai important, trebuie să treacă pe la Ministerul Sănătăţii înainte să ajungă la dumneavoastră. Nu se poate face o cerere către dumneavoastră, ca să aprobaţi închirierea unor spaţii în curtea Spitalului pentru alimentaţie publică.”, a continuat acesta.
- Spitalul şi Policlinica vor avea câte un automat cu produse alimentare şi nealimentare
Andrei Aron a povestit şi ce s-a întâmplat la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, la care a fost prezentă PNL-ista Loredana Năstase. „Noi nu i-am dat dânsei nicio atribuţie. Dânsa s-a exprimat că ar cunoaşte foarte multe persoane care se ocupă de astfel de restaurante prin alte spitale mai mari şi i-am propus să vină cu un studiu, prin care să ne arate că este fezabil să facem nişte chioşcuri în curtea Spitalului. Dar îi reamintesc doamnei Năstase ceva ce-a uitat: că tot în aceeaşi şedinţă am aprobat două spaţii pentru două automate cu produse alimentare şi nealimentare. Unul la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi unul la Policlinică. Şi dumneavoastră le-aţi aprobat, nu numai eu. În momentul de faţă, există procedură făcută către Ministerul Sănătăţii de aprobare a acestor aparate, care vor fi cu produse alimentare şi nealimentare. Îi reamintesc doamnei Năstase că, în aceeaşi şedinţă, unul dintre membrii Consiliului, de la DSP, a specificat că este foarte important ca noi să avem grijă de aceşti pacienţi să nu-şi cumpere orice fel de mâncare, pentru că au o dietă conformă unor reguli stabilite de nişte medici. Prin această propunere bănuiesc că a vrut să se arate publicului că cineva îşi doreşte chioşcuri şi noi nu ne dorim. Numai că, pentru a se putea face aşa ceva, trebuie să existe o procedură corectă, care bineînţeles că începe de la Spital. Doamna Năstase a avut termen până la următorul Consiliu de Administraţie să vină cu acest studiu, prin care să ne arate că se pot face şi două chioşcuri afară, pe lângă cele pe care le-am aprobat în interior, şi că sunt fezabile. Doamna n-a venit la următoarea şedinţă, n-avem studiu, nu i-a cerut nimeni să facă procedură, căci ştim foarte bine că nu ar putea să facă această procedură, din moment ce dânsa v-a solicitat dumneavoastră să aprobaţi nişte chioşcuri, în condiţiile în care dumneavoastră nu trebuie să aprobaţi aşa ceva. Au trecut trei luni de când dânsa este în Consiliul de Administraţie. Mi se pare că nu se ridică la nivelul la care eu am aşteptări din partea membrilor Consiliului de Administraţie, mai ales când vine cu o astfel de solicitare, cunoaşte discuţiile şi ştie foarte bine că toată lumea a fost deschisă să facem aceste lucruri. Pot să remarc că mă bucur foarte tare că Spitalul Municipal nu mai are decât această problemă: n-are chioşcuri în curte. Consider că, în aproape cinci ani, de când sunt acolo, le-am rezolvat pe toate, am rămas doar cu chioşcurile.”, a relatat acesta.
Nu surprinde că Loredana Năstase n-a recunoscut cele relatate de Andrei Aron, dar vom depăşi momentul, fiind mai de interes dotarea intenţionată de instituţia de sănătate decât replicile de opoziţie disperată să se remarce cumva. Caietul de sarcini pregătit pentru organizarea licitaţiei va impune produsele conţinute de aceste automate. „Produsele pot fi stabilite de Comitetul Director împreună cu medicul dietetician al Spitalului, care poate spune ce produse pot fi acolo. Atunci, eliminăm orice fel de abatere de la contract. Se poate face un contract clar pe ce produse să fie. La un chioşc nu poţi să ai controlul produselor pe care le vinde. Nu poţi să ai nici controlul asupra persoanelor care se duc acolo.”, a mai afirmat Andrei Aron.
- Managerul Petrina Florea: „O spun cu toată certitudinea: se găteşte mâncare foarte bună în Spital, bolnavii nu se mai pot plânge că nu au mâncare”
Ce înseamnă când nu ştii când să te opreşti! „Vă doresc să nu ajungeţi la Spital şi să aveţi nevoie de o cană cu apă!”, a dramatizat Năstase situaţia Spitalului Municipal, comparat cu centrele care se respectă, unde există cafenele şi unde pacienţii şi rudele lor se duc să bea cafea.
I-a răspuns managerul Petrina Florea cum stă treabă cu cana de apă „imposibil” de procurat la Spitalul Câmpulung. „Noi avem pe fiecare etaj aparate pentru apă. În Secţia Oncologie, de exemplu, avem două. Pe fiecare nivel sunt unul sau două aparate pentru apă. Referitor la alimente, eu cred că toată lumea a observat că meniurile au fost schimbate, mâncarea este foarte bună în Spital şi o spun cu toată certitudinea: se găteşte mâncare foarte bună în Spital, bolnavii nu se mai pot plânge că nu au mâncare. Asta o ştiţi şi dumneavoastră şi cred că o ştie tot Câmpulungul. Îmi pare rău că spuneţi că bolnavul mai are nevoie de mâncare şi nu are de unde să-şi cumpere. Vă rog să veniţi să studiaţi meniurile de la Spital.”, a îndemnat-o directoarea Spitalului pe consiliera PNL.
Moment în care Năstase a lansat argumentul suprem: copiii. „Eu lucrez cu copii. Şi sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă ce le pui la masă la cantină. Atunci, copilul trebuie să mănânce altceva.”, a uluit aceasta. Altceva ce de la un chioşc unde, vorba lui Andrei Aron, autoritatea spitalicească n-are controlul mărfurilor vândute de un privat?! Junk-food?! „Copilul are un regim alimentar stabilit de medicul de specialitate.”, a replicat, la finalul discuţiei, directoarea Petrina Florea.