Al doilea eveniment politic important al acestui an, după conferinţa de alegeri a PSD Câmpulung, a fost Comitetul de Coordonare Local Extraordinar al PNL Câmpulung, o acţiune de forţă a liberalilor care, prin participare şi nivelul invitaţilor de la centru, a depăşit mobilizarea social-democrată din luna martie a acestui an. Şi PSD, şi PNL au impus, în 2023, preşedinţi noi la Câmpulung, Georgel Mădulărea, respectiv Norris Măgeanu, care n-au avut concurenţă la obţinerea preşedinţiei organizaţiilor municipale.
Referindu-ne la conferinţa de alegeri a PNL-iştilor, în condiţiile existenţei unui singur candidat, la adresa căruia au curs felicitările înainte de a se ajunge la votul formal, nu-şi avea rost „secretizarea” acestei părţi a evenimentului. În plus, numele celor desemnaţi la conducerea PNL Câmpulung au rulat pe un ecran chiar în timpul mesajului candidatului prezentat în clipul video drept preşedinte, înainte de partea rezervată alegerilor propriu-zise. Punem momentul stângaci pe seama lipsei de experienţă a noilor liberali de la Câmpulung, în faţa cărora cei vechi, de voie, de nevoie, au făcut un pas în spate.
Cel mai mare pas în spate l-a făcut preşedintele interimar Cristi Creţu, a cărui vizibilitate pe plan local a fost demonstrată la alegerile locale din 2012. Şi avea şanse să repete figura neaşteptat de bună de acum 11 ani şi în 2024. De ce a fost sacrificat Cristi Creţu într-un moment de creştere politică a acestuia? „Sacrificiu al orgoliului personal” sau „sacrificiu propriu, care face bine partidului”, astfel a catalogat preşedintele PNL „renunţarea” lui Cristi Creţu, care nu mai face parte deloc din conducerea PNL Câmpulung. Atât de bine s-a „sacrificat”!
- Alinei Gorghiu i-a reuşit o organizare impecabilă a conferinţei de alegeri
Să ne întoarcem la evenimentul politic de sâmbătă, 18 noiembrie 2023, care, din punct de vedere al organizării şi al amplorii, a fost unul impecabil. Senatorul Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei şi preşedintele PNL Argeş, a intenţionat ca acţiunea câmpulungeană din week-end să depăşească nu numai precedentele conferinţe de alegeri ale liberalilor, ci şi pe cele ale adversarilor politici. Şi i-a reuşit. În primul rând, i-a adus la Câmpulung pe Nicolae Ciucă, preşedintele PNL şi preşedintele Senatului României – al doilea om în stat -, Lucian Bode, secretarul general al PNL şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Sebastian Burduja, ministrul Energiei şi preşedintele PNL Sector 1 Bucureşti, Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi al PNL Ilfov.
Aşadar, cei mai importanţi oameni din PNL, între care doi miniştri şi preşedintele celui mai puternic Consiliu Judeţean din România, au venit la Câmpulung, pentru a da greutate alegerii preşedintelui PNL Câmpulung. „Este prima vizită politică la acest nivel în judeţul Argeş.”, spunea Alina Gorghiu. Şi, într-adevăr, este pentru prima dată când la o adunare de alegeri participă preşedintele PNL şi secretarul general al PNL, alături de miniştri şi alţi liberali cu funcţii în administraţia centrală.
Înainte de conferinţa de alegeri, Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, însoţiţi de liderii PNL Argeş, au mers la Dâmbovicioara, unde şeful CNAIR, Cristian Pistol, tot liberal, le-a prezentat colegilor investiţia podului de la Podu Dâmboviţei, care va fi pus în funcţiune la sfârşitul acestei luni.
Pe scena de la Câmpulung au urcat, alături de conducerea naţională a PNL, prefectul Radu Perianu, secretar general al PNL Argeş, Remus Borza, preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, senatorul de Argeş Dănuţ Bica, Iani Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Mesajele celor zece lideri naţionali, judeţeni şi locali au răsunat în faţa a aproximativ 430 de delegaţi – numărul anunţat de moderatorul evenimentului – care au umplut sala Clubului ARO.
Trebuie să remarcăm şi aranjarea scenei, sistemul de lumini, ecranul LED şi decorul floral care a împrospătat aspectul învechit al unei săli afectate de igrasie şi de lipsa unei zugrăveli recente, semn că Alina Gorghiu şi-a dorit să impresioneze la capitolul organizare. Şi, după cum am punctat mai înainte, i-a ieşit. Primul rând al sălii a fost rezervat primarilor liberali din Argeş, prezenţi în formulă completă: Albeştii de Argeş, Albeştii de Muscel, Băbana, Bârla, Beleţi-Negreşti, Bughea de Sus, Buzoieşti, Căldăraru, Cicăneşti, Ciomăgeşti, Corbi, Domneşti, Dragoslavele, Hârtieşti, Mioarele, Mozăceni, Morăreşti, Moşoaia, Poiana Lacului, Poienarii de Argeş, Poienarii de Muscel, Schitu Goleşti, Suseni, Tigveni, Ţiţeşti, Valea Danului, Vlădeşti.
- În 2023, trei preşedinţi la PNL Câmpulung
Şedinţa Comitetului de Coordonare Local Extraordinar al PNL Câmpulung s-a derulat cu respectarea următoarelor chestiuni ale ordinii de zi: validarea prezenţei C.C.L., alegerea secretariatului tehnic, prezentarea şi intervenţiile invitaţilor, analiza activităţii Biroului Permanent Local din perioada anterioară, prezentarea proiectului de candidatură, propunerea rezoluţiei „Câmpulung, smart city”, prezentarea istoriei liberalismului în Muscel, alegerea comisiei de numărare şi validare a rezultatului votului, desfăşurarea procedurii de vot pentru alegerea preşedintelui, anunţarea rezultatului votului, desfăşurarea procedurii de vot pentru alegerea vicepreşedinţilor, membrilor şi a trezorierului, anunţarea rezultatului votului şi închiderea lucrărilor C.C.L.
Preşedintele organizaţiei PNL Câmpulung este, din 18 noiembrie 2023, Norris Măgeanu, singurul candidat la funcţia deţinută într-un an de trei preşedinţi: Bogdan David, Cristi Creţu şi Norris Măgeanu. El va fi şi cel care o va contracandida, din partea PNL Câmpulung, pe Elena Lasconi la funcţia de primar al Câmpulungului. Magda BĂNCESCU