În timp ce liberalii au găsit din nou un pretext de a pune piedici unei Primării copleşite de cheltuieli, cerând absurd să se mărească burse mărite deja de la centru, câmpulungenii sunt în situaţia de a rămâne cu gunoiul neridicat. La şedinţa de Consiliu Local, de săptămâna trecută, s-a vorbit mult şi degeaba despre alocarea şi mai multor bani pentru recompensele elevilor, în condiţiile în care directorii de şcoli au „înghesuit” Primăria să le plătească facturile la utilităţi: gaz şi curent electric. Iar autorităţile locale, la rândul lor, au de onorat o restanţă uriaşă, de 1,5 milioane de lei. Şi repede! Până pe 10 decembrie cel târziu! Altminteri, instituţia se va găsi în situaţia popririi conturilor sau a refuzului operatorului de a mai presta serviciul de salubritate. Ce-i drept, nu trebuie amestecate educaţia cu gunoiul Câmpulungului şi cu utilităţile şcolilor, cum susţin liberalii, însă sursa de finanţare este aceeaşi: un buget local prăpădit, care, în acest mandat, nu s-a bucurat de excedentul pe care l-a avut la dispoziţie în legislatura trecută, când n-am auzit de restanţe la facturi. Dar nici nu s-au întâmplat atunci atâtea creşteri de preţuri în cascadă, care au făcut să explodeze cheltuielile şi în sectorul public, şi în cel privat. Sectorul privat, cel puţin, a fost îngenuncheat.
- „Financiar Urban ne va pune poprire pe conturi sau nu ne va mai executa serviciul de salubritate dacă nu plătim 1,5 milioane de lei”
Miercuri, 29 noiembrie 2023, Executivul Primăriei Câmpulung a avut o întâlnire cu reprezentanţii firmei Financiar Urban, interesaţi să recupereze de la clientul său contravaloarea unei facturi de 1,5 milioane de lei! Iar liberalii cereau – ţineţi-vă bine! – 2 milioane de lei pentru a creşte şi numărul bursierilor, şi sumele acordate acestora.
„Cei de la Financiar Urban ne vor pune poprire pe conturi sau nu ne vor mai executa serviciul de salubritate dacă nu plătim 1,5 milioane de lei până la sfârşitul anului. (…) Este o situaţie gravă cu neplata facturilor la utilităţi pentru şcoli şi s-ar putea să avem popriri pe conturi, pentru că nu am plătit facturile de gunoi, deoarece sunt mai multe persoane care nu şi-au declarat gunoiul. Şi va trebui să facem şi mai multă presiune. O să facem o comunicare specială pe această treabă.”, a prezentat primăriţa Elena Lasconi presiunea pe care compania de gunoi o pune pe Primărie, care trebuie să se conformeze obligaţiei de plată.
- În afara datoriilor la gunoi, Primăria este restantă şi la firmele care îi asigură mentenanţa softurilor
Directoarea economică Violeta Iarca a confirmat atât restanţa către Financiar Urban, cât şi alte datorii ale Primăriei faţă de firmele care asigură mentenanţa softurilor instituţiei. „Astăzi (n.r. 29 noiembrie 2023), am avut o discuţie cu operatorul regional de salubritate, Financiar Urban. Înregistrăm restanţe foarte mari. Este vorba despre un milion şi jumătate de lei. Sursa de finanţare noi nu am identificat-o astăzi. Tocmai de aceea am avut înţelegere şi am solicitat îngăduinţă din partea dumnealor, pentru că, în situaţia în care ar purcede la blocarea conturilor, vă daţi seama ce s-ar întâmpla la final de an! În rectificarea bugetară am avut în vedere ca ceea ce a existat ca sume încasate suplimentar în Trezorerie faţă de prevederea bugetară să fie utilizat aproape în totalitate pentru finanţarea unei părţi din această cheltuială, pe care noi o datorăm. Este vorba despre 438.000 lei. Până la finalul anului, mai avem nevoie de peste un milion de lei. Nu am găsit nicio sursă de finanţare suplimentară, ca să putem face alocare pentru această plată. Am solicitat operatorului economic să ne mai păsuiască până la data de 10 decembrie, astfel încât noi să putem realiza plăţile de salarii şi să vedem ce economii înregistrăm, ca să putem face încă o rectificare şi să vedem cu ce sumă putem veni suplimentar. Nu mai vorbim despre celelalte cheltuieli de funcţionare. Înregistrăm restanţe la facturile către firmele care ne asigură mentenanţa softurilor şi celorlalte aplicaţii informatice. Pentru noi înseamnă un dezastru să ajungem să nu putem să operăm sistemul de taxe şi impozite. Înregistrăm plăţi restante şi faţă de aceştia. Trebuie să ne axăm foarte mult pe ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiei publice şi a instituţiilor publice subordonate.”, a descris şefa Economicului plasarea Primăriei pe buza prăpastiei, din cauza presiunii debitorilor care aşteaptă să le fie stinse datoriile.
