1.9 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Părinţii olimpicilor de la Robotică, respinşi de Comisia de Burse de la „Dinicu Golescu”, sfătuiţi chiar să meargă în instanţă

  • Directorilor de la „Dinicu Golescu” li s-a reproşat că nu i-au ajutat pe campioni să obţină bursa de excelenţă olimpică  

La cât de mult s-a foit directoarea Magdalena Dorcioman pe lângă colegii ei de la PSD, înaintea şedinţei Consiliului Local din 19 decembrie 2024, când au venit şi câţiva părinţi şi profesori ai copiilor de la Robotică, respinşi de şcoală la acordarea de burse de excelenţă olimpică, impresia a fost de regie de partid: PSD-iştii, în funte cu directoarea lor de la „Dinicu Golescu”, să facă presiuni ca să obţină 80.000 de lei de la bugetul local. În caz contrar, să aibă din nou un motiv ipocrit să acuze Primăria şi primarul că se opun recompensării unor performeri internaţionali care, în alte judeţe, primesc burse de excelenţă olimpică de la bugetul central. De o altfel de răsplată beneficiază toate cele trei echipe din România, participante anul trecut în America, la Campionatul Mondial de Robotică „First Tech Challenge”, de la Houston: cele două clasate înaintea celei de la Câmpulung şi cea poziţionată în urma liceenilor de la „Dinicu Golescu”, ale căror solicitări de a fi beneficiarii unui astfel de stimulent au fost desconsiderate chiar de propria şcoală.

Directoarea şi politicienii de la PSD au dat în clocot să obţină diferenţa de la 450 de lei – bursa de merit la 900 de lei – bursa de excelenţă olimpică din bugetul local, pentru cei 14 elevi, înainte de a fi existat un demers comun al autorităţilor locale şi şcolare la minister.

  • „Nu dădea bani nici şcoala, nici municipiul Câmpulung, îi dădea ministerul”

Am relatat într-o ediţie anterioară că Magdalena Dorcioman a indicat responsabilitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, care: „Nu ne permite să acordăm burse de excelenţă olimpică, ne spune că putem acorda bursă de merit”. Şi-atunci a anunţat că va veni cu jalba-n proţap la Primărie, pentru diferenţa de 450 de lei plătită fiecăruia dintre cei 14 membri ai echipei de Robotică, timp de 12 luni, adică un total de 75.600 lei. Asta deşi banii se puteau obţine de la Ministerul Educaţiei, care susţine bursele de excelenţă olimpică. Dacă dosarele copiilor n-ar fi fost blocate de Comisia de Evaluare a Burselor de la „Dinicu Golescu”, avându-l ca preşedinte pe directorul adjunct al şcolii, Aurel Nicolae Stoica.

Raportul nefavorabil al acestuia a fost, însă, respins de Consiliul de Administraţie, care a impus completarea dosarelor, pentru a fi trimise mai departe. În calitate de membru al Comisiei de Administraţie, Ionel State a povestit ce n-a mers cum trebuie. „Eu spun că s-a plecat prost din start cu soluţionarea dosarelor pentru burse. S-a plecat prost şi corespondenţa a fost prost făcută. În momentul în care au respins aceste dosare, s-a perpetuat informaţia către minister, către IŞJ, nu mai contează. În condiţiile în care se ştie clar că la olimpiadă nu se dau diplome, se dau medalii, iar medalia este recunoscută ca un trofeu olimpic… Aşa trebuia să meargă din start comisia până la minister, căci de asta noi, în Consiliul de Administraţie, am respins soluţia comisiei! Trebuia să meargă din start la minister, fiindcă nu dădea bani nici şcoala, nici municipiul Câmpulung, îi dădea ministerul. Dacă se dovedea că ceva era în neregulă, părinţii erau de acord să returneze banii. Din start am văzut o chestiune de rea credinţă. Acum nu mai contează. Facem demersurile necesare, dar nu ştiu dacă mai putem să câştigăm ceva de acolo, să li se acorde bursele de excelenţă. Noi, Consiliul Local, nu avem nicio problemă să premiem, dacă putem să-i premiem sau să-i ajutăm în alte scopuri. Dar bursele acelea se dau de către minister şi trebuiau date!”, a precizat acesta.

  • Alexandru Hagi: „Eu îi sfătuiesc pe părinţi să meargă chiar şi în instanţă, dacă este cazul!”

Dorcioman, însă, era din cale-afară de stăruitoare să fie scoşi banii din bugetul local, deşi era treaba şcolii să-i obţină de la centru, cum i-au obţinut şi alţii pentru copiii lor. Moment în care viceprimarul Alin Vlădău a întrebat-o: „Ce diligenţe aţi întreprins dumneavoastră pentru a-i ajuta pe aceşti copii, nu să veniţi la Consiliul Local, să dea Consiliul Local bani! Că asta am înţeles, dar dumneavoastră… o adresă din partea dumneavoastră, ca director, din partea domnului director adjunct… aţi fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean? Înţeleg că aţi comunicat prin WhatsApp, doamna inspector nu v-a dat un răspuns nici oficial, nici neoficial? Ce presiuni aţi făcut să ajutaţi aceşti copii, nu să veniţi la Consiliul Local?”

Discuţii telefonice şi adrese, a fost răspunsul acesteia. Şi când s-a plictisit de hârtii, a venit să ceară banii de la Primărie. „Haideţi mai bine să facem, împreună cu doamna director şi cu domnul director adjunct, încă o solicitare către minister! Doamna director poate să meargă într-o audienţă la domnul inspector şef general, să facă încă o adresă semnată de părinţi, semnată şi de noi, consilierii locali, prin care să le solicităm aceste fonduri şi apoi să vedem ce se întâmplă. (…) Noi nu ne ferim să scoatem bani din buget! Nu avem, este greu, poate o să găsim. Dar de ce renunţăm la luptă, la a face toate demersurile necesare să luăm banii de la minister sau IŞJ? De ce ne este teamă? Dumneavoastră nu sunteţi de acord cu propunerea mea să mai încercăm printr-o adresă, consilierii, părinţii, doamna director şi domnul director adjunct şi Consiliul de Administraţie? De ce să nu facem asta?”, a replicat Alin Vlădău la insistenţele PSD-iştilor, care au găsit un prilej de a-şi face campanie electorală pe seama supărării liceenilor, a părinţilor şi a mentorilor lor.

„Aici nu este vorba despre premierea copiilor de către Consiliul Local. Este altă discuţie. Este vorba despre procedura legată de burse, care şi în opinia mea nu a fost făcută corect, dat fiind că există precedent la alte echipe în alte judeţe. Nu are legătură cu Consiliul Local în acest moment, ci doar cu aceste burse. Legat de ce se întâmplă cu aceste burse, eu îi sfătuiesc pe părinţi să meargă chiar şi în instanţă, dacă este cazul!”, a intervenit Alexandru Hagi.

  • Copiii ştiu că au fost nedreptăţiţi de propria şcoală  

Prezent la şedinţa de Consiliu, unul dintre tinerii din echipa Watt’s Up a povestit public ce simte într-o astfel de situaţie injustă. „Sunt elev la „Dinicu Golescu”, sunt în echipa de Robotică din clasa a X-a, acum sunt clasa a XII-a şi am reprezentat România în America, în luna aprilie. Noi am câştigat semifinala, am ajuns în finala de divizie, am avut un rezultat mai bun ca o echipă care a participat în America, dar noi nu primim burse, iar dânşii primesc. Nu pot să spun că este frustrant, dar este deranjant. Adică lor le este recunoscută performanţa şi nouă nu. Noi ştim prin ce am trecut, noi ştim că venim la şcoală de la ora opt dimineaţa, plecăm la ora opt seara…”, a afirmat tânărul. „Cine mai exact nu v-a recunoscut performanţa?”, l-a întrebat Alin Vlădău. „Comisia de Burse. Noi am depus diferite dosare, am pus cerere, de toate, şi mereu am fost refuzaţi.”, a răspuns liceanul. „Haideţi să respectăm părinţii şi copiii, căci ei susţin cauza. Ei susţin ca ministerul, aşa cum a dat altor judeţe bani, să le dea şi lor. După care, dacă nu le dă ministerul bani, găsim soluţii să le dăm noi. Haideţi să facem presiuni la minister! Dumneavoastră, împreună cu noi, consilierii. Facem toţi.”, a pledat viceprimarul la sprijinul celor dispuşi să se implice într-un demers colectiv.

„Elevii ar trebui să ştie că sunt apreciaţi de sistemul de învăţământ din care fac parte şi de aceea ar fi corect ca bursele să fie acordate de Ministerul Educaţiei, de Inspectorat şi de reprezentanţii acestui sistem din Comisia de Burse sau cine este responsabil, să facă toate demersurile să primească aceşti bani. Nu este vorba de bani, în esenţă, este vorba de apreciere!”, a replicat Alex Blidaru la campania fără perdea a PSD-iştilor, care băgau la înaintare un buget local sleit pe final de an, deşi sursa acestor stimulente este „vistieria” centrală. Cum au spus şi părinţii, precedentul există, de vreme ce celelalte trei echipe din România, participante în America – cea de pe locul I, campioană mondială, cea de pe locul II, vicecampioană mondială şi cea plasată după Watt’s Up Câmpulung -, primesc acest tip de răsplată.

  • „Ştim foarte bine cum au fost trataţi, cum s-a încercat să se scoată din clasa respectivă unde desfăşurau activitatea. S-a încercat să fie împiedicaţi”

Oricum, ceva se întâmplă la „Dinicu Golescu”, nefiind degeaba reacţia virulentă a familiilor copiilor la adresa celor care i-au folosit pentru fotografii şi imagine. A confirmat, destul de reţinut, viceprimarul Alin Vlădău că tratamentul aplicat acestor performeri este departe de a se încadra în limitele normalităţii. Am fost în Consiliul de Administraţie la „Dinicu Golescu”, şi eu, şi colegi de-ai mei, şi domnul State, ştim foarte bine ce se întâmplă acolo. Ştim foarte bine cum au fost trataţi şi avem aici părinţi – nu vreau neapărat să o acuz pe doamna director – cum au fost, cum s-a încercat să se scoată din clasa respectivă unde desfăşurau activitatea. S-a încercat să fie împiedicaţi. Doamna Marcu poate să vă spună cât de mult i-am ajutat, la îndemnul părinţilor, la presiunea copiilor, a colegilor. Nu sunt convins că şi-au dorit colegii noştri – domnul director adjunct şi doamna director – să-i sprijine. Nu sunt convins. Puteţi să chemaţi Consiliul de Administraţie aici să vă spună. Cred că dacă şi dânşii vin aici, vă veţi lămuri 100%.”, a relatat acesta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!