„Din 2012, de când noi, o echipă de oameni, ne ocupăm de Posada Rock, lucrurile au evoluat favorabil și am ajuns unde suntem astăzi, la ediția 2024, care din punctul nostru de vedere și, probabil și al publicului, este din nou cea mai valoroasă și mai importantă ediție pe care Posada o desfășoară în acest moment.”, a este abordarea pe care Răzvan Brăileanu, președintele Asociației Rock Culture, o are în acest an, dat fiind faptul că s-a investit mult timp și foarte multă pasiune pentru acest festival care predomină în week-end-ul de 30 august – 1 septembrie 2024 la Câmpulung. Această ediție este considerată a fi cea mai valoroasă și mai importantă până la acest moment, dat fiind faptul că anul viitor, organizatorii au deja planuri mari și pregătesc o ediție și mai spectaculoasă.
- Răzvan Brăileanu: „Ce am observat în acest an este că s-a schimbat proporția de trupe care vin dintr-un oraș”
Concursul Posada Rock este cel mai important de acest gen din țară, fiind singurul concurs Open Air pentru trupele underground de rock. Posada a pornit la drum în 1986 ca un festival concurs, iar până în prezent se păstrează această tradiție, mai ales pentru că trupele rock au nevoie de un sprijin consistent. În acest an s-au înscris 44 de formații din toate colțurile țării, dar și din Marea Britanie, Republica Moldova, Bulgaria și Germania. Juriul din acest an, format din Cristi Gram, Lenți Chiriac, Andy Ionescu, Mihai Ilie, Cristian Popescu, Bogdan Prundeanu, Denis Uță, Bogdan Trîmbaciu și Răzvan Brăileanu a decis să trimită în finala de la Câmpulung Muscel următoarele trupe: BLUTRINĂ (Timișoara); DINCOLO DE ZIDURI (Timișoara); JBLK (Craiova); JUNE TURNS BLACK (București); OVERBURN (Alba Iulia); PSYCHIATRY (Timișoara); RITUAL ROADMAP (Brașov); RUYNED (Timișoara); STILL AWAKE (München, Germania) și TRANSILVANIAN FROST (Sibiu). „Ce am observat în acest an, pe lângă faptul că nivelul trupelor a crescut, ceea ce ne bucură foarte mult, este că s-a schimbat proporția de trupe care vin dintr-un oraș. Dacă până acum în finală ajungeau în majoritate trupe din București – ceea ce mi se pare normal, fiind cel mai mare oraș al țării, cu activitate culturală susținută – de această dată avem patru trupe din Timișoara care s-au înscris în preselecție și s-au calificat în finală, ceea ce ne spune că acolo se întâmplă foarte bine din acest punct de vedere. E o scenă underground foarte activă, iar asta ne ajută să sprijinim mișcarea rock și la Câmpulung. Din păcate, în acest an nu s-a înscris nicio trupă 100% din Câmpulung, însă am avut trupe cu membrii din Câmpulung sau cu părinți din Câmpulung, care s-au mutat la București și care s-au apucat de cântat. Tocmai în această idee, noi am lansat anul trecut Proiectul „Școala de Rock”, ca să sprijinim tinerii din Câmpulung să se apuce de cântat. Am organizat o serie de masterclass-uri și ateliere de creație susținute de Cristi Gram, chitaristul formației Phoenix și chiar în week-end-ul acesta, în diminețile de dinainte de concertele de la Posada, la Muzeul de Etnografie, vor fi sesiuni de masterclass și ateliere de creație cu Cristi Gram.”, a menționat Răzvan Brăileanu.
În fiecare zi, porțile festivalului se vor deschide de la ora 15.00. Începând cu această oră vor avea loc concursurile, iar în jurul orei 18.30, vor începe recitalurile celor mai iubite trupe de rock, atât naționale cât și internaționale, care vor dura până la ora 00.00. Apoi, de la ora 00.00 DJ Claudiu Cîrțînă, de la RockFM, va întreține atmosfera.
- Programul din acest an al recitalurilor va fi:
Vineri, 30 august
19:00 – TEMIC
20:30 – BENEDICTION
22:30 – OVERKILL
Sâmbătă, 31 august
18:30 – DILUVIAN COLLAPSE
19:30 – DORDEDUH
21:00 – VOLA
22.30 – CANDLEMASS
Duminică, 1 septembrie:
18:30 – THY CATAFALQUE
20:00 – PARASITE INC.
22:00 – SYMPHONY X.
„Invit câmpulungenii și nu numai să vină să urmărească aceste trei zile ale festivalului. Credeți-ne, sunt lucruri unice din punct de vedere muzical care se vor întâmpla la festivalul Posada. Vremea se anunță, de asemenea, că ne va ajuta, nemaifiind nici arșiță, dar nici prea frig. Producția este la cel mai înalt nivel, avem cea mai mare scenă de până acum, cu cea mai frumoasă grafică, avem totul pregătit pentru a putea să întâmpinăm spectatorii așa cum ne dorim. De asemenea, avem loc de joacă pentru copii amenajat de Muzeul „Astra”, din Sibiu, partenerii noștri tradiționali, unde copiii pot să se joace, să facă ateliere de olărit, modelat sau alte tipuri de activități dedicate acestora, iar părinții să-i vadă de la distanță în timp ce se vizionează concertele. Pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, accesul este gratuit, însoțiți de un adult. Pe baza buletinului, din care să reiasă locul de naștere, câmpulungenii găsesc bilete reducere la abonamente, prețul fiind de 345 lei, iar biletul de 195 de lei este disponibil și la intrare. Gândiți-vă că un concert al unei trupe, în București, in-door, deci nu la un festival și nu în condițiile acestea, costă aproximativ 100 lei. De 195 lei, la Posada, poți vedea aproape 10 trupe într-o singură zi, și nu la nivelul la care le poți vedea într-un concert la București.”, a transmis Bogdan Trîmbaciu, cel care a reluat festivalul în 2011, după o întrerupere de 13 ani.
R.A.Ș.