11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

ISC a permis Primăriei să se întindă cu expertiza până pe 22 martie 2024. Dacă expertul nu găseşte abateri, se va putea relua execuţia restului de 2,89% din lucrare

Prin raportul de control întocmit de delegaţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Argeş pe 3 noiembrie 2023, a doua zi după verificarea minuţioasă a investiţiei ajunse într-un stadiu de 97,11%, Primăriei i s-a impus să întocmească o expertiză tehnică a tot ceea ce s-a lucrat pe Bulevardul „Pardon”. V-am relatat că achiziţia serviciilor expertului care va efectua evaluarea solicitată de ISC a fost realizată pe 30 ianuarie 2024 şi că, în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, specialistul trebuie să-şi prezinte concluziile scrise autorităţilor locale. Asta ar însemna sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie. Instituţia de control a cerut Primăriei să-i prezinte această expertiză în luna ianuarie 2024, însă, la solicitarea autorităţilor locale, a acceptat prelungirea termenului. V-am mai relatat în ediţiile trecute despre imposibilitatea administraţiei câmpulungene de a contracta asemenea servicii la sfârşitul anului trecut, din cauza ordonanţei de Guvern apărute pe 27 octombrie 2023, care, din raţiuni de economisire a banilor publici în teritoriu, a interzis astfel de cheltuieli în noiembrie şi decembrie.

  • Efectuarea expertizei, prelungită cu termenul în care Primăria a fost împiedicată de ordonanţa de Guvern să întreprindă această cheltuială la sfârşitul anului trecut  

„Am trimis atunci hârtii şi către Ministerul de Finanţe să vedem dacă este o excepţie, pentru că am avut un control şi ni s-a cerut acest lucru, dar nu am primit niciun răspuns. Acum am făcut achiziţia, aşteptăm expertiza şi vom vedea cum va ieşi.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi, la şedinţa Consiliului Local din 31 ianuarie 2024.

Aşteaptă autorităţile, aşteaptă şi câmpulungenii care sperau ca, de la începutul acestui an, să poată circula şi cu maşina pe străzile centrale ale bulevardului. Şi nu este cert că, după finalizarea raportului de expertiză, gata, se reia lucrarea, se încheie în câteva săptămâni şi se permite traficul rutier prin centru. Nu, poate să dureze pe mai departe mult şi bine, dacă vor fi găsite disfuncţionalităţi în execuţie sau abateri de la proiect, pe care constructorul trebuie să le remedieze. Este posibil orice. Este posibil ca şi această vară să găsească bulevardul tot în şantier, chit că unora dintre aleşi li s-a părut foarte mult şi sfârşitul lunii martie, răgazul acordat de ISC pentru prezentarea raportului de expertiză.

Singura concesie pe care Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş a fost dispus s-o accepte a privit prelungirea termenului pentru efectuarea expertizei cu perioada de stagnare a procedurii de achiziţie publică, din cauza limitării cheltuielilor prin Ordonanţa 90/2023. „Chiar de o jumătate de oră am primit un răspuns de la ISC că sunt de acord cu această amânare până pe 22 martie 2024.”, a informat Daniela Buzescu, şefa Serviciului Dezvoltare Urbană.

„Asta nu înseamnă că noi trebuie s-o terminăm pe 22, a intervenit Elena Lasconi. Noi i-am cerut s-o facă în 30 de zile.” „Însă ne-am luat o marjă până la 22 martie, exact cu perioada în care o solicitase iniţial ISC şi perioada de stagnare în care noi puteam să facem achiziţia. Şi au fost de acord. Eu sunt convinsă că, prin caietul de sarcini, acest termen a fost stabilit la maximum 30 de zile pentru întocmirea documentaţiei de un expert atestat MDRAP.”, a adăugat Daniela Buzescu.

Şi să fie gata la începutul lunii martie, când expiră cele 30 de zile, asta nu înseamnă că se încheie chinul. Într-o variantă pesimistă, purcoiul de like-uri optimiste care însoţesc imaginile cu Bulevardul „Pardon” s-ar putea să nu se „pupe” cu ceea ce găseşte specialistul în teren. Punem răul înainte, pentru că lucrurile rele, cauzate de politic, la concurenţă cu lentoarea unui constructor care se putea mişca mai cu nădejde, au cântărit mai greu decât cele bune. Au cântărit, din păcate, în ani de aşteptare, situaţie care se va simţi în buzunarele câmpulungenilor, obligaţi să suporte efectele blocajelor şi întârzierilor.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!