13 C
Campulung Muscel
21/09/2024

Vişoienii prezenţi, aseară, la discuţia de la Primărie au cerut mai multe parcuri şi locuri de joacă. În această seară, vom afla ce le lipseşte cetăţenilor din Grui

Puţinii cetăţeni din Vişoi, care au venit, aseară, la prima dezbatere din seria celor trei, pe subiectul proiectelor finanţate cu bani europeni, prin viitorul GAL al Câmpulungului, au avut ca doleanţă principală lipsa parcurilor. Cei care aveau alte idei n-au de ce să comenteze că acestea nu sunt urgenţele cartierului, de vreme ce n-au „servit” invitaţia la dialog. Dar noi ştim foarte bine că aceia care se ascund în spatele conturilor false, de la al căror adăpost critică activitatea administraţiei locale, n-ar fi avut curaj să dea ochii cu primăriţa şi să-i propună alte obiective de finanţat cu fondurile europene gestionate de Grupul de Acţiune Locală al municipiului. Prin urmare, cine a venit şi a vorbit a fost ascultat. Şi aceasta a fost concluzia serii: baze sportive şi locuri de joacă. Dacă s-ar putea, la fiecare scară de bloc care beneficiază de o palmă de teren în vecinătate. Lumea a cerut părculeţe şi la blocul 7, şi la blocul 9, şi la blocurile 6-8, şi la blocul 14 şi, probabil că, dacă ar fi venit mai mulţi locuitori ai Vişoiului, lista era extinsă şi la alte zone. Aşa… s-au exprimat doar cetăţenii pe care Marian Neagoe, preşedintele Partidei Romilor Câmpulung, a reuşit să-i mobilizeze pentru întâlnirea cu primăriţa şi consultantul viitorului GAL. În această după amiază, tot de la ora 16.00 şi tot în Sala Mare a Primăriei, este programată dezbaterea cu cetăţenii din Grui, care nădăjduim vor manifesta mai mult interes decât cei din Vişoi.

  • Un grup de adolescenţi din Vişoi vor să vină în audienţă la Elena Lasconi, pentru a se face în cartier un teren de baschet ca în Grui  

Mama unui adolescent a reclamat faptul că fiul ei şi cei de vârsta lui nu au în Vişoi o bază sportivă, unde să poată juca, de exemplu, baschet. „Au zis copiii că vor să vină în audienţă la dumneavoastră ca să-şi spună părerea. Nu au nici unde să se plimbe cu bicicleta.”, a continuat femeia, dispusă să însoţească la Primărie grupul de adolescenţi care doresc, la fel ca în Grui, un teren de baschet.

De la terenuri sportive, discuţia s-a mutat rapid la părculeţe pentru copii. Între blocurile 8 şi 6, în prezent, nu mai este nimic, a punctat Marian Neagoe nevoia refacerii investiţiei, pe care a avut-o şi primăriţa Elena Lasconi pe agenda de lucru. Dar dacă s-au ivit atâtea şi atâtea urgenţe, plus scumpiri, plus cofinanţări, plus documentaţii de suportat, locurile de joacă au trecut în planul secund.

S-a cerut un parc şi la blocul 7, unde n-a fost niciodată. „Dacă n-aţi avut niciodată, v-aş ruga, ca să am şi eu în spate o documentaţie, să-mi faceţi o solicitare, prin care să cereţi acest lucru şi să semnaţi mai mulţi, ca să putem să facem un nou obiectiv de investiţii, anul viitor. În niciun caz, în acest an. În acest an, ne încurcă foarte tare Ordonanţa de Guvern.”, a precizat şefa Executivului, referindu-se la Ordonanţa de Urgenţă nr.34 din 12 mai 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. La articolul II, alineatul 1, se prevede: „Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice (…), indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri şi servicii” (…)”. Altfel spus, Primăria trebuie să se limiteze cu „bunurile şi serviciile” la 90% din ce a cheltuit anul trecut, în condiţiile producerii unei explozii a preţurilor în acest interval.

Când oamenii au sesizat modestia în materie de dotări a vechilor parcuri pentru copii, de care s-a ales praful, primăriţa a afirmat: Toate locurile de joacă realizate până acum în oraş nu au fost făcute cu profesionalism. Dar cred că aţi observat cum s-au făcut acum.” Altă cerere din acest domeniu a privit instalarea lângă blocul 14 a două leagăne pentru copii de vârstă mică, 2-3 ani.

  • Rămâne în vigoare proiectul de spaţii verzi, care avea în centru Cinematograful „Balada”, ca loc multicultural al Vişoiului

Întâlnirea n-a fost pierdere de timp, părţile aflând una de la cealaltă noutăţi. Vorba Elenei Lasconi, dezbaterea merge în direcţia provocărilor pentru cartier. Dacă veneau mai mulţi oameni, cu mai multe păreri şi propuneri, era şi mai bine, dar cunoaştem „râvna” câmpulungenilor, în special a celor cu simpaticii politice, de a se implica în realizarea unui bun colectiv.

„Pentru partea cu baschetul, vrem să împânzim oraşul cu mai multe terenuri. Dar nu un teren cum facem la „Prichindelul”, unde va fi un teren mare de baschet. Noi vrem să facem terenuri cu un singur coş. Pe de altă parte, pentru pistă de biciclete şi spaţii verzi, noi nu avem bani. Vreau să înţelegeţi un lucru: Primăria Câmpulung este o primărie săracă. Singura noastră salvare sunt fondurile europene. Aţi văzut că ne-am luptat să aducem fonduri europene. Trebuia să se deschidă în acest an Programul Operaţional Regional. Anul viitor, se vor deschide mai multe axe de finanţare şi noi avem în vedere zona Vişoi, şi pentru piste de biciclete, şi pentru spaţii verzi. Am avut-o de mult în cap şi am comunicat, dar poate nu aţi auzit dumneavoastră ştirea respectivă. Noi am avut de gând să pornim de la cinematograf şi acela să fie locul multicultural – cinematograf plus evenimente culturale – de la care să dezvoltăm în tot cartierul Vişoi piste de biciclete şi spaţii verzi. Acesta este un proiect de anvergură, pentru care îţi trebuie foarte multă documentaţie în spate. Nu poţi să depui niciun proiect dacă nu ai, în primul rând, cadastru. Trebuie să avem cadastru pentru toată zona Vişoi.”, a mai afirmat primăriţa Elena Lasconi. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!