20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Rucărenii au sărbătorit „Festivalul Iei” îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare

Duminică, 23 iunie 2024, comuna Rucăr a fost gazda unui eveniment deosebit, „Festivalul Iei”, o manifestare culturală menită să celebreze și să mențină vii tradițiile și obiceiurile locale.

Festivalul a început în mod spectaculos cu o paradă a portului popular, un adevărat spectacol vizual în care copii, părinți și bunici au defilat mândri în costume tradiționale minuțios lucrate. Parada a pornit din Parcul Podișor, străbătând strada Râușor, și a continuat pe strada Păpușa, întorcându-se la locul de plecare. Călăreții, aflați în fruntea alaiului, au deschis drumul „nuntașilor” îmbrăcați în porturi populare, oferind un spectacol unic localnicilor și turiștilor. Pe măsură ce parada a traversat centrul comunei, cântecele și voia bună au răsunat, oferind celor prezenți o oportunitate rară de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular românesc.

După încheierea paradei, participanții s-au reunit în Parcul Podișor, unde au încins o horă rucăreană de neuitat. Acest moment a fost urmat de un spectacol de dansuri și muzică populară, prezentat de ansambluri locale și invitați speciali, care au adus pe scenă energia și frumusețea folclorului românesc.

Pe parcursul zilei, festivalul a inclus și un concurs gastronomic, unde cele mai bune bucate tradiționale au fost premiate. Preparatele au fost diverse și autentice, reflectând bogăția culinară a Rucărului. De asemenea, a avut loc un concurs dedicat familiei rucărene, în care au fost premiate familiile cu cel mai mare număr de participanți și cele mai autentice costume tradiționale.

Evenimentul s-a încheiat cu programul „Sărbătorește românește în IE!”, în cadrul căruia participanții s-au adunat în jurul unui foc de tabără. Atmosfera a fost una de poveste, cu ceaune de cartofi și grătare, acompaniate de muzică românească. Acest popas de suflet a încheiat perfect o zi plină de tradiții, întărind identitatea culturală a Rucărului.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!