10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Câmpulungeanca Maria Petculescu, câştigătoarea Premiului I la etapa naţională a concursului „Podul Limbii Chineze”, a reprezentat România, ca observator, la etapa finală din China

Maria Petculescu, absolventă a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, a devenit laureata Premiului I la etapa naţională a concursului „Podul Limbii Chineze”. La scurtă vreme, tânăra a reprezentat România în calitate de observator la etapa finală din China, în regiunea autonomă Guangxi, desfăşurată pe data de 2 septembrie 2023. Ediţia din acest an a adunat, în China, 138 de concurenţi din 120 de ţări şi aproximativ 100 de studenţi observatori. În cadrul aceleiaşi ediţii, Ştefania Bratu, câştigătoarea Marelui Premiu la etapa naţională, a reprezentat România în competiţie. Ambele sunt studente la secţia de Limbă Chineză din Cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti şi foste stagiare în cadrul primului stagiu de practică organizat de CSSR (Centrul de Studii Sino-Ruse), în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023.

  • În clasa a X-a, Maria Petculescu a călătorit pentru prima dată în China

Parcursul Mariei Petculescu a fost marcat de o schimbare decisivă în anul 2019, când, fiind în clasa a X-a, a avut ocazia să descopere China, participând la o tabără. Acolo, tânăra a petrecut o săptămână la Beijing şi una la Shanghai, experienţă care i-a schimbat perspectiva asupra viitorului academic. În timp ce în perioada liceului se gândea să urmeze medicina, întâlnirea cu limba chineză şi cultura de acolo i-a deschis noi orizonturi, conducând-o spre o carieră în domeniul lingvistic.

„Mă numesc Petculescu Maria-Stanca, am 21 de ani și sunt studentă în anul III la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Chineză-Engleză din cadrul Universității București. Am absolvit Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, unde am fost la profil real, respectiv științe ale naturii. Studiez limba chineză de aproape 7 ani. Am fost întotdeauna un copil liniștit și retras. Nu mă integram foarte bine în colectivul de la școală, așa că mă refugiam în diverse hobby-uri. În clasa a cincea am redescoperit animația japoneză, care îmi plăcea încă din copilărie. Cumva, lucrurile au evoluat și am ajuns să fiu pasionată de cultura est-asiatică (japoneză, chineză, coreeană). Eram atrasă de zona aceea și îmi doream să învăț una dintre limbi. Chineza a fost prima care a intrat în viața mea, lucru pentru care voi fi mereu recunoscătoare. 

Povestea mea cu limba chineză își are debutul în clasa a noua. Pasionată încă din gimnaziu de cultura est-asiatică și pregătită să încerc lucruri noi, nu a fost nevoie să mă gândesc de două ori dacă vreau să studiez limba chineză. Cursurile erau susținute de profesori nativi de la Institutul Confucius din Sibiu. Se făceau o oră și jumătate/două pe săptămână, dar au fost și pauze mai lungi, atunci când se schimbau profesoarele sau când a venit pandemia (cursurile încetând ulterior). Pe parcursul liceului, am participat la diverse evenimente culturale cum ar fi Asia Fest, celebrarea Anului Nou Chinezesc sau spectacole de dans și muzică tradițională chinezească.”, specifica Maria Petculescu într-un interviu acordat Paulei Toma, cercetător CSSR, apărut în cotidianul „Adevărul”.

Ajunsă pentru prima dată în China, printre primele lucruri pe care le-a remarcat când a fost la Beijing se numără: arhitectura, curăţenia, amabilitatea oamenilor, preţurile mici, diversitatea şi calitatea produselor, transportul în comun, fiind unul destul de rapid, dar şi sentimentul de siguranţă pe stradă, indiferent la ce oră se afla afară, menţiona aceasta. „Îmi imaginasem acest moment de nenumărate ori…Visam la momentul în care voi auzi o altă limbă, la interacțiunea cu nativii, ceea ce s-a întâmplat în fiecare zi petrecută în China! Eram încă începătoare (aveam HSK 2), dar faptul că nivelul tuturor participanților era relativ același și că mă număram printre cei mai mari ca vârstă, îmi trezea un sentiment de curaj și de responsabilitate, așa că inițiam adesea conversații. Primul meu dialog în limba chineză a fost cu un șofer de taxi, foarte amabil, într-una din serile petrecute în Shanghai, când ne rătăcisem pe străzi și singura variantă valabilă pentru a ajunge din nou la hotel era aceea de a lua un taxi. Mă simțeam atât de fericită și, totodată, atât de împlinită că în sfârșit aveam oportunitatea de a pune în practică tot ceea ce învățasem…și că puteam salva situația…în chineză!”, relata Maria Petculescu în cadrul aceluiaşi interviu.

