27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Fostul director Nicolaie Alexe a pierdut pe fond procesul pentru suma de 250.000 de lei, salariile din cei doi ani de suspendare din funcţie

Fostul director al Spitalului Câmpulung, Nicolaie Alexe, a pierdut prima rundă a procesului declanşat în primăvara anului 2023, pentru recuperarea salariilor pe durata celor doi ani în care a fost suspendat din funcţia de conducere. Alexe a avut cel mai „bâlbâit” mandat de manager, fiind contestat din capul locului, din pricina declarării sale drept câştigător al unui concurs cu contestaţii nesoluţionate. A prins o pandemie, două suspendări şi o demitere, doi primari şi trei directori interimari în perioadele lui de şedere pe tuşă, principala lui ocupaţie în cei patru ani fiind procesele pentru câştigarea privilegiilor pierdute: funcţia şi banii cuveniţi poziţiei deţinute în ierarhia instituţiei. În cei patru ani de mandat încheiat înainte de termen, Nicolaie Alexe a condus Spitalul Municipal în două rânduri. Prima dată, din 14 iunie 2019, când a câştigat concursul, până pe 30 aprilie 2020, când a fost suspendat şi repus în funcţie pe 25 mai 2020, dar numai pentru trei săptămâni, fiind din nou suspendat. A doua oară, din 17 iunie 2022, când Alexe a recâştigat funcţia cu ajutorul instanţei, şi până pe 20 martie 2023, când a fost demis de primăriţa Elena Lasconi, cu patru luni înainte să i se încheie mandatul.

  • Acţiunea lui Alexe, respinsă de Tribunalul Argeş ca neîntemeiată

Pe 28 iunie 2024, la un an şi trei luni distanţă de momentul introducerii cererii, la Secţia Civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Argeş, instanţa a respins acţiunea reclamantului Nicolaie Alexe. Acesta s-a judecat cu UAT Municipiul Câmpulung, primarul municipiului Câmpulung, Spitalul Municipal Câmpulung, în calitate de pârâţi, şi cu Instituţia Prefectului Judeţului Argeş, reprezentată prin prefect, care avea o dublă calitate: şi pârât, şi chemat în garanţie, în cazul în care perdanţii erau obligaţi la plata sumelor solicitate de Nicolaie Alexe prin cererea de chemare în judecată.

Mai precis, acesta voia să-i fie reparat un prejudiciu material de 246.842 lei, reprezentând drepturi salariale în perioada 22 iunie 2020 – 16 iunie 2022, în care a fost suspendat din funcţie în timpul pandemiei, sumă pe care o voia actualizată la data plăţii efective şi completată cu dobânzile aferente.

Nicolaie Alexe a deschis acţiunea pe 31 martie 2023, iar procesul a început pe 30 iunie 2023, când instanţa i-a încuviinţat acestuia proba cu înscrisuri şi expertiză contabilă, pentru a fi determinate diferenţele de drepturi salariale care făceau obiectul cererii sale. Municipalităţii i s-a acceptat să se apere cu documentele legate de această speţă. Pe 12 aprilie 2024 – punctăm doar reperele importante ale litigiului -, instanţa a admis în principiu cererea de chemare în garanţie a Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş, „constatând că între cererea de chemare în judecată iniţială şi cererea de chemare în garanţie există o legătură de subordonare şi de dependenţă, soluţia dată cererii principale putând să determine şi soluţia ce se va pronunţa asupra cererii de chemare în garanţie, iar pârâtul primarul municipiului Câmpulung are interes în admiterea acesteia.”

Tot atunci, instanţa a unit cu fondul excepţiile invocate: excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de Spitalul Municipal Câmpulung prin întâmpinare, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de primarul municipiului Câmpulung şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de Instituţia Prefectului, prin întâmpinare. Instanţa a respins „excepţia inadmisibilităţii raportat la lipsa procedurii prealabile invocată de Instituţia Prefectului, prin întâmpinare, având în vedere obiectul şi caracterul acţiunii de faţă pentru care nu era necesară procedura prealabilă”. Totodată, a respins şi „excepţia lipsei capacităţii de folosinţă invocată de Instituţia Prefectului Judeţului Argeş ca neîntemeiată, această instituţie având capacitate procesuală de folosinţă”.

Finalul acţiunii tranşate pe fond s-a produs pe 28 iunie 2024, când instanţa a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Spitalului Municipal Câmpulung, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a UAT Municipiul Câmpulung şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Prefectului Judeţului Argeş, ca neîntemeiate. Totodată, a respins acţiunea formulată de Nicolaie Alexe în contradictoriu cu pârâţii Spitalul Municipal Câmpulung, UAT Municipiul Câmpulung, primarul municipiului Câmpulung, prefectul Judeţului Argeş, ca neîntemeiată. Şi a respins şi cererea de chemare în garanţie a prefectului judeţului Argeş, formulată de UAT Municipiul Câmpulung şi primarul municipiului Câmpulung, ca rămasă fără obiect.

Nicolaie Alexe are dreptul să formuleze recurs faţă de cele hotărâte de Tribunalul Argeş în termen de 15 zile de la comunicare.

  • Dintr-un mandat de 48 de luni, Alexe a condus Spitalul Câmpulung 20 de luni    

Nicolaie Alexe, ale cărui competenţe manageriale au fost puse la încercare de Covid-19, a fost prima oară suspendat din funcţie, prin ordin al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, pe 30 aprilie 2020. Tot atunci, a fost instalat ca director interimar, pe perioada stării de urgenţă, Andrei Aron. Pe 25 mai 2020, la zece zile distanţă de apariţia Legii 55, care prevedea că, începând cu această dată, conducerea spitalelor municipale şi orăşeneşti revine la atribuţia UAT-urilor, Ţâroiu l-a repus pe Alexe în funcţie. În care n-a stat nicio lună, întrucât pe 22 iunie 2020 s-a produs a doua suspendare a agreatului fostului primar, „retrogradat” pe durata procesului declanşat de prefect, pe fondul unor nereguli depistate la concursul organizat în 2019, pentru ocuparea funcţiei de manager al spitalului.

Prin Dispoziţia nr.225 din 22 iunie 2020 – la care se face referire şi în procesul deschis la Tribunalul Argeş -, Liviu Ţâroiu a fost nevoit să-i suspende lui Alexe contractul de management, întrucât Prefectura declanşase o acţiune împotriva Primăriei şi a Spitalului. Miza a constituit-o legalitatea ocupării funcţiei de către Alexe, tot printr-o dispoziţie din 14 iunie 2019 a lui Liviu Ţâroiu, la capătul unui concurs declarat încheiat fără a fi soluţionate contestaţiile contracandidaţilor.

Nicolaie Alexe s-a judecat pentru redobândirea funcţiei pierdute vreme de doi ani, între 2020-2022. După câştigarea acţiunii şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 17 iunie 2022, în mandatul Elenei Lasconi, a revenit în poziţia de manager. N-a ocupat-o decât nouă luni, până pe 20 martie 2023, când a fost demis de primăriţa Elena Lasconi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!