11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Vlădeşti, în vizită la Schitul Sfântul „Neagoe Vodă Basarab”

Într-o lume în care educația spirituală are un rol crucial în formarea valorilor morale și a caracterului, activitățile educaționale care implică învățătura ortodoxă devin esențiale în procesul de dezvoltare al tinerelor generații. La Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădești, elevii din clasele primare au participat la o activitate educațională și catehetică, sub îndrumarea profesorului de religie Ionuț Dragomir, care i-a condus pe copii la Schitul Sfântul ”Neagoe Vodă Basarab” în comuna Vlădești. Activitatea a fost destinată învățării despre viața și învățăturile sfinților, în special despre Părintele Cleopa Ilie, o figură emblematică a monahismului românesc.

Schitul Sfântul Neagoe Vodă Basarab din Vlădești a oferit copiilor un cadru spiritual și educativ deosebit, unde rugăciunea și liniștea monahală sunt esențiale pentru viața duhovnicească. Părintele Stareț Giosanu Cosma a fost gazda primitoare a elevilor, iar cuvintele sale pline de înțelepciune au deschis inimile copiilor pentru învățătura duhovnicească profundă. Într-o atmosferă caldă și primitoare, părintele le-a vorbit celor mici despre virtuțile și viața Sfinților, oferindu-le o lecție despre trăirea unei vieți în acord cu învățăturile creștine, prin rugăciune, jertfă și iubire de semeni. Elevii s-au închinat la sfintele icoane, participând la Sfânta Liturghie, au fost învățați nu doar prin cuvinte, ci și prin trăirea unor momente sacre care le-au lăsat o amprentă spirituală adâncă.

În continuare, Părintele Patriche Claudiu a susținut o scurtă cateheză, în care le-a vorbit elevilor despre modelul de iubire creat între oameni pe baza învățăturilor Domnului Iisus Hristos.

Domnul profesor Ionuț Dragomir a continuat activitatea educativă, vorbindu-le copiilor despre viața și învățăturile Părintelui Cleopa Ilie, un mare duhovnic al monahismului românesc, care a lăsat o moștenire spirituală impresionantă. Părintele Cleopa Ilie s-a născut într-o familie de țărani credincioși, fiind al cincilea copil din zece. Viața sa a fost marcată de o profundă vocație religioasă, care l-a condus la mănăstirea Sihăstria Neamțului, unde a intrat în monahism alături de un frate al său. Aici, sub îndrumarea Părintelui Paisie Olaru, Părintele Cleopa a început să își construiască fundamentul vieții duhovnicești, păstrându-se în liniștea monahală și dedicându-se rugăciunii și învățăturii.

Un moment crucial din viața sa a fost perioada în care a trăit în ascuns în munți, în timpul regimului comunist ateist din România, fiind martor al prigoanei și al persecuțiilor Bisericii Ortodoxe. În 1964 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost numit duhovnic și unde și-a continuat lucrarea duhovnicească. De-a lungul timpului, Părintele Cleopa a fost un îndrumător spiritual important, fiind cunoscut pentru predicile sale profunde și pentru înțelepciunea sa. El a fost un apărător al tradiției monahale ortodoxe și un model de viață creștină autentică.

Activitatea se înscrie în Calendarul eparhial catehetic în lumina anului 2025 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

La finalul activității educaționale, elevii au rostit o rugăciune, exprimându-și recunoștința față de învățăturile primite și pentru binecuvântările lui Dumnezeu. Părintele Stareț Giosanu Cosma le-a oferit daruri copiilor, iar aceștia au plecat acasă cu inimile pline de bucurie și cu o mai mare înțelegere a importanței trăirii unei vieți în acord cu învățăturile creștine.

Sursa: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!