25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Câmpulungenii care să vor planteze un arbore sunt aşteptaţi la cea mai amplă campanie de mediu desfăşurată vreodată în oraş

Câmpulung, un oraş în care, în decursul anilor, s-au sacrificat copaci fie din considerente de sănătate a acestora, fie din cauza unor lucrări care au impus degajarea terenului de „obstacole”, are nevoie ca de aer de o acţiune cum este cea derulată în această săptămână. Este mult praf în oraş, sunt borduri, asfalt, pavaj din belşug, iar verdele o necesitate în centrul căruia îi trebuie mai multă prospeţime. Şi nu va ajunge niciodată la acest deziderat cu betoanele lui Răuţoiu, ci cu ceea ce realizează în prezent o asociaţie de mediu, care oferă gratuit Câmpulungului 30.000 de arbori şi plante ornamentale. Ca să realizaţi nivelul cheltuielii de care a fost scutit bugetul local, numai un fir de magnolie dintre cele care au fost plantate astăzi, în Piaţa Primăriei, costă 800 de lei! Cooptarea Câmpulungului în acest proiect cu profundă însemnătate ecologică reprezintă o realizare pentru Câmpulung, de aceea ne alăturăm organizatorilor şi lansăm locuitorilor oraşului, în beneficiul cărora se realizează, invitaţia de a se implica în plantările programate joi, vineri şi sâmbătă.

  • Campania de plantare îi implică şi vânătorii de munte, jandarmii şi pompierii

Campania de plantare de arbori şi arbuşti ornamentali, pe care Primăria Câmpulung o derulează în parteneriat cu „Act for Tomorrow”, un ONG din Călăraşi, care a lansat această propunere municipalităţii, a început astăzi, din Piaţa Primăriei. Colaboratorii administraţiei câmpulungene asigură 30.000 de puieţi de pin, ulm, frasin, mesteacăn, stejar, magnolii, hortensii. Nu vor fi sădiţi toţi în cele trei zile, cât şi-au propus voluntarii să zăbovească în oraş. Pe câmpulungenii care îşi doresc să se mândrească cu un arbore sădit de ei – va fi şi o amintire frumoasă, nu numai un gest civic deosebit – îi anunţăm că, joi, vineri şi sâmbătă, acţiunea se derulează cu începere de la ora 10.00.

Mâine, plantările au loc la intrarea în Câmpulung, în zona Grădişte, vineri, la Liceul Tehnologic Auto (fostul Liceu Minier), iar sâmbătă, la blocul 5, de pe strada Doctor Nicolae Fălcoianu, şi la bazinul de înot din Grui. În cazul în care sunt cetăţeni care vor plante pentru spaţiile verzi de la blocuri sunt rugaţi să ia legătura cu Primăria Câmpulung, existând această posibilitate de a procura gratis arbuştii care vor înfrumuseţa exteriorul blocurilor din cartiere.

Prima zi a celei mai ample campanii de acest fel din Muntenia a debutat cu sădirea câtorva magnolii în Piaţa Primăriei. „Vor fi 30.000 de arbori şi arbuşti pentru 30.000 de locuitori, mai ales în zona centrală. Acest lucru a fost posibil prin colaborarea cu un ONG minunat, „Act for Tomorrow”, unde acum lucrează şi fostul nostru consilier, Andrei Grecu. De mâine, de la ora 10.00, o să avem şi sprijinul vânătorilor de munte, al jandarmilor şi al pompierilor, pentru a începe o plantare masivă la intrarea în oraş. Cred că am obţinut şi avizul de la CFR, ca să plantăm de-a lungul căii ferate. Cei de la CFR au făcut o comisie specială, care a venit la faţa locului, ca să vadă dacă este în regulă să se facă acolo plantările.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

Plantarea celor 30.000 de puieţi se va derula pe parcursul întregului an. „Poate continuăm şi la anul. Şcolilor le-am cerut un necesar şi vor începe de săptămâna viitoare, după data de 10 aprilie. M-aş bucura să fie mulţi voluntari.”, mai spunea aceasta.

  • Robert Ştefănescu: „Mă bucur că plantez în oraşul meu natal”

Robert Ştefănescu, reprezentantul „Act for Tomorrow”, câmpulungean de origine, a aplicat iniţiat ca voluntar la acest ONG. Ulterior s-a şi angajat, fiind responsabil de mentenanţa proiectelor de împădurire pe care ONG-ul le are în derulare, respectiv de plantările din perioadele de primăvară şi toamnă.

„Mă bucur că plantez în oraşul meu natal. Sper să facem ceva foarte frumos. În campania noastră „România plantează pentru mâine”, sponsorizată de OMW Petrom, astăzi vom planta, împreună cu Primăria Câmpulung, aceste minunate magnolii, iar, în zilele următoare, vom planta cu voluntari şi cei de la Armată. Vrem să aducem oxigen în Câmpulung. Noi suntem pregătiţi pentru ei (n.r. pentru voluntari). Colegii ne vor aştepta mâine cu tot echipamentul corespunzător: mănuşi, bidoane de apă, cazmale şi instrucţiuni pentru a învăţa persoanele să planteze corect un arbore. Vă aşteptăm cu drag să facem un Câmpulung mai curat şi mai plin de oxigen.”, a lansat acesta un apel la locuitorii Câmpulungului de a fi părtaşi unei acţiuni fără precedent în oraş.

Elena Lasconi discută cu partenerii săi în acţiunea de plantare de peste un an. Iniţial, dialogul s-a purtat cu reprezentanţii OMW, având cunoştinţă de susţinerea acordată de companie unei asemenea campanii. „Apoi l-am descoperit pe Andrei Coşuleanu, care coordonează „Act for Tomorrow” şi care este foarte implicat, nu numai în ţară, ci şi la nivel european. Este un ONG foarte serios şi sunt foarte bucuroasă că avem un parteneriat de acest fel.”, a încheiat Elena Lasconi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!