12.4 C
Campulung Muscel
13/10/2024

Autogara, inaugurată în 1972, a fost vândută în 2021 cu 26 euro pe metrul pătrat! Primăria n-a fost întrebată dacă este interesată să cumpere şi nici n-a ştiut de tranzacţie

După o existenţă de 52 de ani, clădirea Autogării Câmpulungului îşi trăieşte, la început de 2024, sfârşitul. Într-o lucrare cu specific istoric despre construcţiile oraşului din perioada de dinainte de ’90, găsim anul în care era dată în folosinţă baza de transport în comun, la care apelau constant orăşenii şi muscelenii: „Autogara s-a inaugurat în anul 1972. Anterior, aceasta funcţionase într-o casă veche de lângă Băile „Kretzulescu”, apoi în cartierul Tabaci.” În anii comunismului, se apela masiv la mijloacele de transport în comun, pentru toate tipurile de deplasări, în scop profesional sau personal, autoturismele fiind puţine în acele vremuri. Şi chiar dacă aveau maşină, oamenii făceau naveta la serviciu cu autobuzul. Timpul şi preferinţele în schimbare în materie de posibilităţi de călătorie s-au reflectat în numărul de pasageri tot mai scăzut, care a afectat profitabilitatea activităţii de transport în comun.

Câmpulungenii cer să avem pe mai departe o autogară în Câmpulung, aşa cum au cerut şi tren, dar realitatea este că autobuzele, la fel ca „Săgeata Albastră”, circulau aproape goale. Iar o afacere, cum era şi cea a societăţii proprietare a Autogării Montana, nu putea funcţiona pe bază de nostalgie. Aşa ar fi normal: să avem servicii de transport în comun, aşa cum sunt peste tot în Europa şi nu numai, dar occidentalii n-au ifosele românilor, care aproape că se proptesc cu botul maşinii în intrarea în magazin.                   

Dincolo de tristeţea trezită de imaginea neplăcută a unei clădiri aflate pe punctul de a fi pusă la pământ, pentru a face loc unui supermarket, nimeni şi nimic nu putea schimba cursul planurilor actuale pentru suprafaţa de teren intrată în proces de degajare. Imobilele aparţin unui proprietar privat, care hotărăşte cum le fructifică în beneficiul său. Iar hotărârea este cea despre care am mai relatat: construcţia unui supermarket Penny. Al treilea supermarket Penny, după cele de pe străzile Traian şi Alexandru cel Bun (în incinta „mall-ului”).

  • Toamna trecută, proprietara a obţinut de la Primăria Câmpulung autorizaţiile pentru demolarea clădirii şi construirea supermarketului

9 ianuarie 2024 este data începutului sfârşitului pentru clădirea Autogării Montana, aflată de câţiva ani în paragină şi o stare de neîngrijire exterioară, care a stârnit, în mod repetat, nemulţumirile câmpulungenilor. În această săptămână, a demarat acţiunea de demolare, intervenindu-se pentru început la dezafectarea acoperişului construcţiei.

Am relatat, anul trecut, despre demersul reluat în 2023 al companiei proprietare a clădirii şi terenului de a obţine de la Primăria Câmpulung documentele necesare autorizării demolării imobilelor şi construirii unui supermarket Penny. Pe 3 martie 2023, solicitanta primea „negativ” din partea instituţiei emitente a certificatelor de urbanism necesare curăţării terenului de construcţiile existente şi edificării unui supermarket.

A doua încercare, produsă în vara anului trecut, a avut un deznodământ favorabil. Pe 23 august 2023, Primăria i-a eliberat un prim certificat de urbanism pentru desfiinţarea construcţiilor şi a instalaţiilor aferente existente pe amplasament şi pentru organizarea de şantier. Şi în aceeaşi zi, companiei i s-a emis al doilea certificat de urbanism pentru construirea magazinului „Penny Market”, cu magazin cu produse din carne şi brânzeturi la parter, acces auto, amenajări exterioare, sistematizare verticală, reclame pe faţade şi parcare, totem publicitar, împrejmuire, branşamente la utilităţi, montarea postului Trafo şi organizare de şantier.

Seria documentelor obţinute anul trecut de dezvoltator a continuat cu autorizaţia de demolare, eliberată pe 6 octombrie 2023 – cu o durată de 12 luni -, pentru desfiinţarea construcţiilor şi a instalaţiilor aferente existente pe amplasament şi pentru organizare de şantier. Ultimul act emis firmei, autorizaţia de construire a supermarketului Penny, poartă ca dată 23 octombrie 2023 şi are o valabilitate de 24 de luni.

  • Montana SA a deţinut Autogara Câmpulung vreme de 29 de ani

Până la actualul deţinător, firma Rewe Projektentwicklung Romania SRL, clădirile şi terenul au trecut de la un proprietar la altul. Este adevărat, majoritatea tranzacţiilor s-au succedat în anul 2021.

Autogara Câmpulung a devenit a firmei Montana SA în baza Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale şi a Hotărârii Guvernului nr.834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat. În baza unui protocol de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor pe 30 decembrie 1992, urmat de Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de minister pe 29 ianuarie 1993, Montana SA, firmă înfiinţată în 1991, devenea proprietara amplasamentului Autogării Câmpulung. Dreptul de proprietate a fost intabulat în cartea funciară abia pe 30 mai 2000.

În iunie 2014, cu puţin timp înainte ca acţiunile societăţii Montana să fie retrase de la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti – decizie produsă în februarie 2015 -, Montana SA figura cu următorii acţionari: Atlassib SRL – patron Ilie Carabulea, din Sibiu, cu 32,89% din acţiuni, Horticola International, din Sibiu, cu 31,31% din acţiuni, alţi acţionari, cu 18,25% din acţiuni, şi Transcar Internaţional SRL, din Sibiu, cu 17,53% din acţiuni.

Până în 2021, imobilele au fost ale societăţii Montana SA, al cărei acţionariat, la data vânzării activului – Autogara Câmpulung, era dominat de Atlassib SRL, cu 95,7%. 2,99% era deţinut de persoane fizice, iar diferenţa de 1,31%, de persoane juridice.

Cu puţin timp înaintea vânzării Autogării, Montana a înstrăinat Autobaza Călători, care îşi avea sediul pe strada Zăvoiului.

  • Autogara a fost vândută de familia Carabulea, proprietara Montana, cu 200.000 de euro

Următoarea schimbare de proprietar s-a produs pe 26 februarie 2021, când Montana SA a vândut firmei Klass Residence Invest SRL, din Timişoara, dreptul de proprietate asupra imobilului din Bulevardul Ion Mihalache, nr.102, format din teren cu o suprafaţă totală de 5.721,88 mp şi cele nouă construcţii edificate pe acesta: clădirea autogării, cu o suprafaţă construită de 401,09 mp; peronul de călători – 316,06 mp; birouri – 19,63 mp; două staţii de pompe – 22,59 mp, respectiv 27,38 mp; bazin de combustibil – 25,87 mp; terasa – 28,89 mp; două rezervoare – 0,72 mp, respectiv 1,30 mp.

Preţul tranzacţiei încheiate pe 26 februarie 2021, în faţa notarului bucureştean Remus Ion Zamfirescu, s-a cifrat la 200.000 de euro, adică 26 euro pe metrul pătrat, preţ care trebuia achitat în termen de 30 de zile de la semnarea contractului. Din cei 200.000 de euro, terenul a fost evaluat la 745.582,14 lei, iar construcţiile, la 228.917,86 lei.

  • În 2021, imobilele Autogării s-au vândut de patru ori!

Primăria Câmpulung n-a fost întrebată dacă este interesată să cumpere, dat fiind interesul public al activităţii de transport de călători, cum s-a mai întâmplat în cazul altor vânzări de imobile, dar nici legea nu obliga Montana să întrebe autorităţile dacă îşi exercită dreptul de preemţiune.

În acelaşi an, 2021, au urmat încă trei tranzacţii, prin care bunurile Autogării au devenit, pe rând, proprietatea firmelor bucureştene Games&Sports Distribution Romania SRL (în martie) şi City Bistro Management SRL (în aprilie). Ultima vânzare din 2021 s-a făcut în favoarea investitorului care construieşte supermarketul Penny.

  • În prezent, terenul şi clădirea fostei autogări sunt ale firmei Rewe Projektentwicklung Romania SRL, o companie de dezvoltare imobiliară 

Din decembrie 2021, firma Rewe Projektentwicklung Romania SRL este proprietara terenului de peste 5.700 mp. Iar, din decembrie 2022, este şi proprietara clădirilor şi instalaţiilor aflate pe acest teren: autogara, o clădire cu parter şi un etaj, cu o suprafaţă construită la sol de 401 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 884 metri pătraţi, şi restul enumerate mai înainte.

Rewe Projektentwicklung Romania SRL este o companie axată pe dezvoltare (promovare) imobiliară, înfiinţată în anul 2015, cu sediul social în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. A încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de peste 216 milioane de lei şi zero angajaţi. De fapt, cu zero angajaţi a figurat în permanenţă în decursul existenţei sale.

Cât priveşte existenţa societăţii Montana, profilată pe „transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători”, aceasta figurează în prezent cu sediul pe strada General C.Simonescu, nr.9A, parter. Înainte de tranzacţie, sediul firmei era la Autogară. În bilanţul depus la Finanţe Publice, aferent anului 2022, apare cu 22 de angajaţi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!