*În depozit ar mai exista, potrivit comunicării directorului Gărzii de Mediu, Alexandru Vâjan, 1.656,28 tone deşeuri periculoase şi nepericuloase
În decursul corespondenţei sale cu instituţiile statului, cu Ministerul Mediului, în special, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a intrat în posesia unor informaţii noi despre ceea ce se mai întâmplă pe fosta platformă ARO, unde cantităţile evacuate din depozitul de otrăvuri, lăsat de izbelişte, sunt departe de a oferi comunităţii câmpulungene certitudinea că vom scăpa de deşeuri până la sfârşitul anului. La începutul lunii iunie, A.S.C.M. s-a adresat din nou ministrului Graţiela Gavrilescu cu o solicitare de informaţii despre stocurile scoase de pe amplasament în prima jumătate a acestui an, despre controalele întreprinse de autorităţile de mediu în acelaşi interval, măsurile şi sancţiunile dispuse şi verificările privind calitatea aerului, solului şi a apei.
Dintr-o sursă oficială – răspunsurile comunicate mai multor parlamentari de Argeş, care s-au adresat ministerului în acelaşi scop -, aflăm că instituţia a fost informată de firma din Iaşi, Global Eco Center, deţinătoarea depozitului de deşeuri periculoase şi nepericuloase că, la 31 decembrie 2017, în depozit mai erau 1.728,06 tone de deşeuri. Cantitate în privinţa căreia există o puternică îndoială că este conformă realităţii, delegaţi ai Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” fiind acceptaţi să viziteze amplasamentul, pe care au apreciat că stocurile depăşeau de câteva zeci de ori raportările de la acel moment, de 2.300 de tone.
Gravitatea situaţiei este confirmată de toate rapoartele ISU Argeş, care punctează în mod repetat riscul de explozie şi/sau incendiu, din cauza manierei haotice de depozitate a deşeurilor, care fie se preling în neştire, antrenate de apa scursă prin tavan, fie se evaporă, din cauza recipientelor neacoperite ori distruse de conţinutul nociv.
Solicitarea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, transmisă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, a fost expediată, pentru răspuns, celor două instituţii de profil din teritoriu, Agenţia de Protecţia Mediului Argeş şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Argeş. Cele două informări ale instituţiilor argeşene preiau în conţinutul lor cantitatea de deşeuri destul de redusă pe care Tofan a reuşit s-o evacueze în primele trei luni ale anului, de nici 72 de tone, expediate pentru eliminare/valorificare între ianuarie – martie 2018. Atât punctul de vedere al Agenţiei de Mediu, cât şi cel al Gărzii de Mediu menţionează cele 71,88 de tone de care a fost „scăpată” proprietatea companiei Landmark Management, unde s-ar mai afla, potrivit directorilor celor două structuri de mediu, sub 1.700 de tone de deşeuri.
APM Argeş, parte civilă pentru preţul serviciilor destinate evacuării şi eliminării deşeurilor rămase la ARO
Răspunsul directorului executiv al APM Argeş, Cristiana Elena Surdu, se axează, în mare, pe litigiile în care este implicată firma Global Eco Center pentru activitatea desfăşurată la Câmpulung, pe amplasamentul fostei platforme ARO, dar şi pe calitatea mediului, în privinţa căreia suntem asiguraţi de responsabilii în domeniu că n-avem de ce să ne îngrijorăm. Tot aşa cum ne asigurau şi în timpul violentului incendiu din 2 octombrie 2013, despre care nu vom afla, probabil, niciodată cât de grav a fost pentru sănătatea câmpulungenilor şi muscelenilor, care au inhalat resturile otrăvurilor arse. Revenind la acţiunile în instanţă ale Agenţiei de Mediu cu Tofan şi firma acestuia, prima victorie menţionată în răspunsul transmis A.S.C.M. este cea privind documentul care îi dădea dreptul moldoveanului să funcţioneze la Câmpulung.
„Prin Sentinţa civilă nr.654/08.06.2015, pronunţată în Dosarul Tribunalului Argeş nr.3042/109/2014, a fost respinsă acţiunea în anulare, promovată de reclamanta societatea Global Eco Center împotriva Dispoziţiei APM Argeş nr.1 din 24 aprilie 2014 privind anularea autorizaţiei de mediu deţinute de această societate. Sentinţa civilă nr.654/08.06.2015 a rămas definitivă prin nerecurare.”
Altă dispută între Agenţie şi Global Eco Center, tranşată de magistraţi. „Faţă de societatea inculpată Global Eco Center, APM Argeş s-a constituit parte civilă în Dosarul penal al Judecătoriei Curtea de Argeş nr.3125/205/2017. Cuantumul pagubei pentru repararea căreia APM Argeş s-a constituit parte civilă este exprimat prin preţul serviciilor destinate evacuării şi eliminării, în condiţiile legii, a cantităţilor de deşeuri periculoase şi nepericuloase neevacuate de la Punctul de lucru al societăţii inculpate, localizat pe amplasamentul fostei platforme ARO Câmpulung.
La baza acestui dosar au stat plângerile Comisariatului Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu pentru tragerea la răspundere penală a societăţii Global Eco Center SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluare sau nerespectare a măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, pedepsită de art.63, alin.1, lit.b din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor.
Judecătorul de cameră preliminară a dispus măsura începerii judecăţii cauzei, următorul termen de judecată în Dosarul penal al Judecătoriei Curtea de Argeş nr.3125/205/2017 fiind fixat pentru ziua de 25 septembrie 2018. Societatea inculpată şi reprezentantul său legal au contestat această măsură. Numai că Tribunalul Argeş, în Dosarul nr.3125/205/2017/a1, prin Încheierea nr.4/02.05.2018, a respins, definitiv, ca nefondate, contestaţiile acestora.”
Mediul susţine că nu suntem afectaţi de deşeurile de la ARO
În ceea ce priveşte siguranţa mediului, în condiţiile depozitării reziduurilor toxice într-o hală prin care plouă şi prin care substanţele care au corodat recipientele se evaporă, APM Argeş manifestă aceeaşi atitudine liniştitoare pe care a avut-o în timpul incidentului de mediu de acum cinci ani.
„Ulterior monitorizării poluanţilor atmosferici în municipiul Câmpulung şi a solului pe platforma ARO Câmpulung, ca urmare a incendiului din 02.10.2013, informaţii transmise prin adresa nr.4884/08.03.2016, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a continuat urmărirea parametrilor calităţii celor doi factori de mediu.
Astfel, pentru factorul sol, s-au efectuat determinări în lunile aprilie, mai, iunie, noiembrie 2016 şi mai, noiembrie 2017, fiind analizaţi indicatorii: nichel, cadmiu, cupru, crom, zinc, plumb şi hidrocarburi petroliere totale. Valorile obţinute se încadrează sub pragul de alertă pentru sol mai puţin sensibil, caracteristic zonei industriale, conform Ordinului Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului nr.756/1997.
Calitatea aerului atmosferic a fost urmărită prin staţia automată AG6, amplasată în incinta Staţiei de Tratare a Apei Câmpulung, staţie de tip Industrial I, care măsoară următorii parametri de calitate ai aerului: dioxid de sulf SO2, oxizi de azot NO2, monoxid de carbon CO şi pulberi în suspensie – fracţiunea PM10. Valorile acestora şi indicele general de calitate a aerului sunt transmise on-line, accesibile publicului, putând fi vizualizate pe site-ul calitateaer.ro. În urma monitorizării continue a acestor indicatori nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.”
