0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Generaţiile de absolvenţi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, reunite într-un spectacol special dedicat aniversării a 157 de ani de la înfiinţare

La sfârșitul lunii noiembrie, în preajma zilei de Sfântul Andrei, patronul spiritual al Colegiului Național Pedagogic „Carol I”, instituția de învățământ din Câmpulung a marcat 157 de ani existență. Evenimentul festiv a avut loc vineri, 29 noiembrie 2024, în amfiteatrul colegiului, adunând elevi, profesori, invitați speciali, prieteni și colaboratori. Sub semnul tradiției și modernității, spectacolul a reafirmat legătura dintre trecut și prezent, evidențiind valorile perpetuate de această instituție de prestigiu.

  • Corul „Orfeu” a oferit publicului un spectacol deosebit

Programul a fost inaugurat solemn prin intonarea Imnului Național al României de către Corul „Orfeu”, dirijat de profesorul Ion Georgescu și acompaniat la pian de profesorul Eugeniu Bercu. Mesajul imnului, puternic rezonant, a insuflat participanților emoție și patriotism cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, celebrată la 1 Decembrie. Interpretarea a fost urmată de prestația artistei Mădălina Gabriela Enaru, care a cântat piesa „România mea e România ta”, evocând frumusețea și unicitatea spațiului românesc.

Corul „Orfeu” a continuat să impresioneze audiența cu piesele „Pe-al nostru steag”, în semn de omagiu pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, „În poieniță” și „Iac-așa”.

Spectacolul a inclus și momente literare. Eleva Georgiana Farcaș, sub îndrumarea profesoarei Alexandrina Herișanu, a recitat poezia „Vis în noaptea de Crăciun”, ilustrând complexitatea relației dintre om și timp. Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat prin interpretarea de către Corul „Orfeu” a piesei „Ce te legeni, codrule?”, redând dorul și melancolia esențiale spiritului românesc.

Un moment deosebit l-au oferit Carmen Tămârjan și Răzvan Bucșoiu, foști elevi ai colegiului și prezentatori ai spectacolului similar din 2006. Prezența lor a evocat amintiri și a consolidat legătura între generații. Carmen Tămârjan, astăzi dascăl dedicat, și Răzvan Bucșoiu, cunoscut jurnalist și realizator TV, au amintit de începuturile lor la radio „Caroliștii”, un proiect inovator la acea vreme. Textele lor, încărcate de emoție, au subliniat impactul pe care colegiul l-a avut asupra parcursului lor profesional și personal, reafirmând misiunea acestei instituții de a forma caractere.

Finalul programului corului a fost marcat de intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, simbol al spiritului tineresc și academic. Corul „Orfeu”, compus din elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Carol I” și ai Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, a demonstrat încă o dată că excelența artistică și educațională sunt piloni fundamentali ai instituției.

  • File de istorie și legături cu trecutul

A doua parte a spectacolului aniversar dedicat celor 157 de ani de la înființarea Colegiului Național Pedagogic „Carol I” a continuat să evidențieze talentul și diversitatea artistică a elevilor și profesorilor implicați. Deschiderea acestui segment a fost marcată de recitarea poeziei „Rapsodii de toamnă” de către Teodora Căţoiu, elevă în clasa a IX-a, sub îndrumarea profesoarei Alexandrina Herișanu. Interpretarea sensibilă a uneia dintre cele mai cunoscute creații ale lui George Topârceanu a captivat audiența, evocând farmecul anotimpului și măiestria poetului.

Un moment deosebit a fost oferit grație profesorului Virgil Nițu, absolvent al colegiului din promoția 1968 și fost dascăl în învățământul primar. Profesorul a donat colegiului un film realizat de Televiziunea Română cu ocazia centenarului instituției. Acesta a fost completat cu imagini actuale, creând o punte între trecut și prezent și oferind spectatorilor o incursiune în istoria de 157 de ani a școlii. Materialul video a fost întâmpinat cu emoție și apreciere, subliniind continuitatea tradițiilor caroliștilor. „Acolo unde femeile sunt prezente, indicele de confort explodează! Vă salut cu mult respect, stimaţilor domni! Distinsa mea profesoară de filozofie, Sidonia Ocnărescu, avea o apetenţă deosebită pentru aceste două categorii filosofice, spaţiul şi timpul. Aproape, în mod obsesiv, în activitatea ei de predare-învăţare, indiferent de temă, ea aducea în discuţie ireversibilitatea timpului. Am crezut şi eu, până astăzi, în acest concept. Astăzi, însă, s-a năruit ireversibilitatea timpului. Graţie colectivului didactic de la această şcoală, graţie colectivului de elevi, graţie domnilor directori, m-am întors în timp şi trăiesc, poate, cea mai înfierbântată emoţie din viaţa mea pentru că, după 56 de ani, sunt prezent aici, în acest colţ de scenă, unde eram alături de colega mea, şi prezentam în ziua de 8 octombrie 1967 centenarul acestui templu al învăţământului românesc. Este un privilegiu să fii generaţia unui secol!

