Primăria nu poate declara închisă investiţia GAL de la Şcoala Grădişte, întrucât depinde de proiectul PNRR de dotare cu mobilier şi aparatură a tuturor unităţilor de învăţământ din Câmpulung
Trei proiecte GAL – construcţia Şcolii Grădişte şi a centrului medico-social de la Pescăreasa şi asfaltarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii, Leculeşti şi Pârşenilor – au revenit şi în discuţia actualului Consiliu Local, având nevoie din nou de o prelungire a termenului de finalizare, de data aceasta, până la 31 decembrie 2025. Un an în plus la prelungirea votată în decembrie 2023, valabilă până la 31 decembrie 2024. Viceprimarul Alin Vlădău a retras din dezbaterea aleşilor subiectul referitor la centrul medico-social, fiind aprobate celelalte două. Cu siguranţă, nu va fi nevoie de încă un an pentru a asista la deznodământul celor trei investiţii, fiind aproape de punctul final. Zilele trecute, s-a turnat asfaltul în zona răscolită de săpături pentru introducerea reţelei de canalizare, pe străzile Valea Bărbuşii 1 şi 2 şi Leculeşti. Cele două clădiri sunt gata, dar n-au fost recepţionate lucrările de la constructori. În cazul Şcolii Grădişte, autorităţile nu s-au grăbit să închidă proiectul, ca să nu rişte acuzaţii de dublă finanţare pentru achiziţia de mobilier. Mobilierul şcolar va fi asigurat printr-un proiect PNRR, prin urmare, nu avea rost ca Primăria să se apuce de cumpărături înainte de a pune în aplicare acest program, care asigură dotări pentru toate şcolile de pe teritoriul Câmpulungului.
- Mobilierul şcolar nu era cheltuială eligibilă, prin urmare, Primăria se bazează pe proiectul PNRR de dotări pentru şcoli
La întrunirea Consiliului Local din 28 noiembrie 2024, administratorul public Ioana Marcu şi arhitectul şef Mădălina Zăgărin au explicat ce le împiedică să declare cele trei proiecte închise.
În acest articol ne vom referi doar la Şcoala Grădişte, unde s-a pus la punct inclusiv racordarea la reţeaua de gaz şi energie electrică. Mai este de rezolvat chestiunea mobilierului cu care va fi dotată şcoala. Prin urmare, odată cu votul acordat pentru prelungirea duratei investiţiei până la 31 decembrie 2025, aleşilor municipali li s-a cerut să fie de acord şi cu susţinerea cheltuielilor necesare după sfârşitul acestui an, estimate la 170.130 lei.
City-managerul Ioana Marcu a lămurit şi de ce este nevoie de un răgaz suplimentar, şi de ce s-a prevăzut această sumă de bani în plus. „Motivul pentru care solicităm prelungirea este faptul că suntem în licitaţie cu mobilierul şcolar, prin programul de dotări, şi nu dorim să facem dublă finanţare. Am solicitat mobilier pentru această şcoală. Prin cererea de finanţare pentru „Reabilitare şi modernizare clădire şcolară şi împrejmuire teren” (n.r. titulatura proiectului de renovare a Şcolii Grădişte) ne-am asumat un anumit mobilier şcolar. Noi, la finalizare, trebuie să regăsim un număr de bănci, un număr de catedre şi aşa mai departe. Dorim să finalizăm, prima dată, proiectul cu dotări – care este, de fapt, al doilea – ca să ştim exact ce ne mai rămâne să aducem pentru a închide, conform cererii de finanţare, proiectul. Am vorbit cu domnul Pascu, de la ADR, care este ofiţerul nostru de monitorizare, şi a concluzionat şi dumnealui că este mai bine aşa: să finalizăm un proiect, să ştim exact ce am luat prin PNRR şi, ulterior, doar să venim în completare, ca să nu facem dublă finanţare.”, a precizat aceasta.
Iar cei 170.130 lei sunt necesari „în ideea în care nu am lua nimic prin acel PNRR. Adică stabileşti o valoare maximală la care te aştepţi să cheltui, pentru că este o hotărâre de Consiliu pe o valoare maximală. După ce finalizăm acel proiect, anul viitor, ne angajăm să nu cheltuim mai mult de 170.000 lei pentru finalizarea acestei investiţii. Încă de la elaborarea cererii de finanţare, în anul 2021, toate dotările erau neeligibile. Această cheltuială nu este neeligibilă pentru că nu am finalizat noi proiectul la timp. Oricum, toate dotările ar fi fost neeligibile.”
