26/01/2025

Ne-a părăsit şi antrenorul emerit de judo Lucian Duţă

Ieri, 12 decembrie 2024, ne-a părăsit şi Sensei Lucian Duţă, la vârsta de 76 de ani, pe care îi împlinise în această primăvară.

Născut pe 6 mai 1948, Lucian Duţă şi-a început activitatea în judo în anul 1972, odată cu absolvirea Colegiului Naţional de Educaţie Fizică din Bucureşti. Un an mai târziu, în 1973, s-a înfiinţat la Câmpulung Secţia de Judo şi, deşi fusese repartizat ca antrenor la Galaţi, a luat negaţie şi a reuşit să vină la Clubul Sportiv Muscelul. Cu grupa înfiinţată în 1974 a obţinut primele rezultate în 1976, maestrul Duţă obţinând cu această grupă un titlu de campion naţional, două medalii de argint, una de bronz şi trei locuri cinci, surclasând mai multe cluburi cu renume la acea vreme.

La finele lui 2013, s-a retras după 40 de ani de activitate, părăsind cu greu Câmpulungul. Sensei Lucian Duţă se mândrea cu performanţele sale, de-a lungul anilor strângând peste 180 de medalii la Campionatele Naţionale şi peste 100 de medalii la turneele internaţionale şi alte turnee.

Sub îndrumarea lui Sensei Lucian Duţă, Secţia de Judo din Câmpulung a avut cea mai bună perioadă în anii 80, când şapte sportivi din 21 de la Lotul Naţional erau musceleni. În anul 1981, a reuşit să obţină locul întâi pe ţară la numărul de medalii câştigate la Campionatul Naţional, având un campion, un vicecampion şi locul trei. Cea mai bună performanţă a fost considerată a fi în anul 1986, când Dragoş Bolbose, sub îndrumarea lui Lucian Duţă, a obţinut locul trei la Campionatele Europene, un an mai târziu, acesta devenind campion european. În 1988, Dragoş Bolbose a fost singurul sportiv care se calificase la Jocurile Olimpice de la Seul, dar, fiind singur, Federaţia Română de Judo nu şi-a luat angajamentul că poată să obţină un obiectiv.

  • În 2022, Sensei Lucian Duţă a fost premiat de Zilele Câmpulungului, la împlinirea a 50 de ani de existenţă a Secţiei de Judo din Câmpulung

În urmă cu doi ani, medalia de aur, pe care Primăria a realizat-o în cadrul evenimentului „Câmpulung 500”, a ajuns la Sensei Lucian Duţă, la ceremonia de Zilele Municipiului, pentru a marca împlinirea, în 2022, a 50 de ani de existenţă a Secţiei de Judo din Câmpulung. Secţia şi îndelungata sa existenţă, plus performanţele constând în campioni naţionali şi medaliaţi la campionatele naţionale, s-au datorat lui Sensei Lucian Duţă, antrenor emerit. „El a inspirat generaţii de tineri în acest sport care te învaţă multe lucruri despre viaţă şi anume perseverenţa, gestionarea stresului şi respectarea regulilor. Sensei, sunteţi de aur!”, l-a felicitat primăriţa Elena Lasconi pe cel care a fost, decenii la rând „motorul acţiunii” pentru această disciplină care a onorat Câmpulungul cu rezultate excepţionale. Alături de Sensei Lucian Duţă au urcat pe scenă, la invitaţia Elenei Lasconi, nouă dintre cei mai buni judoka ai săi: Daniel Roşu, Tiberiu Jinga, Eduard Nicolaescu, Vasile Puşcaş, Remus Lăcătuşu, Claudiu Vişan, Ion Fianu, Dragoş Tăbârcă şi Teodor Şuţa.

  • Medalii de aur şi diplome de excelenţă pentru cei zece judoka

Cei zece invitaţi ai Elenei Lasconi pentru a puncta în cadrul ceremoniei oficiale a sărbătorii municipiului jumătatea de secol împlinită de Secţia de Judo a Câmpulungului au primit câte o diplomă de excelenţă.

„Sunt foarte onorat să fac parte din această mare mulţime!, spunea Eduard Nicolaescu, campionul României şi al Elveţiei la Judo. Vă felicit pe toţi şi vreau în mod deosebit să o felicit pe doamna primar pentru organizare şi pentru tot ce face pentru oraşul nostru. În al doilea rând, şi pentru mine este unul dintre cele mai importante lucruri: vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de bravul meu Sensei. Vă mulţumesc din inimă pentru tot ce m-aţi învăţat. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru tot ce aţi făcut pentru noi, ne-aţi format caractere puternice, ne-aţi pregătit bine pentru viaţă. Eu sunt fericit şi vă datorez o mare parte din succesul meu de astăzi.”

Cuvintele frumoase l-au emoţionat atât de tare pe Sensei Lucian Duţă încât i-au umplut ochii de lacrimi. „Nu este decât o parte din marele grup care a fost la judo. Îi avem în faţa noastră pe: profesor doctor Daniel Roşu, rectorul Universităţii Piteşti, medaliat la campionatele naţionale, multiplu campion naţional, Bebe Puşcaş, multiplu campion, primul campion al judeţului Argeş, Dragoş Tăbârcă, campion naţional şi locul III la Turneul Prietenia, Remus Lăcătuşu, medaliat la campionatele naţionale, fiind membru al loturilor naţionale ale României, doctor Teodor Şuţa, Eduard Nicolaescu, profesor de Judo în Elveţia, campion naţional şi al României, şi al Elveţiei, Claudiu Vişan, medaliat la campionatele naţionale, şi Ion Fianu, primul judoka rămas în activitate din cursurile de iniţiere din 1971, 1972, 1973. Lipsesc foarte mulţi. Mă bucur că sunt alături de ei.”, spunea mândru şi emoţionat Sensei Lucian Duţă, care a trăit pe 23 iulie 2022 un moment venit ca o recunoaştere a muncii şi carierei sale sportive impresionante.

Corpul neînsufleţit este depus la Biserica Voineşti. Înmormântarea va fi sâmbătă, 14 decembrie 2024, la ora 12.00.

Dumnezeu să-l odihnească!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!