12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Ne este teamă să ne gândim cât de mult va creşte taxa de gunoi. De la anul, penalitatea imputată pentru că nu facem colectarea selectivă a deşeurilor se dublează

Chiar dacă şeful A.D.I. SERVSAL Argeş a dat asigurări, în această toamnă, că nu va creşte tariful pe care îl plătim pentru gunoi, este greu de crezut că nu se va întâmpla acest lucru. Mai cu seamă că, din 2017, de când taxa este colectată de Primărie, pentru Financiar Urban, în fiecare an am plătit mai mult. Nu va fi diferit nici în 2024, mai cu seamă că s-a anunţat deja dublarea penalităţii datorate pentru faptul că nu ne atingem ţinta în materie de colectare selectivă. Şi orice creştere produsă în conţinutul tarifului se va reflecta în preţul perceput cetăţeanului, căruia i se prestează serviciul de ridicare a deşeurilor menajere.

În hotărârea ajunsă pe masa Consiliului Local, în această toamnă, când s-a discutat şi aprobat o modificare a contractului încheiat între A.D.I. SERVSAL Argeş şi Financiar Urban, scrie clar: „Dorim să atragem atenţia asupra faptului că va fi vorba despre un nou mod de întocmire a facturii, cu o evidenţiere mai clară a elementelor de cheltuieli, ceea ce NU VA DUCE la o reducere a costului total al serviciului.” Bine ar fi fost nici să nu crească!

Va creşte, cu siguranţă, cu toată încercarea de liniştire a directorului asociaţiei judeţene care gestionează problematica gunoiului în judeţ, care doar nu era să spună în faţa camerelor tv că ne aşteaptă un tarif majorat. Va fi majorat – şi majorat substanţial – având în vedere scumpirile care au dat toate activităţile peste cap. De altfel, a spus-o primăriţa Elena Lasconi la şedinţa la care s-au discutat majorările absurde ale burselor cerute de liberali. „Preţul la gunoi ar putea să crească foarte mult.”, a precizat aceasta. Situaţie căreia Câmpulungul, care n-are decât un vot în A.D.I. SERVSAL, nu i se poate opune.

  • Şeful A.D.I. SERVSAL Argeş susţine că nu se „umblă” la tarif  

Deşi de-abia s-a aprobat, în luna ianuarie a acestui an, contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare separată şi transport separat al deşeurilor municipale, sortarea şi compostarea deşeurilor municipale în staţia de transfer Câmpulung, în toamna acestui an s-au impus modificări. Tot plătitorul de gunoi ştie că problematica salubrităţii este gestionată, la nivelul judeţului, de A.D.I. SERVSAL Argeş, asociaţie în care are statut de membru şi municipiul nostru, asemenea tuturor comunelor muscelene. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – A.D.I. prestează serviciile prin intermediul operatorului Financiar Urban.

Pentru explicarea modificărilor contractului aprobat de un an, a venit în faţa Consiliului Local Gabriel Moiceanu, directorul executiv A.D.I. SERVSAL Argeş. Schimbările produse în legislaţie au generat actualizarea tuturor contractelor primăriilor. Mai exact, în timp ce se desfăşura procedura de delegare, a apărut Ordonanţa de urgenţă nr.133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deşeurilor şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr.101/2006.

Schimbările apărute prin actul normativ precizat a determinat adaptarea tuturor contractelor, fie delegate, fie în proces de delegare. „Operatorul are o licenţă provizorie până la 31 decembrie 2023 şi trebuie să facem aceste modificări, pentru că, de la anul, rămâne fără licenţă. Deci, nu avem operator.”, a punctat Gabriel Moiceanu necesitatea aşezării contractelor conform noilor prevederi legale.

Şeful A.D.I. SERVSAL Argeş a precizat că actul adiţional nu „umblă” la tarif. „Se modifică felul în care se vor evidenţia pe factură activităţile serviciului. Adică vom avea colectare şi transport separat, vom avea evidenţiată depozitarea, vom avea costul de depozitare, costul de sortare, costul de tratare, respectiv economia circulară, pe care o plătim, ca penalitate, către Fondul de Mediu. Acestea sunt lucrurile prevăzute în actul adiţional.”, a precizat Gabriel Moiceanu.