Referitor la film, el a fost realizat în aprilie-mai 1967, când a venit aici o echipă de la Televiziunea Română, care avea atunci abia 11 ani şi era o noutate pentru noi. Directorul şcolii Nicolae Nicolaescu ne-a adunat în această sală şi ne-a prelucrat cum să ne comportăm în preajma acestei echipe, pentru că ei pot să surprindă diferite momente mai speciale ale noastre. Echipa respectivă a stat cam o lună şi ceva aici, în şcoală, şi a filmat toate momentele deosebite pe care noi le puteam produce aici. Ofer acestui templu al învăţământului câteva momente petrecute în perioada 1963-1968. Ele sunt făcute în versuri, pentru că cine iubeşte poezia este foarte aproape de sufletul meu!”, a transmis Virgil Niţu.

  • Interpretări muzicale și teatrale

La încheierea proiecției, elevele Daria Chițulescu și Gabriela Damaschin, din clasa a IX-a, au susținut un moment muzical ce a rezonat cu sensibilitatea publicului. Ulterior, elevii au pus în scenă un fragment din comedia „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, un dramaturg muscelean emblematic. Sub coordonarea profesoarelor de limba română, elevii Giulia Dorobanțu, Ștefan Oprea, Lavinia Vasilescu, Alexandra Antone, Felicia Gănescu, David Paraschivescu, Neacșu Mihail și Stoica George au adus la viață umorul și spiritul satiric al piesei, ilustrând complexitatea vieții provinciale din perioada interbelică. Elementul tradițional a fost readus în prim-plan de Alexia Rădici, elevă în clasa a X-a și absolventă a Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești. Aceasta a interpretat piesa „Sus la munte, la Muscel”, un omagiu adus spațiului muscelean și identității locale. Atmosfera a fost completată de Ansamblul de dansuri populare „Doina Caroliștilor”, recent format, care a încântat publicul cu o suită de dansuri muntenești.

Printre momentele artistice s-a numărat revenirea pe scenă a Biancăi Udroiu, absolventă a promoției 2018, și a lui Octavian Palade, absolvent promoția 2019, foști prezentatori ai spectacolului aniversar de 150 de ani. Bianca Udroiu a impresionat cu interpretarea piesei „Mulțumesc, iubită mamă” de Mirabela Dauer, trezind emoții profunde în rândul spectatorilor.

În încheierea celei de-a doua părți, echipa „Shake it Up”, formată din zece eleve, a adus un plus de energie spectacolului printr-un dans coregrafic modern. De asemenea, Ștefania Codîrlă, elevă în clasa a X-a, a încântat publicul cu interpretarea la pian a piesei „Aprilie”, demonstrând încă o dată că excelența artistică se îmbină armonios cu tradiția în cadrul colegiului.

  • Orchestra şcolii, reunită pentru un moment special

A treia parte a spectacolului a fost concepută ca o surpriză dedicată profesorului Eugeniu Bercu, prin reîntregirea orchestrei școlii, o formație ce a reprezentat România în numeroase evenimente internaționale, contribuind astfel la sporirea prestigiului Colegiului „Carol I”. Sub îndrumarea profesorului Eugeniu Bercu, această orchestră a fost de-a lungul timpului un simbol al excelenței artistice. Pentru acest moment unic, câțiva dintre foștii absolvenți, care au investit talent, pasiune și dăruire în spectacolele trecute, s-au reunit pe scenă. Interpretarea lor a trezit amintiri pline de căldură, demonstrând impactul durabil al educației artistice oferite de colegiu. Iată care au fost aceştia:

  • Elena Cenţiu, născută Leca, absolvent promoţia 1989, profesor de limba engleză-la vioară;
  • Bogdan Gherman, membru al orchestrei, inginer silvic-la acordeon;
  • Ion Guiman, absolvent promoţia 1983, profesor arte muzică-la clarinet;
  • Iulia Irimia, născută Leca, absolvent promoţia 1983, profesor arte vizuale-la vioară;
  • Mihaela Pîrşan, absolvent promoţia 1989, profesor pentru învăţământ primar-la vioară;
  • Dumitru Paraschiv, absolvent promoţia 1994, profesor pentru învăţământ primar-la cobză;
  • Adrian Plăiaşu, absolvent promoţia 1995, profesor pentru învăţământ primar-la vioară;
  • Elena Stoica-Despina, absolvent promoţia 1999, profesor de limba engleză şi educaţie muzicală-voce
  • Aylin Udroiu, absolvent promoţia 2024, studentă Conservator-la nai;
  • Răzvan Manole, absolvent promoţia 2024, student Conservator-la ţambal;
  • Bogdan Manole, absolvent promoţia 1996-la acordeon;
  • Clara Marinescu, profesoar în cadrul Şcolii „Oprea Iorgulescu”-voce;
  • Dragoş Stroe, instructor şi coregraf al Ansamblului „Bratia Vlădeşti”-la clarinet.

„Trebuie să spun că este pentru prima dată în viaţa mea când regret că nu am făcut parte din orchestră! În această seară frumoasă am încercat să aducem generaţii de absolvenţi înapoi pe această scenă! Cred că este pentru prima dată când, pe această scenă, avem elevii actuali alături de cei din generaţiile din 1968 până în prezent. Vă spun un secret, atunci când i-am sunat, aveam ceva emoţii dacă acceptă sau nu acceptă să vină, însă toţi au fost încântaţi şi au fost prezenţi în această seară! Se spune că pe măsură ce i se scurtează viitorul, omul trăieşte cu trecutul. V-am propus astăzi o mică incursiune în trecutul şcolii care să ne mobilizeze prin exemplul său să privim cu optimism în viitor. Prezentul şi viitorul sunt pe scenă, în această sală! Dintre cei prezenţi în sală, foşti şi actuali profesori, absolvenţi şi prieteni ai şcolii, avem un grup de elevi şi profesori din Europa care participă la proiectul „Moot Court”, pe care ţin să-i salut şi să le transmit urările noastre de prietenie. „Prezenţa lor aici demonstrează că aparţinem unei Europe unite!”, aşa spunea în 2003 Cristina Cristescu, iniţiatoarea colaborării şcolii noastre cu Fundaţia Olanda-România. Îi mulţumim mult! În Cartea de Onoare a şcolii am găsit numeroase aprecieri ale personalităţilor care s-au format aici sau au participat la diferite evenimente ale şcolii. Doresc din tot sufletul ca tradiţia revenirii în şcoală să continue. Vor fi primiţi cu braţele deschise pentru a-şi arăta succesele bazate pe germenii educaţiei primite aici. Printre invitaţii din sală se află absolvenţi ai anului 1999 pe care i-am condus în calitate de diriginte! Vreau să-i salut şi să le urez „Bun venit” acum, la ceas aniversar! Spectacolul de astăzi a reunit în spirit carolist actuali şi foşti elevi ai liceului. Aceasta este dovada continuităţii! Ţin să le mulţumesc în mod special absolvenţilor care ne-au demonstrat ataşamentul şi recunoştinţa pentru şcoală prin evoluţiile lor spectaculoase. Ţin să mulţumesc, în numele şcolii, tuturor invitaţilor, care prin funcţiile deţinute de-a lungul timpului au susţinut colegiul atât material, cât şi moral. Aş vrea să mai aduc o mulţumire ctitorului nostru, Regele Carol I, prin cuvintele Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Calinic Argeşeanul, care spunea în Cartea de Onoare a şcolii: „Slăvim pe Dumnezeu că am avut un rege unic, precum e unic şi acest colegiu din Câmpulung Muscel, fala învăţământului naţional şi european.”. La aceste cuvinte frumoase adaug un „La mulţi ani!” şcolii, profesorilor ei, şi tuturor celor prezenţi la această aniversare!”, a fost discursul directorului George Radu.

Finalul spectacolului a fost marcat de un moment deosebit, realizat de orchestră în colaborare cu Șerban Florescu, absolvent al promoției 2019, actualmente profesor de limba franceză și învățător. În urmă cu opt ani, acesta a compus „Imnul Caroliștilor”, o creație ce reflectă esența și valorile colegiului. Grație implicării Alinei Mușa, care a transformat textul într-o compoziție muzicală memorabilă, imnul a fost interpretat de elevele: Teodora Căţoiu, Sara Olteanu, Ana Bomboş, Lorena Ronai, Ştefania Vasile, Antonia David, acompaniate de orchestră. Spectacolul a fost realizat de profesoara Alexandrina Herişanu, iar Georgiana Farcaș, elevă în clasa a XI-a, și Cristiana Simene, elevă în clasa a X-a, au asigurat o tranziție lină între momentele artistice.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!