9 C
Campulung Muscel
24/01/2025

Directoarea de la „Dinicu Golescu” a indicat responsabilul de nedreptatea făcută campionilor de la Robotică: „Inspectoratul Şcolar nu ne permite să acordăm burse de excelenţă olimpică”

Politicienii opoziţiei din Consiliul Local au suficientă obrăznicie încât să transforme în temă de campanie electorală supărarea copiilor, părinţilor şi profesorilor mentori ai echipei de Robotică de la „Dinicu Golescu” cauzată de neacordarea burselor de excelenţă olimpică pentru performanţa din 2024: menţiune, respectiv trofeul „Jemison Division Finalist Alliance”, la Campionatul Mondial de Robotică „First Tech Challenge”, de la Houston, Statele Unite ale Americii. Celelalte trei echipe din România, participante în America – cea de pe locul I, campioană mondială, cea de pe locul II, vicecampioană mondială şi cea plasată după Watt’s Up Câmpulung -, primesc acest tip de răsplată. Nu şi liceenii de la Colegiul „Dinicu Golescu”. De ce? Nu ne-am lămurit nici după o oră de discuţii fără rezultat în Consiliul Local, la şedinţa de joi, 19 decembrie 2024, când opoziţia politică a făcut presiune ca elevii să fie răsplătiţi din bugetul local, dacă Ministerul Educaţiei nu doreşte. Păi, ministerul doreşte, de vreme ce trei echipe din România beneficiază de această bursă maximă, de care sunt privaţi copiii din Câmpulung. Şi-atunci cine nu doreşte? Conducerea Colegiului „Dinicu Golescu” invocă un răspuns al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, care nu permite acordarea acestui tip de stimulent. Oricum, ceva e „putred” în această poveste, de vreme ce cel puţin trei echipe de Robotică din ţară îl primesc, iar cea de la „Dinicu Golescu”, nu.

  • Potrivit directoarei, Inspectoratul interzice şcolii să acorde bursele de excelenţă olimpică

Explicaţiile pline de nerv ale directoarei Magdalena Dorcioman, lansate de la prezidiul şedinţei Consiliului Local, s-au concentrat pe metodologia de acordare a burselor şi pe corespondenţa cu Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Argeş, Asociaţia „Naţie pentru Educaţie” şi organizatorul concursului din America. Corespondenţă justificată de faptul că „lucrurile nu erau foarte clare” pentru preşedintele Comisiei de Management al Burselor de la „Dinicu Golescu”. Şi anume nu era clar ce premiu au luat elevii, cum putea fi echivalat şi dacă puteau fi acordate respectivele burse. Justificările acesteia fiind foarte ample, ne limităm la concluzia dialogului cu autorităţile. „(…) Am primit un răspuns de la Inspectorat, în care ne spunea că nu putem acorda pentru acest concurs, chiar dacă este în calendar, burse de excelenţă olimpică, ci putem acorda numai bursă de merit. Concursul este în calendarul concursurilor şi olimpiadelor şcolare, dar este un concurs nefinanţat de către Ministerul Educaţiei. Toate cheltuielile sunt suportate, în proporţie cred că de 100%, de părinţi şi de către reprezentantul unei asociaţii, de care se ocupă domnul Sitaru, mentorul echipei. (…) În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, am încercat să prelungim la limita posibilă şi chiar imposibilă termenul de depunere a documentelor, tot aşteptând să primim de la Ministerul Educaţiei şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean răspunsuri clare. Ce-i drept, în acest moment, ştim foarte clar că rezultatul lor poate fi echivalat cu o menţiune, dar, din păcate, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu ne permite să acordăm burse de excelenţă olimpică, ne spune că putem acorda bursă de merit. (…) Adresa respectivă, prin care ni se interzice acordarea bursei de excelenţă olimpică, se află în posesia părinţilor şi a mentorilor.”, a indicat directoarea Magdalena Dorcioman cine se opune acordării recompenselor maxime prevăzute de lege.

Ionel State a corectat informaţia transmisă de aceasta, potrivit căreia Consiliul de Administraţie ar fi prelungit vreo formalitate: „Consiliul de Administraţie a respins raportul Comisiei de Evaluare a Burselor (n.r. raport nefavorabil pentru dosarele copiilor). A respins raportul, fiindcă nu s-au dat aceste burse, cu specificaţia de a se completa dosarul pentru a-l trimite pe mai departe.” 

  • Directoarea Magdalena Dorcioman a venit să ceară diferenţa de bani de la Consiliul Local

Şi dacă tot era în faţa consilierilor locali şi a Executivului Primăriei, cum s-a exprimat, Magdalena Dorcioman a cerut bani de la bugetul local. „Ştiţi că Legea Educaţiei s-a schimbat şi a apărut un nou articol, care permite Consiliului Local să acorde burse şi elevilor care au participat la competiţii care nu sunt finanţate de Ministerul Educaţiei. În zilele următoare, vom depune şi noi o solicitare, prin care să ne ajutaţi să îndreptăm cumva…  un elev, care ar fi primit o bursă de excelenţă olimpică în valoare de 900 de lei, la momentul actual, nu primeşte o bursă decât la jumătate, de 450 de lei. Rugămintea mea şi a colegilor ar fi să ne ajutaţi şi să ne susţineţi cu acea diferenţă de încă 450 de lei, să îndreptăm lucrurile acestea, care nu ne-au permis să rezolvăm situaţia.”, a fost cerinţa Magdalenei Dorcioman, care ar fi putut să îndrepte ea însăşi injusteţea, tratând direct cu colegul ei de partid, inspectorul şef Dumitru Tudosoiu, dar şi cu adjunctul Cristi Creţu, cu atât mai mult cu cât este câmpulungean.

Şi de la cererea directoarei s-a declanşat campania electorală în rândul PSD-iştilor, la unison cu PNL-iştii, care au dat dovadă de o ipocrizie cutremurătoare. La o lună după ce au aprobat a doua mărire de salarii pe 2024, la Primăria Câmpulung, neavând curaj să se opună înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, opoziţia s-a pus pe un orăcăit interminabil, dublat de o poruncă repetată obsedant, ca autorităţile să scoată neapărat din bugetul local diferenţa de 80.000 de lei, pierdută prin neacordarea burselor de excelenţă olimpică. Şi chiar dacă Primăria, împreună cu şcoala, reuşeşte într-un final să obţină de la bugetul central aceste recompense, Primăria să dea şi ea, la rândul ei, alţi bani, tot cu titlu de burse.

Ce să mai! Tehnicile de înaintare prin mocirla politică le-au luat minţile unora dintre cei reveniţi în Consiliul Local, care se fac că nu sunt la curent cu sprijinul acordat deja de autorităţi. Care, fireşte că nu au de unde să mai scoată alţi bani – cel puţin, până la aprobarea bugetului pe 2025 – în condiţiile în care Consiliul Local a încuviinţat o cheltuială de aproximativ 3 milioane de lei, la sfârşitul anului, pentru mărirea lefurilor.

Ce face PSD, de fapt? Deturnează atenţia de la responsabilitatea instituţiei judeţene, care nu vrea ca elevii să primească aceste burse, fiind condusă de un PSD-ist, către Primărie, pusă la zid, pe motiv că nu sare cu bani în plus faţă de cei acordaţi deja în ajutorul echipei de robotică.

„În acest moment – a intervenit administratorul public Ioana Marcu – este imposibil să mai facem vreun fel de rectificare bugetară. Oricum, vorbim despre bugetul pentru anul 2025, începând cu luna martie. Până atunci, sperăm să aflăm şi un răspuns de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. În al doilea rând, Primăria Municipiului Câmpulung a susţinut elevii de la Robotică prin ajutor financiar pentru participarea la concursuri. Nu putem să spunem că nu am făcut nimic pentru ei. Şi sumele au fost destul de generoase. Dorim să-i recompensăm, în consecinţă, pentru rezultatele extraordinare. Suntem la sfârşit de decembrie şi, până la fundamentarea şi aprobarea bugetului pe anul 2025, să facem toate demersurile necesare către Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi către Ministerul Educaţiei, pentru a obţine de acolo un răspuns. În cazul în care nu este un răspuns favorabil, să vedem cum includem un astfel de obiectiv în lista noastră.”

  • Trei echipe din ţară, participante la concursul din America, primesc tipul de bursă refuzat copiilor de la Câmpulung

Ministerul n-ar avea de ce să se opună. Părintele unuia dintre copii, fostul consilier local Radu Sălcescu, a povestit public despre recompensarea celorlalte trei echipe prezente la competiţia din SUA. „La acest concurs au participat, din România, patru echipe. O echipă din Ploieşti, care a ieşit campioană mondială, o echipă din Focşani, care a ieşit vicecampioană mondială, echipa din Câmpulung, care a fost finalistă de divizie, şi o echipă de la un liceu din Galaţi, care nu s-a calificat nici în finală. Toate echipele iau această bursă de excelenţă olimpică, în afară de cea din Câmpulung. Este un concurs privat, nu este nimic bugetat de stat, totul este bugetat din domeniul privat. Ministerul Educaţiei a recunoscut, totuşi, acest concurs. Se recunosc şi concursurile private, nu neapărat cele bugetate din bugetul de stat. Avem adresă, prin care acest concurs este recunoscut de Ministerul Educaţiei. Inspectoratul Şcolar Judeţean, din ce ştiu eu, nu cred că se poate amesteca în această problemă, asta este părerea mea personală. Eu aşa o văd. Singurul care poate decide este Consiliul de Administraţie. Şi atât! Consiliul de Administraţie este ordonatorul de credite la acest liceu.”, a precizat Radu Sălcescu.

Potrivit directoarei de la „Dinicu Golescu”, „banii îi primim de la Inspectorat şi el este cel care ne aprobă sau nu ne aprobă aceste sume de bani. Documentul care ne împiedică pe noi să acordăm aceste burse este documentul de la IŞJ.”

Singura idee care poate fi extrasă dintr-o discuţie nepermisă pe seama performanţelor unor copii, de care profită nişte politicieni fără limită a necuviinţei, este un demers comun al şcolii, Primăriei şi Consiliului Local, pentru a face Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş – şi Ministerul Educaţiei, deşi nu această instituţie pare să fie „frâna” – să se răzgândească. Doar dacă ISJ rămâne de neclintit, în ciuda precedentului existent la nivel naţional, bugetul local va suporta consecinţele unei decizii de inspiraţie politică.

Vom reveni asupra subiectului într-o ediţie viitoare.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!