Programul de lucru al Administraţiei Domeniului Public şi Privat Câmpulung în anul 2024 a ajuns cu mare întârziere în Consiliul Local, după ce s-a dus jumătatea primăverii, ale cărei temperaturi generoase permiteau intervenţii mai cu nerv încă din luna martie. În sfârşit, mai bine mai târziu decât niciodată, sloganul după care funcţionează un stat sleit, veşnic apatic, a cărui eficienţă este zădărnicită, la Câmpulung, şi de lipsa personalului cu „sapa”, şi de lipsa utilajelor, dar şi de lipsa de civilizaţie a cetăţenilor care nu păstrează nici măcar o oră bruma de curăţenie care se face. Am mai spus-o, riscând să ne plictisim şi noi în acelaşi timp cu cititorii: avem un bulevard nou şi mizerabil, cu gunoi aruncat lângă coşurile amplasate cu duiumul, cu piatra cubică îngropată în chiştoace şi nu mai continuăm, că prăpădim spaţiul articolului cu altceva decât ne-am propus.
La întrunirea aleşilor din luna aprilie, la care a fost prezent şi Bogdan Pătru, directorul ADP Câmpulung, acestuia i s-a recomandat să treacă pe agenda de lucru toaletarea pomilor de pe un tronson al „centurii” municipiului. Nu se poate, a explicat Bogdan Pătru, având „mâinile legate” după câteva controale ale Gărzii de Mediu, care a oprit acţiunea de tăiere a crengilor, după sesizarea unei persoane din Bucureşti, deranjată de maniera în care au fost curăţaţi arborii de la Câmpulung.
- Bogdan Pătru: „A venit Garda de Mediu de două ori peste mine. Riscam amendă de 400 de milioane şi am oprit”
Veştile proaste despre imposibilitatea ADP-iştilor de a se atinge de ramurile crescute abundent pe o stradă cu trafic intens au fost date de directorul Bogdan Pătru în momentul în care consilierul local Alexandru Hagi i-a recomandat să disciplineze coroanele pomilor de pe Bulevardul Ion Mihalache. „Unii au fost toaletaţi în anii precedenţi, alţii nu. Ştiu că este foarte complicat, pentru că sunt tot felul de avize, autorizaţii şi este cale lungă. Dacă putem, ar fi o idee să luăm în calcul şi înlocuirea unora dintre ei, pentru că sunt foarte groşi, au rădăcini foarte groase şi au început să ridice trotuarele.”, a solicitat Alexandru Hagi.
Reacţia lui Bogdan Pătru îl lasă pe ascultător fără cuvinte. Alt binevoitor din Bucureşti a sesizat Gărzii de Mediu că nu-i place cum arată arborii tunşi de la Câmpulung! „Am început toaletarea anul trecut, după cum bine ştiţi, şi ne-a oprit-o sesizarea unui cetăţean care am înţeles că locuieşte în Bucureşti, dar a deranjat felul în care au fost curăţaţi. A venit Garda de Mediu de două ori peste mine, le-am explicat că trebuie toaletaţi, pentru că este şosea de trafic, trec maşini de tonaj şi îşi rup prelatele. N-au înţeles. Le-am spus că pomii sunt plantaţi sub aliniamentul de electricitate, de utilităţi. Au spus: „Foarte bine, pe aceia îi tăiaţi, îi toaletaţi, dar pe partea cealaltă ce aţi avut?” Zic: „Uitaţi-vă, din trei în trei pomi avem traversări.” Au spus: „Bun, şi cu aceştia am înţeles, dar cu ceilalţi ce aţi avut? Vă rog să vă opriţi, că vă amendez!” Riscam amendă de 400 de milioane şi am oprit până când risc iar o amendă, ca să terminăm.”, a povestit Bogdan Pătru de ce a „încremenit” acţiunea de toaletare.
