13 C
Campulung Muscel
21/09/2024

Acum că s-au încheiat Zilele Municipiului şi Festivalul de Folclor, Răuţoiu începe să repare Piaţa Primăriei

Echipa de muncitori a întreprinzătorului George Răuţoiu nu s-a putut instala în această vară în Piaţa Primăriei, pentru a reface o amenajare executată defectuos, din cauza celor două evenimente de amploare, cu public pe măsură, care au ocupat „frontul de lucru”. Ca să nu perturbe desfăşurarea Zilelor Municipiului şi a Festivalului „Sus la munte, la Muscel”, omul de afaceri nu şi-a trimis angajaţii ca să onoreze angajamentul asumat în faţa primăriţei Elena Lasconi: că va remedia toate stricăciunile, până la ultima, din Piaţa Primăriei, investiţie aflată în perioada de garanţie de cinci ani, până în primăvara anului 2026.

Cinstit vorbind, în zona ultracentrală, care ar fi trebuit să fie o operă de artă, care să-i mângâie orgoliul de constructor al lui Răuţoiu, nu este de remediat. Este de luat de la zero, fiind compromise aproape toate intervenţiile prestate cu un amatorism insultător. Semn că executantul, lipsit în totalitate de experienţă în lucrări care presupun fineţe, nu muncă brută ca la betoane, a fost depăşit de complexitatea amenajării unei zone cu statut de monument istoric. Deşi mari pretenţii n-a avut Ţâroiu de la el, judecând după proiecţelul subţirel, pe care fostul primar şi constructorul, de comun acord, l-au subţiat şi mai tare.

  • Un constructor serios s-ar ruşina de „cârcala” livrată în Piaţa Primăriei

Acum că s-a încheiat şi Festivalul de Folclor, Răuţoiu a scăpat de orice impediment în preluarea şi repararea capitală a Pieţei Primăriei, un examen picat de eternul restanţier în îndeplinirea contractelor câştigate în acest mandat doar pentru că n-a avut concurenţă. Într-un stat întreg la minte, un asemenea constructor, a cărui regulă sunt întârzierile şi plăţile suplimentare cerute şi primite, nu mai „pupa” o lucrare pe bani publici. Nicidecum să devină favorit şi în municipiu, şi în comunele din nordul Muscelului!

Istoria locală i-a reţinut pe constructorii italieni, cărora le datorăm clădiri şi drumuri, datorită faptului că opera lor dăinuie de un secol. Oamenii aceia îşi merită calitatea de ctitori ai oraşului, câştigată prin lucrări trainice care au învins veacul. Cum îl va reţine istoria pe Răuţoiu, un amator pe lângă constructorii de odinioară, ale cărui investiţii n-au rezistat nici perioadei de garanţie?! Dar ce vorbim noi de perioada de garanţie, căci cinci ani s-au dovedit prea mult în cazul Pieţei Primăriei, care a fost atât de prost executată, încât a fost recepţionată abia din a treia încercare, pe 8 martie 2021. Şi a fost recepţionată sub presiunea epuizării celei de-a treia posibilităţi prevăzute de lege pentru preluarea investiţiei de la un constructor plătit regeşte pentru un serviciu prestat mediocru.

La acel moment, fântâna arteziană n-a putut fi probată din cauza temperaturilor scăzute şi, exceptând intervale scurte, a fost nefuncţională în cei trei ani şi jumătate trecuţi de la preluarea investiţiei. În puţinul timp în care a mers, în halul în care a mers, cu jeturi anemice, departe de impresionantele jerbe prevăzute în proiect, era bucuria copiilor, care înveseleau centrul cu hârjoana lor. Plus că ar fi răcorit puţin aerul încins în timpul unei veri cu temperaturi nemiloase, cum a fost cea din 2024.

Fântâna arteziană centrală este singura zonă „moartă” din Piaţa Primăriei, în rest, tot ce-au prestat oamenii lui Răuţoiu este „viu”. Pentru că se mişcă, se clatină, se zgâlţâie, „zboară”, cade, crapă, din cauza superficialităţii execuţiei şi a materialelor necalitative. Cine trece cu bicicleta pe pavajul din compozit al lui Răuţoiu simte cel mai bine suprafaţa deteriorată aproape în întregime, peste 80% dintre plăci fiind dezlipite.

Costul final, însă, nu reflectă puţinul şi mediocrul livrat de firmele câştigătoare ale contractului, Grup Concif şi Ratelen Construct, de vreme ce preţul de la licitaţie a crescut de la 6,4 milioane de lei la 7,5 milioane de lei.
În această vară, Elena Lasconi a discutat din nou cu George Răuţoiu pe tema refacerii deficienţelor din vecinătatea Primăriei. Afaceristul i-a promis primăriţei că pune la punct întreaga Piaţă a Primăriei şi n-are de ce să n-o facă, de vreme ce cu bulevardul a ajuns la final, prin împlinirea termenului contractului de execuţie.

Umblă vorba că întreprinzătorul n-are de gând să înlocuiască fântâna arteziană, după ce, în vara anului 2023, i-a demontat piesele componente şi a constatat că nu are ce să-i facă. Dacă nu a făcut-o cum trebuie din capul locului… montând ce prevedea proiectul, nu ce-a găsit mai ieftin pe piaţă! De asta spuneam: oare, mândria lui de constructor local nu sângerează văzând nefuncţionalul livrat câmpulungenilor? Nu simte ruşine că a prestat pentru oraşul în care trăieşte o lucrare de mântuială, care îl descalifică în ochii cetăţenilor? Trebuia să-l descalifice şi la obţinerea altor contracte, dar asta nu se întâmplă decât într-o lume civilizată, care taxează bătaia de joc pe bani publici.

Dacă Răuţoiu nu se conformează obligaţiei, Primăria are dreptul legal de a folosi banii depuşi cu titlu de garanţie, aflaţi la dispoziţia instituţiei până când expiră perioada de garanţie. Altfel spus, dacă executantul, sesizat de autorităţile locale, nu repară disfuncţionalităţile constatate de angajaţii Primăriei, instituţia este obligată să întreprindă reparaţiile necesare din garanţia care nu i se mai returnează acestuia. Dar nădăjduim ca, măcar în ultimul ceas, colaboratorul Primăriei va da o dovadă de seriozitate şi va reface „cârcala” din Piaţa Primăriei, unde are de muncă tot ca la o investiţie nouă. În mare parte, din vina lui.

“E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!