  • Tratarea nu se mai poate face decât în Centrul de Management de la Albota

Altă noutate ivită prin Ordonanţa nr.133 detaliată de şeful A.D.I. SERVSAL Argeş: „Nu ne mai permite să facem activitatea de tratare a deşeurilor separat. Operatorul nu mai poate să facă separat activitatea de tratare, cum o făceam în staţia de transfer de la Câmpulung şi duceam fracţia mare la valorificare energetică. Tratarea se face doar în sisteme integrate, aşa cum sunt cele de la Centrul de Management de la Albota. Acesta este şi motivul pentru care suntem într-o procedură de delegare a tratării. Aţi aprobat în Consiliul Local şi delegarea acestei activităţi de tratare, pe care nu am avut-o delegată până acum, pentru că nu se solicita licenţă pentru operator. Prin urmare, toate deşeurile reziduale – pubela neagră -, care intră în staţia de transfer, din oraş şi din zonele limitrofe, merg, prin transfer, către Centrul de Management. Acolo sunt tratate, sortate, tocate, uscate şi se întorc către valorificarea energetică de la industria de ciment.”

Scopul este să se depoziteze cât mai puţin, pentru că gestionarii sistemului de management integrat nu mai au spaţii de depozitare. „Ne concentrăm, împreună cu autorităţile locale, să pregătim pentru valorificarea energetică, pentru reciclare, pentru compostare, tot ceea ce noi generăm în propriile gospodării.”, a mai afirmat Gabriel Moiceanu.

  • La combinatul de ciment, deşeurile nu mai pot fi duse oricum, ci pregătite pentru valorificare

Dacă tot avem în „buza” municipiului o fabrică de ciment, consilierul local Adrian Vlădău a vrut să fie lămurit dacă, pentru a se elimina cheltuielile cu transportul deşeurilor colectate selectiv, se poate ca acestea să fie duse direct la Holcim. Răspunsul primit a fost unul negativ.

„Din păcate, prin noua formulă a legislaţiei nu se mai poate. Şi a apărut o problemă şi la Holcim. Aici vorbim strict de fracţia reziduală. Nu mai acceptă deşeurile, decât pregătite pentru valorificare, cu o anumită umiditate. Şi instalaţiile de la Centrul de Management au instalaţii cu uscare, cu aer, care prevăd şi tratare, şi uscare.”, a arătat Gabriel Moiceanu.

  • De la 1 ianuarie, Fondul de Mediu a dublat penalitatea pentru economia circulară de la 80 de lei/tonă la 160 de lei/tonă

Potrivit acestuia, factura va fi mai explicită. „Operatorul va veni cu factura în forma solicitată de lege şi de modificările pe care le facem în act. Dar, de la 1 ianuarie, trebuie să ţinem cont că Fondul de Mediu a dublat penalitatea pentru economia circulară de la 80 de lei la 160 de lei. În delegarea pe tratare am trecut indicatorul operatorului: ca 50% din cantitatea care intră în tratare pe această fracţie care va creşte economia circulară să fie deviată la depozitare, ca să nu plătim economie circulară. Şi indicatorul ne duce în situaţia să avem acelaşi cost la cetăţean.”, a adăugat Gabriel Moiceanu, care admite apariţia unui cost suplimentar.

„Ce ne apare în plus de la 1 ianuarie 2024, ca şi cost: ne apare costul de tratare din acest flux. Pe componenta actuală, pe modificare, pe act adiţional, tariful rămâne la acelaşi nivel pe tonă, doar că este destructurat pe activităţile serviciului. Puteţi să faceţi această comparaţie şi, la fiecare primărie la care vine factura, puteţi să vedeţi acest lucru. Chiar o să cerem să vină operatorul şi să arate că nu există diferenţe între factura de dinainte şi factura de după, cu această precizare de la 1 ianuarie 2024, privind economia circulară.”, a mai spus şeful A.D.I. SERVSAL Argeş.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!