Cât priveşte lucrările de execuţie derulate de firma omului de afaceri Ion Cotescu, And Secom Intexim, acestea sunt finalizate. „Mai avem achiziţia de mobilier, aşteptăm să se achiziţioneze prin PNRR, să vedem dacă este suficient sau trebuie să suplimentăm.”, a adăugat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.
- Nici recepţia nu putea fi programată în acest an
Istoricul investiţiei de reabilitare a Şcolii Grădişte, inclusă în strategia de lucru a GAL Câmpulung Muscel în timpul mandatului de primar al lui Liviu Ţâroiu, cuprinde următoarele etape:
26 noiembrie 2020: A fost adoptată Hotărârea Consiliului Local, prin care s-a aprobat depunerea proiectului cu o valoare totală de 2.028.986,54 lei şi o contribuţie proprie a Municipiului Câmpulung de 539.391,28 lei.
31 august 2022: A fost semnat contractul de finanţare între U.A.T. Municipiul Câmpulung, în calitate de beneficiar, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu rol de Autoritate de Management, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, ca Organism Intermediar, pentru acordarea finanţării nerambursabile necesare implementării proiectului.
16 februarie 2023: O hotărâre a Consiliului Local a modificat valoarea totală a proiectului la 3.008.201,22 lei, din care 2.377.022,73 lei, cheltuiala eligibilă suportată de UE. Contribuţia municipalităţii se modifică şi ea la 47.540,46 lei, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă. Primăria se angaja să suporte şi cheltuielile neeligibile în sumă de 631.178,49 lei.
23 noiembrie 2023: Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia i s-a transmis solicitarea de verificare a proiectului tehnic, în conformitate cu prevederile contractului de finanţare.
28 noiembrie 2023: ADR a informat că proiectul tehnic, potrivit căruia valoarea proiectului a scăzut la 2.762.395,40 lei, este elaborat în conformitate cu prevederile legale.
10 decembrie 2023: Consiliul Local a aprobat actualizarea devizului general la suma de 2.762.395,40 lei, din care construcţii + montaj, 2.386.600,92 lei. Tot atunci, s-a aprobat continuarea lucrărilor după data de 31 decembrie 2023, până la cel târziu 31 decembrie 2024, cu susţinerea cheltuielilor din bugetul local. A fost posibil acest lucru datorită unei Instrucţiuni din 31 octombrie 2023 a Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, potrivit căreia contractele de finanţare POR 2014-2020, care au ca obiect acordarea finanţării nerambursabile pentru proiecte încadrate ca nefinalizate, se modifică în scopul prelungirii duratei peste data de 31 decembrie 2023.
19 decembrie 2023: Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia i s-a solicitat prelungirea duratei de implementare a proiectului cu opt luni, până la data de 31 august 2024.
28 decembrie 2023: ADR a acceptat solicitarea autorităţilor câmpulungene.
31 iulie 2024: Agenţiei i s-a solicitat din nou prelungirea duratei cu încă patru luni, până la 31 decembrie 2024.
26 august 2024: ADR Sud Muntenia a admis acest nou termen solicitat de municipalitate.
18 septembrie 2024: Ministerul a emis o nouă Instrucţiune, care modifică termenele menţionate în cuprinsul precedentei Instrucţiuni, cea din toamna anului 2023, potrivit căreia termenul maxim până la care beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul POR 2014-2020 încadrate în categoria NEFINALIZATE pot solicita prelungirea duratei de implementare până la 31 decembrie 2025.
„În acest moment, lucrările au fost finalizate, urmând a se realiza recepţia finală, existând posibilitatea apariţiei, în momentul recepţiei, a necesităţii efectuării de remedieri la lucrările executate. Ţinând cont şi de programul încărcat al inspectorilor ISC, care vor participa la recepţia la terminarea lucrărilor, există probabilitatea planificării întâlnirilor pe şantier la intervale mari de timp. De asemenea, pentru finalizarea proiectului este necesară dotarea cu mobilier şcolar şi echipamente, ce va fi asigurată printr-un alt program de finanţare.”, este justificarea autorităţilor de a solicita o amânare peste data de 31 decembrie 2024.
„Fiind acea instrucţiune care ne permite (n.r. din 18 septembrie 2024), ne luăm rezerva de a nu mai face cheltuieli neeligibile de la noi, pentru mobilier, şi să aşteptăm să vină mobilierul din PNRR, ulterior, urmând să completăm diferenţa.”, a încheiat Ioana Marcu subiectul Şcolii Grădişte.