1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Copiii de la trei şcoli, împreună cu Fundaţia „Acasă în Muscel”, au creat trei trasee de explorare într-o aplicaţie mobilă a Mănăstirii „Negru Vodă”, Bărăţiei şi istoriei ARO

„CulturAct”, proiectul derulat de Fundaţia „Acasă în Muscel”, a intrat într-o nouă etapă: „Luna Istoriei”, care a fost deschisă la Biblioteca „Ion Barbu”, marţi, 7 noiembrie 2023. În luna mai, tot în cadrul Cercului de Istorie „Gheorghe I.Brătianu”, a fost lansat acest proiect finanţat din fonduri europene PNRR şi cofinanţat de Primăria Câmpulung. Începutul a fost în luna aprilie 2023, sfârşitul lui fiind programat în iunie 2024. Iniţiativa Fundaţiei „Acasă în Muscel” urmăreşte să pună în valoare cât mai multe dintre reperele istorice şi arhitecturale, să le aducă în atenţia comunităţii locale într-un mod proaspăt şi să atragă cât mai mulţi copii şi tineri către a explora propriul oraş şi a-l îndrăgi cât mai mult. În plan secundar, demersul urmăreşte, pe termen mediu şi lung, ca municipiul Câmpulung să fie prezentat şi promovat, astfel încât să vină aici cât mai mulţi turişti.

  • Trasee virtuale, pe care le puteţi parcurge cu ajutorul telefonului, către Mănăstirea „Negru Vodă”, Bărăţia şi Muzeul Automobilului Românesc    

Realizarea proiectului „CulturAct” este programată în două etape: prima dedicată Istoriei, a doua, Arhitecturii. „Împreună cu cele trei echipe de elevi, sunt mândră să lansăm împreună „Luna Istoriei”. Ce înseamnă acest lucru în mod concret? În primul rând, am lucrat împreună cu elevii la crearea a trei trasee de explorare într-o aplicaţie mobilă a celor mai importante repere istorice din oraş: Mănăstirea „Negru Vodă”, Bărăţia şi istoria ARO având drept ancoră Muzeul Automobilului Românesc. Aceste trasee de explorare sunt disponibile pe pagina de Facebook CulturAct, vor putea fi descărcate de publicul larg şi parcurse de cât mai mulţi oameni. Sperăm că această parte de explorare va fi disponibilă ani buni de acum încolo. