9 C
Campulung Muscel
24/01/2025

Piaţa din Rucăr, afacerea privată a lui Pârnuţă: „Vreau să dărâm totul acolo şi să fac o hală de 300 mp”. În faţă va amenaja căsuţe pentru târgul de Crăciun

Planurile lui Ion Pârnuţă, ca om de afaceri, nu ca viceprimar, pentru piaţa din Rucăr conduc la ideea că Primăria nu va mai avea nicio legătură cu această activitate a comunei care, din câte s-a înţeles la şedinţa Consiliului Local din această săptămână, funcţionează pe un teren privat. Al viceprimarului, de vreme ce el este dezvoltatorul unei pieţe private, pe care o va amenaja într-o hală de 300 de metri pătraţi. După cum a anunţat la dezbaterea din 12 martie 2024, el o va construi din banii săi. Hala va fi completată, în partea din faţă, cu căsuţe, cum sunt cele utilizate la târgurile de Crăciun. Primul pas pentru realizarea acestei noi afaceri a vicelui îl constituie degajarea terenului de amenajările Primăriei. După aprobarea aleşilor, mesele şi copertinele care serveau negoţului vor fi casate şi vândute, dând astfel posibilitatea întreprinzătorului particular să demareze construcţia propusă.

  • Mesele şi pergolele din strada Pieţei vor fi casate şi vândute

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Rucăr, din 12 martie 2024, a avut pe ordinea de zi două subiecte legate de piaţa comunei. Primul, avându-l ca iniţiator pe viceprimarul Ion Pârnuţă, a privit demararea procedurii privind scoaterea din funcţiune şi casarea unor mijloace fixe aflate în domeniul public al localităţii, constând în mese şi pergole, situate în strada Pieţei. Al doilea proiect de hotărâre, iniţiat de consilierul local Gabriela Gheorghe, avea ca subiect amenajarea aceloraşi mijloace fixe. Această propunere n-a mai fost dezbătută, fiind retrasă de iniţiatoarea sa, de vreme ce aleşii dăduseră un vot covârşitor în favoarea demersului lui Pârnuţă.

Acesta şi-a justificat astfel ideea lansată Consiliului Local, în vederea studierii ei şi aprobării. Ceea ce s-a şi întâmplat. „Întrucât o parte dintre obiectele de inventar şi mijloace fixe aparţinând U.A.T. Rucăr sunt amortizate integral şi nu mai sunt în stare de funcţionare din cauza uzurii fizice şi morale foarte mari, se propune casarea şi, după caz, valorificarea lor.” Viceprimarul invocă, aşadar, starea de degradare avansată, care le-ar face inutilizabile.

„Astfel, propun casarea şi, după caz, valorificarea unor mijloace fixe aflate în domeniul public al localităţii, constând în mese şi pergole, situate în strada Pieţei, comuna Rucăr, amortizate integral, cu grad mare de uzură, care nu mai îndeplinesc parametrii tehnici impuşi de normative. Cu ocazia casării, se va proceda la dezmembrarea mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar şi, după caz, la valorificarea lor, astfel: vânzarea componentelor rezultate în urma dezmembrării; utilizarea componentelor rezultate la executarea altor mijloace fixe din cadrul instituţiei; valorificarea ca materiale nerecuperabile.” Ce se încasează din vânzarea acestor bunuri intră în bugetul localităţii.

  • Pârnuţă vrea o altă piaţă în Rucăr. Va fi, evident, o piaţă privată  

Susţinut de majoritatea consilierilor, pentru Ion Pârnuţă a fost „floare la ureche” să-şi treacă proiectul de hotărâre, pe care l-a explicat astfel: „Ca să nu mai fie subiect de campanie electorală pentru anumite persoane, am dorinţa să amenajez, pe fonduri proprii, piaţa din Rucăr. Vedem ce se întâmplă pe parcurs, dar în momentul de faţă, ca să pot să dau drumul amenajării, trebuie luate mijloacele fixe – care sunt în starea pe care o vedeţi şi dumneavoastră -, care aparţin Primăriei. Este vorba despre pergole şi mese. Cum vreţi aşa facem… le scoatem la licitaţie.”

Consilierul Genel Lupu, coleg de partid de puţin timp cu vicele, care a lăsat PSD pentru PNL, a admis că „pergolele, unele din material plastic, altele din tablă, sunt găurite, este clar că plouă prin ele. Sunt distruse.” „Le putem înlocui.”, a intervenit Gabriela Gheorghe, ignorată de restul membrilor Legislativului localităţii. Alesul liberal intrat în dialog cu viceprimarul a vrut, totuşi, să ştie dacă mesele din beton ar mai putea fi folosite în continuare. Lumea este la un alt nivel. Eu o să vă prezint proiectul şi o să-l discutăm.”, a replicat Pârnuţă.

  • Gabriela Gheorghe: „Domnule vice, lăsaţi-ne piaţa! Faceţi piaţă la dumneavoastră în capul satului, dacă vreţi s-o faceţi particulară!”

