11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Colecţionarul de cutii de chibrituri Nicolae Mihăilă pregăteşte lansarea albumului filumenic „Un hobby cu flăcări”

Una dintre cele mai captivante prezentări care a avut loc recent, cu sprijinul Cercului de Istorie „Gheorghe I.Brătianu” şi implicarea directă a conf.dr. Claudiu Neagoe, a avut ca temă un obiect banal, care, însă, a contribuit la istoria civilizaţiei umane. „Istoria fabricării chibritului în România” a constituit o premieră pentru Câmpulung, graţie preocupării de-o viaţă a colecţionarului câmpulungean Nicolae Mihăilă. Colecţia sa, la care publicul nu are, deocamdată, acces, va fi tema unui album a cărui lansare o aşteptăm cât mai curând. Nicolae Mihăilă a prelungit momentul lansării „în cel mai scurt timp”, pentru că şi-a dorit ca evenimentul să fie unul „de colecţie”, pe măsura valorii exponatelor care îl plasează între primii filumenişti din ţară.

  • 197 de ani de la descoperirea chibritului modern  

În 1990, numele lui Nicolae Mihăilă apărea între cele 22 ale membrilor primei grupări a filumeniştilor din România. În 1986, acesta a avut o expoziţie la Muzeul Câmpulung, cu ocazia Centenarului Uzinei ARO – 100 de ani de activitate pe platforma industrială.

Nicolae Mihăilă şi-a propus să aducă în faţa muscelenilor cât mai multe informaţii din trecutul unui obiect căruia câţi îi acordă cuvenita importanţă?! Data naşterii chibritului modern: 27 noiembrie 1826, anul în care s-a produs această mare descoperire datorată lui John Walker. Şi anume obţinerea focului prin frecare pe o hârtie abrazivă. Expozeul său a abundat în informaţii despre contextul european şi mondial al apariţiei acestui produs devenit indispensabil, despre industrializarea europeană a producţiei de chibrituri şi fabricaţia de chibrituri în România, însoţite de articole din presa vremii, care certifică momentele istorice punctate de acesta.

Prezentarea sa a cuprins imagini ale chibriturilor produse înaintea anilor 1900 la fabrica Filaret Bucureşti. Pe primele cutii apărea efigia lui Carol I în anii 1881-1882 şi 1889-1892, toate făcând parte din colecţii private. Privitorii au avut ocazia să afle cum arătau şi ce imagini erau folosite pe exterioarele cutiilor de chibrituri între 1900-1918; pe cele ale chibriturilor de lux, între 1900-1920, pentru care erau folosite portretele marilor personalităţi regale şi princiare – regele Carol I, regina Elisabeta, regina Maria, principesa Elisaveta, fiica regelui Ferdinand, şi principesele Elisaveta şi Maria – dar şi prim-miniştri şi miniştri de Externe; pe cele ale chibriturilor regale apărute după 1920; ale chibriturilor SAR Lux din 1930-1936, în care se încadrează seriile expuse – călărie, mondenitate, teatru, monumente arhitecturale ş.a.; ale chibriturilor SAR (n.r. Societatea Anonimă Română) după 1937; ale chibriturilor după 1947 până în 1950, care lasă să se înţeleagă şi rolul acestora de publicitate şi propagandă; după 1950, pe care apar imagini care promovează construcţiile din „lumea nouă”; în intervalul 1960-1964 şi 1965-1980, asemănătoare din punct de vedere al mesajelor vizuale; după 1990, până în 2005.

O secţiune a expunerii sale a cuprins imagini ale fabricilor de chibrituri Filaret, Timişoara, Gherla. Activitatea filumeniştilor din România a fost ilustrată şi ea, punctul culminant fiind o expoziţie de anvergură din 2012, desfăşurată la Timişoara de gruparea filumeniştilor din zona Ardealului, care a inclus şi câteva exponate ale lui Nicolae Mihăilă. Amintim că pasiunea lui Nicolae Mihăilă l-a aşezat în cadrul unei expoziţii locale intitulate „Colecţii şi colecţionari”, organizată de Muzeul Municipal Câmpulung împreună cu Clubul Colecţionarilor Musceleni, în august-septembrie 2019. Nicolae Mihăilă a avut un stand dedicat filumeniei, ceilalţi şase colecţionari prezentând: numismatică, plachete, medalii, filatelie, cartofilie, vederi şi machete auto.

„În curând… lansarea albumului filumenic „Un hobby cu flăcări”, un album de colecţie împletit cu istoria unui banal obiect care a contribuit la evoluţia civilizaţiei umane.”, este planul pe care l-a anunţat public Nicolae Mihăilă. „Este aproape gata şi în el veţi găsi nu numai istoria producţiei în România, ci în mai toate ţările europene şi nu numai.”, a precizat acesta, după care i-a invitat pe care au asistat la interesanta sa expunere să admire câteva exemplare din impresionanta sa colecţie de chibrituri. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!