Cele 71,88 de tone scoase din depozit din ianuarie până în martie erau: deşeuri de la îndepărtarea vopselelor şi lacurilor (0,86 tone); cenuşă de vatră, zgură şi praf de cenuşă (0,97 tone); nămoluri cu conţinut de fosfaţi (6,49 tone); nămoluri şi turte de filtrare cu conţinut de substanţe periculoase (10,27 tone); nămoluri metalice (de la mărunţire, honuire, lepuire) cu conţinut de ulei (33,66 tone); ambalaje de materiale plastice (1,34 tone), absorbanţi, materiale filtrante, îmbrăcăminte de protecţie contaminată cu substanţe periculoase (0,60 tone); deşeuri preamestecate conţinând cel puţin un deşeu periculos (0,90 tone); deşeuri de la deznisipatoare (16,79 tone), inclusiv ambalaje.
În prima jumătate a acestui an, Garda de Mediu l-a vizitat o singură dată pe Tofan
Între instituţiile judeţene informate de Global Eco Center despre gestiunea deşeurilor din curtea ARO se află şi Garda de Mediu, instituţie care a impus măsuri cu termene de respectat operatorului din Iaşi. Din informarea datată 12 aprilie 2018, înaintată Prefecturii Argeş şi celor instituţii de mediu reiese că „pe amplasamentul punctului de lucru din Câmpulung, în stoc există o cantitate totală de 1.656,28 tone deşeuri periculoase şi nepericuloase”, după evacuarea celor aproximativ 72 de tone la care ne-am referit mai înainte.
Singura acţiune din acest an a Gărzii de Mediu pe platforma Landmark Management s-a consumat pe 18 ianuarie 2018 şi a urmărit verificarea modului în care Tofan a îndeplinit măsurile impuse în mai 2017, ca urmare a controlului de la acea dată. Mai exact, ca sarcină de îndeplinit permanent, începând cu 25 mai 2017: să fie asigurată prezenţa continuă a reprezentanţilor/ împuterniciţilor SC Global Eco Center SRL, în vederea expedierii deşeurilor depozitate, de către generatorii acestora. A doua măsură, care trebuia îndeplinită până la sfârşitul primăverii lui 2017: sigilarea căilor de acces în cele două spaţii în care sunt stocate deşeurile, pentru asigurarea securităţii spaţiului de depozitare şi evitarea accesului persoanelor neautorizate.
„În urma controlului efectuat în data de 18 ianuarie 2018 de către reprezentanţii GNM – SCJ Argeş, s-a constatat că măsurile au fost realizate în termenele impuse.”, precizează în răspunsul către A.S.C.M. comisarul şef Alexandru Mihai Vâjan. La începutul acestui an, Tofan a mai primit două însărcinări, una cu titlu permanent, cealaltă, cu termen 15 februarie 2018. Unu: să asigure securitatea spaţiilor de depozitare a deşeurilor în vederea evitării accesului persoanelor neautorizate în aceste spaţii. Doi: refacerea împrejmuirii spaţiului de depozitare a deşeurilor prin repararea plaselor de sârmă şi acoperirea cu material izolant pentru protecţia împotriva intemperiilor a zonelor ce pot fi afectate de acestea (folie de plastic, prelată). Cu trei zile înainte să-i expire termenul până la care trebuia să se conformeze celei de-a doua cerinţe, patronul de la Global Eco Center a solicitat prelungirea perioadei, invocând starea de insolvenţă şi problemele financiare. Garda de Mediu i-a acceptat solicitarea şi i-a acordat un răgaz de o lună, până la 15 martie 2018. Dacă Tofan s-a pus sau nu la punct în acest interval, răspunsul Gărzii de Mediu nu precizează, deşi au trecut patru luni de atunci.
„În decursul anului 2018, până în prezent, SC Global Eco Center SRL nu a mai fost sancţionată contravenţional. GNM – SCJ Argeş urmează să efectueze alte acţiuni de inspecţie şi control pe amplasamentul punctului de lucru din municipiul Câmpulung – fosta platformă ARO, în vederea urmăririi modului de evacuare a deşeurilor de pe amplasament de către SC Global Eco Center.”, se încheie răspunsul comisarului şef Alexandru Mihai Vâjan, şeful Serviciului Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu.