6.7 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Musceleanul Andrei Ungureanu a obţinut Premiul I, cu romanul „Gava nebunul”, la concursul de manuscrise „Împlineşte un Vis”

Andrei Ungureanu este un tânăr scriitor născut în comuna Mihăeşti, satul Valea Popii, iar o bună perioadă a adolescenţei a petrecut-o la Câmpulung, absolvind cursurile Liceului „Dan Barbilian”. Pasiunea pentru scris şi-a descoperit-o în timpul pandemiei, când a scris primul volum de nuvele, intitulat „Povestiri şi întâmplări din ţara fumului”, pentru care a fost premiat în anul 2021, fiind publicat la editura RAFET. „Acesta a fost adevăratul început al meu, pentru că până atunci nu scrisesem şi nu publicasem nimic. Eram un necunoscut în lumea literară. Totuşi, am câştigat premiu şi cartea a fost tipărită la această editură.”, a transmis Alexandru Ungureanu.

Un alt premiu pe care tânărul l-a câştigat a fost cel al Concursului de Romane al editurii Litera, intitulat „Primul Roman”, cu creaţia „Naşterea Eroului”. Volumul a fost lansat la Târgul de carte „Gaudeamus” şi poate fi găsit în librăriile din ţară, în colecţia „Biblioteca de Proză Contemporană” a editurii Litera. Fiind un mare spor de vizibilitate pentru tânărul scriitor, acesta a început să publice şi mai mult, inclusiv în reviste literare precum Ficţiunea Opt Motive, Mezomorf, Tribuna, Caiete Silvane, Euphorion, Argo, Liternautica, devenind din ce în ce mai cunoscut. Musceleanul nu s-a lăsat de scris şi, fiind mult mai motivat datorită premiilor câştigate, a scris, de curând, romanul „Gava nebunul”, cu care a participat la cea de-a IV-a ediţie a concursului de manuscrise „Împlinește un Vis”, organizat de Editura Universitară. Romanul va fi lansat la Târgul de carte „Gaudeamus”, la Bucureşti, în toamna acestui an. La acest concurs au fost înscrise peste 80 de manuscrise, iar juriul a fost format din scriitori membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Astfel, Andrei Ungureanu a obţinut premiul I, iar romanul său va fi publicat şi lansat din finanţarea Editurii Universitare în toamna acestui an, autorul fiind în contact cu organizatorii concursului în ceea ce priveşte procesul de corectare şi editare.

  • Povestea personajului Alexandru Gava

Acţiunea romanului începe cu viaţa unui tânăr din Câmpulung, prin anii 90’, în perioada în care Uzina ARO intra în faliment, amintind de multele schimbări care au avut loc în acei ani, cu diverse dificultăţi şi amintiri frumoase. Astfel, prima parte a romanului urmăreşte viaţa personajului principal din timpul copilăriei şi adolescenţei petrecute la Câmpulung, acesta provenind dintr-un sat din Muscel.

Povestea personajului continuă cu plecarea sa la Bucureşti, la Facultatea Eroului, iar de acolo lucrurile pornesc în mai multe direcţii. Potrivit autorului, romanul intră puternic în zona de realism magic, cu întâmplări care ies din normal şi cu o schimbare a personajului principal care este interpretabilă. Unii ar putea să considere că devine un nebun, iar alţii ar putea să considere că, de fapt, îşi găseşte menirea şi devine un fel de sfânt. „Am încercat pe cât mi-a permis talentul meu scriitoricesc să las chestiunea aceasta deschisă şi să fie la interpretarea cititorului. În roman se discută foarte mult şi despre ceea ce considerăm noi ciudăţenie sau nebunie, pentru că inclusiv în Câmpulung ştim că sunt tot felul de personaje – şi am cunoscut şi eu la vremea mea – care pot fi interpretate ca fiind „duşi cu pluta” sau că au păţit ceva, sau pur şi simplu că presiunea socială şi ceilalţi din jur îi consideră aşa. Totul este discutabil şi, cumva, urmăreşte ce s-a întâmplat, toţi anii grei de la noi din România, de la sfârşitul anilor 80 prin anii 90, care ştim că au fost complicaţi, până aproape de zilele noastre, când se termină acţiunea romanului. De aici şi denumirea de „Gava nebunul”. Personajul principal se numeşte Alexandru Gava.”, a explicat Andrei Ungureanu.

  • Romanul este inspirat din experienţele autorului din Câmpulung

Romanul se inspiră foarte mult din experienţele trăite chiar de autor, întrucât acesta a petrecut o bună parte a copilăriei la Câmpulung, locuind în cartierul Rotunda. O bună parte din acţiunea romanului este inspirată de acea zonă, din ocaziile şi întâmplările pe care scriitorul le-a avut, dar şi din relaţiile cu oamenii pe care i-a cunoscut în acea perioadă. Evident, toate aceste trăiri au fost înflorite în roman, cu scopul de a-i crea personajului propria lume. Astfel, fiind din zonă şi având acest material la dispoziţie, autorul a considerat un lucru normal să se inspire din Câmpulung şi zona Muscelului. „Câmpulung, în mare, l-am descris ca un oraş cum îl văd şi astăzi, să zicem o măreţie neîngrijită, o măreţie sărăcită, cam asta este imaginea din roman, unde oraşul a fost în anumite perioade bune, după aceea au venit problemele. Se văd în continuare lucrurile frumoase care există în oraş, dar clădirile vechi şi-au păstrat mai mult din frumuseţe decât şi-au păstrat-o oamenii, pentru că oamenii au fost foarte afectaţi şi atunci este şi un fel de contrast între grandoarea istorică şi toată bogăţia arhitecturală şi realitatea de atunci a oamenilor şi cred că acest lucru se vede şi în carte.”, a punctat Andrei Ungureanu.

  • Andrei Ungureanu îşi doreşte să lanseze romanul şi la Câmpulung. Are în plan să scrie un volum despre partizanii din Aninoasa, Valea Siliştii şi Mihăeşti

Datorită premiului câştigat, romanul lui Andrei Ungureanu, „Gava nebunul”, va fi publicat de Editura Universitară. Acesta va avea şi o lansare, după cum a specificat, la Târgul de carte „Gaudeamus”, dar îşi doreşte să poată lansa volumul şi la Câmpulung, întrucât este un oraş în care şi-a petrecut o parte importantă a vieţii şi consideră că cetăţenii ar putea fi interesaţi, acţiunea desfăşurându-se în diverse zone ale oraşului. „Îmi doresc – şi sper cu ajutorul autorităţilor locale – să facem asta, pentru că este o carte care poate să spună multe şi despre oraş şi este păcat să nu o lansezi acolo unde a fost scrisă.”, a punctat Andrei Ungureanu.

Pe viitor, acesta plănuieşte să scrie un roman inspirat din întâmplările, experienţele şi poveştile bătrânilor care au participat sau au auzit despre mişcarea partizanilor din zonele Aninoasa, Valea Popii şi Mihăeşti. Potrivit scriitorului, acţiunea romanului se va desfăşura în perioada anilor 1940-1950, având mai mult o tentă istorică, cu începuturile instaurării comunismului în România, cuprinzând reacţiile oamenilor din mediul rural în mediul urban. „Am început să fac cercetare în biblioteci, în arhive, şi inclusiv pe teren, pentru că străbunicul meu a fost un susţinător al partizanilor şi a fost deţinut politic. Am mers prin comune, prin Aninoasa, Valea Siliştii şi Mihăieşti, pe unde am mai găsit urmaşi, să descopăr ce-şi mai aminteau oamenii şi ce mai ştiau despre acea vreme, pentru că ei nu au fost în grupul acesta, care este para-cunoscut şi foarte celebru al lui Toma Arnăuţoiu, dar a mai fost un grup pe la Coteşti, Capu Piscului şi pe partea cu Berevoeşti, cu Aninoasa, toată zona. Este un grup care se numea Şerban-Voican. Cei doi erau liderii. Nu a fost o rezistenţă armată, au fost nişte incidente când au bătut activişti şi jandarmi, dar nu cu împuşcături şi cu morţi cum a fost pe la Valea Râului Doamnei. Era un grup mai puţin cunoscut, dar până la urmă au arestat 50 de oameni. A fost inclusiv un condamnat la moarte, împuşcat, şi câteva sentinţe de închisoare pe viaţă. Străbunicul meu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, spre exemplu.”, a relatat Andrei Ungureanu. Totuşi, povestea nu va fi conturată pe criteriile unui documentar clasic, formal, strict, unde se caută adevărul istoric, ci va fi una amestecată cu ficţiune, în sensul că se va porni de la istoria reală, care va fi îmbogăţită cu imaginaţia scriitorului.

Andrei Ungureanu speră că va putea să lanseze romanul „Gava nebunul” şi la Câmpulung, iar acesta să fie un volum citit inclusiv de oamenii din oraş, existând posibilitatea ca unii cititori să se regăsească într-o bună parte a acţiunii romanului.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!