5.6 C
Campulung Muscel
26/01/2025

De Ziua Mondială a Luptei împotriva Diabetului, tinerii LEO au pledat din nou pentru grija faţă de sănătate

Acţiunea cu specific medical întreprinsă de seniorii de la LIONS „Negru Vodă” Câmpulung, Clinica Medicală „Clubul Sănătăţii” şi Şcoala Postliceală Sanitară „Prof.dr. Nanu I.Muscel”, de Ziua Mondială a Luptei împotriva Diabetului, a fost dublată de o activitate a juniorilor, membri ai Clubului LEO Leolution Câmpulung, găzduită de Hanul Bărăţiei. Locul desfăşurării acţiunii trebuia să fie un restaurant, deoarece „leuţii” şi-au propus să atragă atenţia celor de vârsta lor, dar şi adulţilor asupra importanţei alimentaţiei pentru sănătate. Nu numai diabetul este generat de hrana necorespunzătoare, ci multe alte maladii declanşate şi întreţinute de excesele şi greşelile alimentare, cumulate cu factorul stres. Fiind ziua în care întreaga lume îşi propune campanii de conştientizare a faptului că suntem datori să avem grijă de corpul nostru, ferindu-l de efectele teribile ale diabetului, tinerii LEO au intenţionat ca acţiunea lor să pună accent pe un meniu pe care îl pot include în dieta lor şi cei suferinzi de această afecţiune. Alegerea reţetei îndrăzneţe îi aparţine Alejandrei Mîciu, care l-a şi coordonat pe Mihai Ghinea în execuţia preparatului. Au dat o mână de ajutor la pregătirea ingredientelor Daria Godea, Tania Rădulescu şi Ioana Contor. Alături de tinerele LEO s-a aflat, cu îndrumări privind alimentaţia corectă în diabet, Alina Mironela Iarca, asistent medical generalist în cadrul Secţiei Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului Municipal Câmpulung.

  • Atelier de gătit şi atelier de meşterit pliate pe specificul zilei de 14 noiembrie     

Dedicarea voluntarilor LEO cauzelor medicale, cărora le sunt rezervate multe dintre acţiunile din agenda lor anuală, a îmbrăcat forma a două activităţi cu rol de semnalare a consecinţelor serioase ale diabetului dacă neglijăm simptome transmise de organismul în care boala s-a declanşat. De asemenea, dacă neglijăm câteva reguli simple în materie de alimentaţie, pe care este obligat să le respecte şi omul sănătos şi, cu atât mai mult, cel care se ştie cu o sănătate şubredă.

Carmen Bârloiu, coordonatoarea LEO Leolution Câmpulung, a strâns forţele din rândul voluntarilor, care chiar sunt o forţă în rândul adolescenţilor câmpulungeni, prin mesajele transmise. De această dată, mesajul lor a fost transpus într-un atelier de meşterit obiecte-simbol, pliate pe specificul zilei marcate în calendarul mondial al sănătăţii, şi într-un atelier de gătit după o reţetă potrivită şi bolnavilor de diabet.

Alejandra Mîciu a ales un preparat uşor şi din punct de vedere al execuţiei, şi din punct de vedere al ingredientelor limitate la pui, ciuperci, varză, usturoi, lămâie, ulei de măsline, preparate preponderent prin fierbere. Bucătarul a fost proprietarul Hanului Bărăţiei, Mihai Ghinea, care a urmat instrucţiunile Alejandrei, şefa în bucătărie pentru o jumătate de oră, cât a durat pregătirea meniului ales. Colegele ei, Daria, Tania şi Ioana, au avut ca sarcină să taie varza şi ciupercile şi, mai departe, să transmită cele aflate de la asistentul medical Alina Mironela Iarca, în materie de nutriţie, colegilor lor din club şi de la şcoală.

De altfel, acesta este rolul activităţilor pe care Carmen Bârloiu le derulează cu adolescenţii: ce învaţă prin contactul direct cu specialiştii în domeniul medical – ne referim doar la aceştia, întrucât sănătatea este tema abordată prin cea mai recentă acţiune a lor – să împărtăşească şi colegilor de clasă, prietenilor şi celor de acasă. Aici este meritul lui Carmen Bârloiu, care îi ţine pe aceşti copii interesaţi de probleme de „oameni mari”, a căror prevenire ori rezolvare le învaţă în cadrul acestor întâlniri. Cadrul relaxant, prietenesc, în care fiecare are voie să spună, să întrebe şi să propună exact ce-i trece prin cap, îi atrage pe liceeni către astfel de evenimente, care îi ajută să se familiarizeze şi cu prezenţa jurnaliştilor. Altă calitate dobândită, învăţând să vorbească în public, în faţa unui microfon şi a camerelor tv.

Acţiunea „încinsă” din bucătăria localului s-a consumat în acelaşi timp cu atelierul de confecţionat brăţări şi de pictat sacoşe de mici dimensiuni. Adolescenţii au optat în special pentru culoarea albastru în realizarea accesoriilor, fiind culoarea asociată Luptei împotriva Diabetului peste tot în lume.

S-au implicat în evenimentul cu rol de pledoarie pentru îngrijirea sănătăţii, în oricare dintre etapele vieţii, Alejandra Mîciu, Lavinia Brătulescu, Adrian Mărgărit, Daria Godea, Alessia Hera, Alexandru Savu, Alexia Contor, Horaţiu Iosif, Andreea Jasmine Ţîru, Miriam Nicolăiescu, Ştefania Felecan şi Tania Rădulescu. „Acţiunea noastră are rolul de a încuraja populaţia să aibă un stil de viaţă cât mai sănătos, să respecte o dietă cât mai sănătoasă. Mai puţin stres şi mai multă activitate fizică.”, a rezumat scopul evenimentului Alina Mironela Iarca, asistent medical generalist în cadrul Secţiei Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului Municipal Câmpulung. Aceasta le-a explicat tinerilor ce este diabetul, tipurile de diabet, ce îl cauzează, cum se manifestă, în ce constă tratamentul, cum poate fi prevenit şi gestionat şi impactul acestei boli. „În Ziua Diabetului este important să creştem conştientizarea asupra acestei afecţiuni şi să promovăm îngrijirea şi sprijinul pentru cei afectaţi de diabet. Şi nu uitaţi: este mai bine să prevenim decât să tratăm.”, a transmis Alina Mironela Iarca.  M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!