- „Condiţia ca să replantăm alţii este să îngropăm utilităţile, ca să nu mai avem probleme cu cablurile”
„Problema este că, atunci când este vânt sau zăpadă, crengile lor se lasă şi lovesc în maşini, în TIR-uri, cum aţi spus, şi devin periculoase. Sunt crăci uscate care, efectiv, sunt pe carosabil. Este o chestiune de siguranţă acolo. Din ce am observat, de 20 de ani, de când sunt pe acolo, coronamentul lor, chiar dacă este tăiat la ras, adică curăţat tot coronamentul, în doi ani este la loc.”, a precizat Alexandru Hagi.
Acest lucru a încercat să-l explice şi Bogdan Pătru. „De 50 de ani, acei tei se toaletează butuc. Ce coroană mai putem noi să facem pentru cei care vor toaletări „profi”, dacă, de 30-40 de ani, noi îi tundem butuc şi le ies lăstarii?! Noi nu avem decât să continuăm tot aşa. Mergeţi la Mănăstire şi vedeţi că sunt la fel ca ai noştri!”, a afirmat şeful ADP.
„Nu putem să tăiem unul da, şapte ba, şi să facem asta anual, până îi schimbăm pe toţi?”, a fost următoarea nedumerire a lui Alexandru Hagi. La care Bogdan Pătru a anunţat că va începe toaletarea, dar va risca o amendă. „Soluţia domnului Hagi este cea potrivită pentru Câmpulung, şi anume să schimbăm sistematic din ei şi, în şapte-zece ani, îi terminăm.”, a susţinut varianta lui Hagi city-managerul Ioana Marcu. Arbori care, la fel ca cei ai prezentului, vor avea o coroană, care va trebui redusă şi uniformizată.
Studiu de oportunitate pentru toaletarea pomilor, a propus primăriţa Elena Lasconi, pentru ca instituţia să fie „acoperită” de un document atunci când Garda de Mediu vine în control la Câmpulung. „Condiţia ca să replantăm alţii este să îngropăm utilităţile, ca să nu mai avem probleme cu cablurile.”, a intervenit Bogdan Pătru.
- Prea frumos ca să fie adevărat. Toaletări făcute după un regulament gândit de un peisagist şi aplicat de un peisagist
Legat de acţiuni similare celei care a stopat toaletarea coroanelor crescute excesiv, şeful ADP spunea că: „Dacă un cetăţean din comunitate şi din România se sesizează şi spune că este urât, organele de control spun că are dreptate. Vă pot pune registrul de control la dispoziţie, de ce credeţi că suflu şi în iaurt?”
Şi-atunci cum poate Primăria pune în practică nişte măsuri care trebuie luate obligatoriu, căci ramurile afectează reţelele de cabluri şi nu numai?! „Facem un studiu de oportunitate, facem dezbatere publică pentru toaletare, bineînţeles! Ce să facem? Ca să avem în spate nişte documente care să ne ajute să putem să-i toaletăm dacă normalitatea a devenit ceva anormal!”, a propus Elena Lasconi.
Potrivit şefului ADP, arhitectul şef Mădălina Zăgărin a propus întocmirea unui regulament de toaletare, care să fie supus atenţiei şi Gărzii de Mediu. „Ideea este că noi i-am întrebat: „Spuneţi-ne dumneavoastră cum să-i toaletăm ca să fie frumos” şi răspunsul a fost: „Nu este treaba noastră, noi suntem aici să vă controlăm, punct!”, este ceva care se întâmplă în România şi nu ne miră că se întâmplă.
„Regulamentul respectiv se întocmeşte personalizat de specialişti, de peisagişti, numai că trebuie să avem şi peisagişti care să-l aplice.”, spunea la finalul discuţiilor arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Cum peisagistul care să aplice una-alta în „ograda” ADP nu există, avem de ales între: a plăti amenzi pentru toaletarea executată de ADP şi a ne trezi cu străzile în hăţişuri ca în „Frumoasa din Pădurea Adormită”.