De la intenţiile omului de afaceri Pârnuţă pentru piaţa proprie, discuţia s-a mutat la proprietatea asupra terenului. „Voiam să ne prezentaţi şi nouă actul, dacă este terenul dumneavoastră. Pentru restul construcţiilor există autorizaţie de construire? Pe numele dumneavoastră sau pe numele Primăriei? Ca să ştim de ce vorbim doar despre pergole şi mese. Pentru că sunt şi alte construcţii acolo. Sunt ale dumneavoastră, prezentaţi-ne autorizaţia de construire, dacă sunt ale dumneavoastră! Dacă aveţi, nu ştiu, vă întreb.”, a cerut să fie informată Gabriela Gheorghe.

Însă Pârnuţă nu i-a răspuns, solicitând întrebări din partea altor colegi. „Vă rog frumos, nu vă bateţi joc de şedinţă! Eu nu întreb pentru mine. Reprezint nişte oameni din Rucăr. Domnule vice, lăsaţi-ne piaţa! Arătaţi-ne actul, că aţi acaparat-o aiurea! Faceţi piaţă la dumneavoastră în capul satului, dacă vreţi s-o faceţi particulară! Lăsaţi-ne piaţa! Nu mai acaparaţi tot, că ne-aţi nenorocit! Să vedem actul! Poate a fost pus în posesie tot cum a fost pus Suciu în colonie, cu un proces-verbal am rămas fără piaţă. Cum s-a întâmplat cu tot Rucărul. Vreau să văd documentul de proprietate, dacă este a altcuiva! (…) Peste tot pe unde s-a închis tot Rucărul (n.r. după puneri în posesie discutabile), tot aşa am rămas fără piaţă. De mâine poate să fie secţie de mici sau lemnărie.”, a afirmat Gabriela Gheorghe în plenul şedinţei din 12 martie 2024.

După consiliera din opoziţie, a avut o nelămurire asemănătoare un reprezentant al puterii. „Terenul din piaţă aparţine Primăriei?”, a întrebat Genel Lupu, dar viceprimarul nu i-a răspuns nici lui. I-a cerut, însă, secretarului Primăriei, Ion Vorovenci, să afişeze pe pagina Primăriei actul. „Şi autorizaţia de construire pe clădirile respective!”, a completat Gabriela Gheorghe.

„Autorizaţia este emisă de către Consiliul Judeţean.”, a precizat Pârnuţă, care şi-a dezvăluit, în final, planurile: „Eu vreau să fac următoarea treabă. Pergolele şi mesele sunt singurele care sunt ale Primăriei. Pentru construcţia din spate am autorizaţie emisă de Consiliul Judeţean. Terenul este proprietate privată, 860 de metri. Vreau să dărâm totul acolo, să fac loc drept şi să fac o hală de 300 de metri pătraţi. Hala vine cu spatele spre parc, nu se duce până în spate, iar în faţă, pe cealaltă latură, sper să reuşesc să facem nişte căsuţe, ca să pot să amenajez şi târguri de Crăciun. O să vă arăt proiectul. Trebuie să iau autorizaţie. Eu, unul, nu mă duc în piaţă de ruşine.”

  • Vicele face piaţa pe banii lui. „Nu amestecăm urda cu brânza!”   

Întrebat cu ce fonduri îşi va pune planurile în practică, Pârnuţă a răspuns: „Cu fonduri proprii. Nu amestecăm urda cu brânza, căci şi aşa am atâţia care mă „cântă”.” „E benefic şi pentru crescătorii de animale.”, i-au încurajat aleşii proiectul. „Este clar că nu putem funcţiona mult timp cu piaţa pe stradă, cum este acum.”, a punctat Genel Lupu, care a amintit o nereuşită a actualului mandat, care trebuie rezolvat în următorul: identificarea unui teren şi achiziţionarea lui, fiind normal să existe o piaţă publică a localităţii.

După votul favorabil obţinut de viceprimar, concluzia discuţiilor a fost pusă de consiliera care s-a opus desfiinţării amenajărilor Primăriei: „Am rămas şi fără piaţă! Felicitări, domnul vice!” Aceasta a renunţat la proiectul de hotărâre care viza punerea la punct a bunurilor Primăriei, intuind că este inutil efortul prezentării lui. „Aveam un proiect pentru amenajarea mijloacelor fixe, să vopsim, să văruim, să igienizăm piaţa. Să rămână piaţa noastră, a rucărenilor. Cum a fost dintotdeauna. Eu nu cred în procesul verbal sau în vânzările fictive… cum am rămas şi fără metalurgie, şi fără sala de nunţi, şi fără terenul din şantier. Retrag proiectul de pe ordinea de zi. Nu are niciun rost să-i mai dau citire, din moment ce PNL, împreună cu domnul vice, deţine monopolul.”, a precizat aceasta.

„Eu totul am luat pe bani.”, şi-a apărat Pârnuţă onoarea de cumpărător, care va dezvolta în centrul localităţii o afacere pentru care nu are concurenţă din partea Primăriei.

Magda BĂNCESCU

foto: Gabriela Gheorghe

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!