9 C
Campulung Muscel
24/01/2025

Lucrarea de acum zece ani, o tragedie pentru Băile „Kretzulescu”, întrucât le-a alterat complet caracterul de monument istoric

Băile „Kretzulescu”, din păcate, rămân deocamdată pe dinafara noului proiect care se pregăteşte referitor la parcul central, deoarece finanţările destinate „insulelor verzi-albastre” nu susţin şi reabilitări de clădiri. Vor fi avute în vedere în viitor, pe o nouă axă, a informat arhitectul şef Mădălina Zăgărin, care şi-a limitat studiul la amenajările pentru care se pot obţine din nou bani europeni, după ratarea proiectului în intervalul 2013-2015.

  • Experţii care au văzut băile sunt pentru declasare, întrucât au fost distruse în timpul proiectului de acum zece ani

Cât de gravă este situaţia Băilor „Kretzulescu”, distruse în timpul precedentei încercări de reabilitare, a povestit administratorul public Ioana Marcu.

„Axa pe care dorim să finanţăm această investiţie, şi anume „Insule verzi-albastre”, prin Programul Regional Sud-Muntenia, finanţează doar investiţii în parcuri, lacuri, reabilitare de zone degradate din punct de vedere al ecosistemului ş.a.m.d. Sub nicio formă, nu vizează clădiri. Referitor la clădirea băilor, am fost să o vizităm, nu doar o dată, ci în repetate rânduri, cu diferiţi experţi şi de la Institutul Naţional al Patrimoniului, şi de la diferite firme mari de proiectare pentru monumente istorice. Şi cam toţi au căzut de acord că aproape că ar trebui declasate, din cauză că investiţiile care s-au făcut în proiectul precedent sunt extrem de invazive şi au degradat şi alterat complet caracterul lor de monument istoric. Atât timp cât noi nu avem o utilitate şi nu avem un investitor şi o modalitate de a opera nişte băi în municipiul Câmpulung, nu putem să stăm cu acest parc degradat la infinit. În faţa clădirii băilor există o sumedenie de betoane turnate care reprezintă nişte fundaţii pentru nişte construcţii care nu au fost niciodată finalizate, reprezintă un pericol. Dacă se joacă copiii pe acolo, îşi pot rupe gâtul, la propriu! Atunci, prin această investiţie ne propunem să aducem tot spaţiul din jurul băilor, tot parcul, inclusiv cu acea zonă abandonată în spate, care a fost un patinoar şi acum este, efectiv, un depozit, la un statut decent de parc – monument istoric. Ulterior, sper ca împreună cu dumneavoastră să găsim o soluţie pentru Băile „Kretzulescu” şi poate vom reuşi, la un moment dat, să atragem un investitor interesat. Măcar poţi să-i dai o clădire în exploatare într-o zonă în care este reabilitată şi arată conform. Sau, dacă nu, poate reuşim să găsim o utilitate pe care poate să o gestioneze Primăria prin structurile sale. Dar, în acest moment, o idee clară pentru respectiva clădire, care să asigure că avem şi sursă necesară de gestionare a investiţiei ulterior, nu avem.”, a precizat city-managerul Ioana Marcu.

„Pe termen scurt facem parcul, pe termen mediu, cum e prevăzut în strategie, facem băile, a intervenit arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Viziunea pe termen scurt este să amenajăm parcul, să punem în siguranţă zona, pentru că nu reprezintă siguranţă în exploatare în acest moment.” Băile rămân pe lista de aşteptare până când se va ivi o posibilitate de finanţare, neputând fi lăsate la nesfârşit în halul în care se găsesc, în centrul oraşului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!