Sâmbătă, 24 august 2024, Comisia Europeană a ajuns cu Caravana „Misiunea Cancer” şi la Lereşti. Această iniţiativă a fost demarată pe 9 mai 2024, iar caravana a pornit din Lituania, unde a vizitat câteva oraşe din regiune, apoi a parcurs Polonia, iar în această vară are programate cinci opriri în România, printre care s-a numărat şi comuna Lereşti.
- Medicul Marius Geantă: „Ne-am bucurat să constatăm un interes foarte mare al oamenilor din comunitate, remarcabil”
Astfel, Comisia Europeană a ales ca Lereşti să fie una dintre cele cinci destinaţii din România, în care Caravana „Misiunea Cancer” se va opri, alături de Brezoi, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Evenimentul a fost destinat atât adulţilor, care au putut discuta cu experţi în sănătate despre prevenţia, depistarea precoce şi inovaţia în tratamentul cancerului, dar şi copiilor, care au avut posibilitatea de a învăţa, prin diverse jocuri, despre sănătate.
La activitate a fost prezent şi medicul lereştean Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină şi iniţiator al proiectului „4P-CAN”, care a demarat în comuna Lereşti în urmă cu un an. Acesta a participat, ca voluntar, alături de colegii săi, printre care s-a numărat şi medicul Cosmina Cioroboiu. „Ne-am bucurat să sprijinim iniţiativa Comisiei Europene cu echipa noastră medicală, dar şi experţi din alte domenii, pentru a transmite şi pe această cale în comunitatea din Lereşti, dar nu numai, două mesaje importante: 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite printr-un control bun al factorilor de risc şi prevenţia este cea mai ieftină şi eficientă metodă de a lupta împotriva cancerului. Al doilea mesaj este că un tip de cancer, cu cât este descoperit mai repede, cu cât o persoană se prezintă la medic cât mai aproape de apariţia unor simptome, cu atât probabilitatea ca tratamentele să fie eficiente şi chiar să se vindece de cancer este mai mare. De aceea, este important ca oamenilor să le fie prezentate aceste date bazate pe studii ştiinţifice care susţin beneficiile prevenţiei şi ale depistării precoce a cancerului.”, a precizat medicul Marius Geantă.
De asemenea, oamenii din Lereşti şi din vecinătatea comunei s-au arătat foarte interesaţi despre această caravană, venind de la prima oră a dimineţii la activităţile desfăşurate de Comisia Europeană. Aceştia şi-au putut testa tensiunea, au putut alege primul pas important pe care l-ar putea face pentru schimbarea modului de viaţă într-unul sănătos, dar au fost şi informaţi cu privire la prevenirea cancerului şi metodele de depistare a acestei boli din timp. „Ne-am bucurat să constatăm un interes foarte mare al oamenilor din comunitate, remarcabil, atât oamenii care au participat la întâlnirile legate de aceste subiecte în ultimul an, dar şi oameni care au venit pentru prima dată la caravană. Este clar că există un interes mare pe subiect şi, de asemenea, aş remarca şi un nivel ridicat de cunoaştere, pentru că foarte mulţi oameni au răspuns la un chestionar cu 10 întrebări, iar scorurile au fost foarte bune. Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc tuturor cetăţenilor din Lereşti şi din împrejurimi care au vizitat caravana, dar şi autorităţilor locale, domnului primar Marian Toader, doamnei viceprimar, Adriana Cicu, pentru că au susţinut încă o dată acest demers în favoarea sănătăţii.”, a punctat medicul Marius Geantă.
Robert Adrian ȘTEFAN