În primăvara anului 2023, Maria Petculescu a participat la etapa naţională a celei de-a 22 ediţii a concursului „Podul Limbii Chineze” pentru studenţi, care a constat în trei probe: susținerea unui discurs de minim 3 minute în limba chineză, o probă de cunoştinţe de cultură chineză și o probă artistică. Potrivit acesteia, pregătirea pentru această etapă a durat aproximativ două luni şi jumătate, iar partea cea mai dificilă a probelor a fost pregătirea discursului. „Înfrângerea fricii de a vorbi în chineză în public, așadar proba discursului, a constituit principalul motiv pentru care am decis să mă înscriu la această competiție și, spre surprinderea mea, am câștigat Premiul I. Am fost mulțumită de prestația mea, însă nu mă aşteptam să câştig Premiul I.”, menţionează aceasta în interviul acordat pentru „Adevărul”.

La câteva luni, în perioada 31 august – 7 septembrie 2023, Maria Petculescu s-a întors în China, după ce colega sa, Ştefania Bratu, câştigătoarea Marelui Premiu la etapa naţională, a revenit în România. La cea de-a doua vizită în China, Maria Petculescu a fost prin diferite orăşele din China, precum: Beijing, unde a vizitat pentru a doua oară Oraşul Interzis; Nanning, capitala Chinei şi cel mai mare oraş după populaţie din regiunea autonomă Guangxi, din sudul Chinei; Yangshuo, unde a asistat la un spectacol de teatru. Apoi a vizitat Guilin, unde, potrivit acesteia: „peisajul montan inedit părea desprins din picturile chinezești.”. Ultima destinaţie a fost Guangzhou, unde a explorat „the night market” (bazarul de noapte) şi a făcut ultimele plimbări pe meleagurile chineze, urmând să părăsească China a doua zi.

  • Cum s-a pregătit pentru etapa naţională a concursului

Pentru etapa naţională a concursului „Podul Limbii Chineze”, Maria Petculescu s-a pregătit riguros. A lucrat la discurs din luna martie până la finalul lunii mai, rostindu-l de mai multe ori, atât singură, cât şi în faţa colegelor sau a profesoarei Liu Lei, cu care obişnuia să rămână pentru repetiţii după cursuri. Profesoara Luminiţa Bălan a pregătit-o pentru proba de cunoştinţe de cultură chineză, iar pentru proba artistică, fiecare a fost autodidact până în luna mai, când au fost făcute ultimele retuşuri sub îndrumarea coregrafei Zhao Yang. „Podul Limbii Chineze” este un concurs pentru care trebuie să îți faci timp, pentru care trebuie să te dedici, dacă vrei să obții rezultate! Îi sfătuiesc pe pasionații de limba chineză să încerce să participe. Este greu, dar nu imposibil, iar experiența merită 100%! Le mulțumesc doamnelor profesoare, prietenilor și familiei, care m-au ajutat și m-au susținut necondiționat!”, a transmis aceasta în cadrul interviului.

După mulţi ani, la etapa naţională a concursului „Podul Limbii Chineze”, a existat şi o probă de departajare, întrucât Maria Petculescu şi alte două colege au obţinut acelaşi punctaj. Întrebată care au fost atuurile sale, comparativ cu ceilalţi concurenţi la etapa naţională, în vederea câştigării Premiului I, aceasta a răspuns: „Câștigarea Premiului I se datorează eforturilor mari pe care le depun în tot ceea ce fac, indiferent de numărul activităților în care mă implic sau al tipului de domenii despre care este vorba. Într-adevăr, așa este. A existat o probă de departajare, care a constat în a vorbi liber pe scenă timp de câteva minute despre o carte citită din literatura chineză. Ulterior, din cauza nivelului nostru diferit de chineză, subiectul a fost schimbat, având libertatea de a dezbate orice aspect legat de limbă sau de cultură. Eu am ales să vorbesc despre „Visul din Pavilionul Roșu”, roman inclus în bibliografia de anul II, pe care îl citisem cu câteva luni înainte, atât în română, cât și în chineză. Prin urmare, mă simțeam destul de stăpână pe subiect și, în ciuda emoțiilor, am reușit să mă exprim suficient de bine încât să fiu desemnată câștigătoarea Premiului I. Mereu am considerat că fiecare lectură și informație ne îmbogățește și poate deveni utilă la un moment dat! Din acest motiv evit să tratez cu superficialitate materiile care mi se predau sau cărțile pe care le citesc. Experiența mea vine ca o confirmare în acest sens.”, declara aceasta în interviul acordat aceleiaşi publicaţii.

Ca planuri de viitor, Maria Petculescu doreşte, după absolvirea facultăţii, să aplice fie pentru una dintre bursele de studiu Confucius (1-2 ani), fie pentru un an de studiu în China, care să o pregătească pentru înscrierea la un program de masterat. După aceşti 1-2 ani, se gândeşte să aplice pentru master în China.

Sursa foto: adevărul.ro
Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!