Noi când scriam despre lipsa de prudenţă a autorităţilor mărind salariile la Primărie, când banii nu ajung pentru plata facturilor, ziceau că avem ceva cu ei. Că nu vrem noi să trăiască mai bine. În privat, salariile cresc doar dacă firma este pe plus, nu când este datoare peste tot. Primăria Câmpulung funcţionează, însă, după regula „trăieşte clipa”. Iată, deci, că veniturile Primăriei nu acoperă nici măcar funcţionarea ei. Şi să nu uităm că tot liberalii au fost cei care, în acest mandat, au presat şi pentru creşterea lefurilor la Primărie.
Şi dacă Financiar Urban ar prelua persoanele fizice, tot Primăria plăteşte pentru restanţieri
A existat o opinie la nivelul Consiliului Local din partea liberalului Ionel State, potrivit căruia operatorului, care încasează contravaloarea serviciului de la agenţii economici, să-i fie predate şi persoanele fizice. Şi să se descurce singur cu restanţierii şi cu nedeclaraţii cărora li se asigură preluarea gunoiului menajer.
„Nu vom scăpa de această belea, chiar dacă iau ei toate persoanele fizice, pentru că rău-platnicii vin tot în cârca Primăriei. Ar trebui să ştiţi asta după atâţia ani de administraţie.”, l-a corectat Elena Lasconi.
„Discuţia care s-a purtat astăzi cu Financiar Urban a fost şi aceea de a putea prelua, de la 1 ianuarie 2024, persoanele fizice, astfel încât dumnealor să se ocupe şi de această parte. Potrivit Legii 51 a serviciilor publice, în situaţia în care operatorul regional nu reuşeşte să-şi încaseze de la persoanele fizice sumele datorate, se va întoarce împotriva Consiliului Local, comunică nişte liste şi va trebui din nou să asigurăm finanţarea pentru rău-platnici.”, a explicat directoarea economică Violeta Iarca.
- Preţul gunoiului va creşte din nou
„Plus că preţul la gunoi ar putea să crească foarte mult. Avem un vot în A.D.I. (n.r. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş, care gestionează problematica gunoiului în tot judeţul). Atât. Am cerut să se schimbe şi contractul. Ori iau ei persoanele fizice, ori ne dau nouă persoanele juridice şi vom avea nişte criterii, pentru că nu se poate ca unul să plătească 0,5, nici măcar un metru cub, şi să aibă restaurant. Nici Poliţia Locală nu-şi face treaba, pentru că sunt atâtea puncte în Câmpulung unde se aruncă gunoi. În plus, trebuie să lucrăm foarte mult – şi acum ştiu că o să doară – la educaţie. Deşeurile reciclabile costă 0 lei.”, a mai precizat Elena Lasconi.
Aceasta a explicat pentru câmpulungeni că există o aplicaţie, prin intermediul căreia oamenii pot apela la serviciile Financiar Urban. „Dacă vă lipseşte sacul pentru reciclabil, dacă aveţi ceva de demolat să vină să le ia, dacă aveţi crengi tăiate, este o aplicaţie care ne ajută foarte mult.”, a încheiat Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU