Una dintre „vuvuzelele” instigate de opoziţie, care împrăştie nerozii în spaţiul public, mai nou despre Policlinica din Câmpulung, nu spune, din prostie, neştiinţă, ticăloşie şi interes politic (cel mai probabil, toate la un loc), cât s-a investit în doi ani în unitatea medicală şi din ce bani. Elena Lasconi mărturisea, de cum a preluat mandatul, că a făcut din Policlinică un proiect de suflet. Unora le-a sunat ca o replică de telenovelă, dar dramatismul propunerii a fost influenţat de experienţa personală a primăriţei de pacient aflat în postura de a-şi face analize la instituţia de sănătate rămasă, ca dotare, la stadiul de acum 50 de ani, când s-a construit. Proiect de suflet… dar cu ce fonduri putea fi finanţat, în condiţiile unei proprietăţi „combinate” a spaţiilor din interior? Buget local? Exclus! Singura soluţie găsită rapid – şi aplicată la fel de rapid – au constituit-o banii proveniţi din sponsorizări. Cu ajutorul a trei sponsori, care n-au ezitat să ajute când au fost solicitaţi de Elena Lasconi să se implice în proiectul săltării Policlinicii din stadiul de circă comunală, s-au făcut lucrările sesizate de cei care vor, într-adevăr, să le vadă.
- Sponsorii convinşi de Elena Lasconi au sprijinit lucrările de la Policlinică cu un milion de lei
După o jumătate de secol de la construcţie, în care nu s-a făcut nicio reabilitare capitală a unei clădiri care serveşte sănătatea publică, primăriţa Elena Lasconi a făcut într-un an cât n-au făcut alţii în 50. Fără să consume un leu din bugetul Câmpulungului! De când este primar, a obţinut, prin eforturi personale, sponsorizări în valoare de 1.000.000 de lei, bani care au produs câteva schimbări vizibile în interiorul Policlinicii Câmpulung.
Au contribuit cu bani pentru derularea lucrărilor de până acum: Farmaciile Donna – 400.000 de lei, Holcim – 300.000 de lei, PAID – 150.000 de lei şi, din nou, Holcim – 150.000 de lei.
- S-a făcut o recepţie nouă, a fost reparat acoperişul şi, în această lună, va fi montat liftul
Fondurile primite au fost investite în ceea ce s-a realizat până acum. Primăvara trecută, în luna aprilie, a fost pusă în funcţiune o recepţie pentru public aşa cum n-au nici unele clinici private, atât de modernă şi de plăcută ochiului este! Pe pacient îl încearcă o senzaţie plăcută, care îl binedispune, remarcând îmbunătăţirea considerabilă a imaginii spaţiului de la intrare. Care înainte oripila cu sinistrul, cu vechiul, cu degradarea şi sentimentul de respingere a omului împins de probleme de sănătate la Policlinică.
Omul de bună credinţă apreciază şi înţelege că pentru el s-a făcut, nu pentru orgoliul unui primar care bifează realizări pentru următorul mandat. Nu şi clănţăii aflaţi în slujba partidelor cărora Lasconi le-a „suflat” puterea, a căror sarcină este să discrediteze începutul promiţător al investiţiilor de la Policlinică.
După realizarea recepţiei, cu ajutorul Holcim a fost pus la punct acoperişul Policlinicii. Compania a plătit execuţia a peste 2.000 de metri pătraţi de hidroizolaţie, lucrare datorită căreia nu mai plouă în clădire.
Tot Holcim s-a implicat în realizarea liftului, suportând costurile cu structura metalică, dar şi preţul liftului achiziţionat de la firma Schindler România SRL. Lucrarea de construcţie a casei liftului a început de anul trecut, autorizaţia fiind emisă cu data de 6 aprilie 2022, în aceeaşi perioadă în care a fost pusă în funcţiune recepţia. Aşadar, lucrurile s-au mişcat mulţumitor. Dacă furnizorul liftului n-ar fi avut atâtea comenzi de onorat, aparatura ar fi fost deja la dispoziţia pacienţilor cu nevoi de deplasare. Oricum, punerea în funcţiune nu va mai întârzia mult, căci reprezentanţii companiei au anunţat că, după data de 20 februarie, vor veni la Câmpulung pentru montaj. În prezent, echipa firmei Schindler România SRL se află la Spitalul Judeţean de la Piteşti, pentru o lucrare similară, după care vor veni la Câmpulung.
- PNRR susţine, din fonduri europene, investiţia de reabilitare şi dotare cu aparatură
Milionul de lei cheltuit din banii unor binevoitori care au înţeles că a ajuta comunitatea este calea progresului – nu a o bloca, aşa cum fac disperaţii după putere – reprezintă începutul schimbării în bine a Policlinicii. Elena Lasconi a semnat contractul de finanţare cu fonduri europene, prin PNRR, pentru modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung, proiect în valoare de 15,5 milioane de lei.
Cu aceşti bani se înlocuiesc pardoseala, uşile, radiatoarele, corpurile de iluminat, prizele, întrerupătoarele, se reabilitează pereţii şi grupurile sanitare şi va fi achiziţionată aparatură medicală la: diabetologie, urologie, oftalmologie, gastroenterologie, chirurgie, balneofizioterapie, chirurgie plastică, dermatologie, pediatrie, ORL, laborator.
Cam aşa arată faptele unui primar serios, care a simţit pe pielea lui dispreţul autorităţilor, şi administrative, şi medicale, care nu s-au atins de Policlinică, zeci de ani, cu o lucrare sau o dotare. Şi după ce că n-au făcut nimic, au mai şi încurcat lucrurile, vânzând cabinetele medicale. „E.M.”