Sezonul şi hotărârea de Consiliu Local pe subiectul creşei, de ale cărei servicii vor beneficia, probabil, copiii care se vor naşte peste un an sau chiar doi, la ritmul în care se mişcă proiectul. De fapt, nu se mişcă, de vreme ce, de doi ani şi jumătate, de când municipiul nostru a fost acceptat în program, investiţia este tot la stadiul de „maculatură”, nefiind demarată încă nici măcar etapa de licitaţie. În acest răgaz lung, autorităţile locale au fost puse să mute documentaţia de la un finanţator la altul, de la CNI la PNRR, şi de la un program de finanţare la altul. Finanţarea o asigură Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă de implementare se ocupă tot Compania Naţională de Investiţii. Asta se întâmpla în vara anului 2022.
2023 s-a dus cu „hârţogăria” impusă de amplasarea unităţii în raza de protecţie a unui monument istoric, Colegiul „Carol I”. Iar, toamna trecută, în ţară, au fost sistate astfel de proiecte, din cauza lipsei fondurilor. Ne aflăm în vara anului 2024 şi, pentru a nu mai ştim câta oară, Câmpulungului i s-a cerut o nouă aprobare legată de amplasament.
Până în această vară, aleşii au adoptat trei hotărâri numai pe subiectul predării amplasamentului către CNI. A patra s-a produs pe 25 iulie 2024. Din conţinutul documentelor care o susţin reiese că s-a modificat însuşi amplasamentul, în sensul mutării creşei, pe hârtie, mai aproape de Colegiul „Carol I”. Nu foarte aproape, ne asigură city-managerul Ioana Marcu, deoarece designul său futurist s-ar putea să aducă un deserviciu monumentului istoric de valoarea pe care o are complexul de clădiri considerat ca fiind una dintre şcolile cu cea mai frumoasă arhitectură din Europa.
- „În urma discuţiilor cu Direcţia Judeţeană de Cultură s-a permis amplasarea creşei mai aproape de clădirea principală a Colegiului Pedagogic „Carol I”, care este monument istoric clasa A”
De ce s-a schimbat amplasamentul aflat în vecinătatea sălii de sport a Colegiului Pedagogic „Carol I”? „În etapele de proiect s-a constatat că edificarea creşei pe amplasamentul iniţial presupune costuri foarte mari, întrucât era necesară construirea unui zid de susţinere, relocarea şi asigurarea utilităţilor pentru respectivul amplasament.”, motivează documentaţia Primăriei, care susţine solicitarea Executivului lansată Consiliului Local pentru aprobarea altui amplasament acceptat de cei de la Cultură.
„În urma discuţiilor cu Direcţia Judeţeană de Cultură s-a permis amplasarea creşei mai aproape de clădirea principală a Colegiului Pedagogic „Carol I”, care este monument istoric clasa A, conform avizului nr.31 din 20 martie 2024, iar prin construirea creşei pe noul amplasament pe care îl propunem evităm problemele menţionate.”, continuă argumentaţia Primăriei.
La conferinţa de presă din 13 august 2024, la care am cerut lămuriri pe acest subiect, city-managerul Ioana Marcu a arătat că: „Iniţial, am propus-o în paralel cu sala de sport, însă intra în livadă, care are o înclinaţie şi necesita un zid de susţinere de 5,5 metri, plus sistem de colectare a apelor. Trebuia relocată şi o ţeavă de gaz. Cei de la Ministerul Culturii ne-au permis s-o amplasăm aproape de sala de sport, între „Carol I” şi sală. Este un loc mult mai bun, pentru că se doreşte a se implementa circuite pentru elevii care studiază puericultură.”
- Doi ani cu formalităţi birocratice
Procedurile derulate în cei doi ani trecuţi de la transferarea documentaţiei la PNRR au fost îngreunate, motiva tot administratorul public Ioana Marcu la începutul anului, de faptul că viitoarea creşă se construieşte în raza de protecţie a unui monument istoric. Cu care aspectul ultramodern al construcţiei propuse nu se „pupă” deloc.
Pe 8 martie 2022, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a aprobat finanţarea pentru construcţia creşei în incinta Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. „Creşa va avea toate facilităţile prevăzute în reglementările legale: camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcţională, cabinet medical, spaţii administrative. Spaţiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puţin 10 metri pătraţi pentru fiecare copil, aşa cum prevede reglementarea legală în vigoare. Pe acoperiş se vor amenaja spaţii verzi, terase înverzite, panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară şi a avea un aport de energie verde în funcţionarea creşei. Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii. Încălzirea, respectiv răcirea clădirii se vor face prin pompe de căldură.”, a descris proiectul primarul Elena Lasconi, care a asigurat că noua construcţie va fi eficientă din punct de vedere energetic.
Obiectivul va avea o suprafaţă construită desfăşurată de 1.765,82 metri pătraţi, cu o lungime a construcţiei de 76,16 metri, o lăţime de 34,13 metri şi o înălţime maximă de 7,75 metri, regimul de înălţime fiind de parter. Valoarea creşei de capacitate medie va funcţiona cu şase-şapte grupe, totalizând aproximativ 70 de copii.
În vara anului 2022, a fost nevoie de mutarea proiectului de la CNI la PNRR, pentru finanţare din fondurile alocate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Administraţia câmpulungeană s-a conformat şi, după două luni, investiţia într-o creşă în municipiul nostru a fost acceptată la finanţare din PNRR. Pe 22 septembrie 2022, Elena Lasconi a semnat contractul de finanţare. Valoarea totală a proiectului se cifrează la 16.640.271,92 lei, finanţare nerambursabilă acordată prin PNRR.
Companiei Naţionale de Investiţii i se predă amplasamentul în suprafaţă de 3.510 metri pătraţi, din totalul de 101.153 metri pătraţi, liber de orice sarcini, în vederea realizării creşei medii. Suprafaţa afectată de investiţia propriu-zisă este de 1.882 metri pătraţi. Terenul se va afla la dispoziţia investitorului cât durează lucrarea.
Municipiul Câmpulung s-a angajat să asigure finanţarea cheltuielilor pentru racordurile la utilităţi: energie electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc. Autorităţile locale vor pune la dispoziţia constructorului, care va fi desemnat în urma licitaţiei organizate de CNI, suprafeţele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului. Încă o obligaţie asumată: după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, vor menţine destinaţia creşei şi îi vor asigura mentenanţa pe o perioadă de minimum 15 ani.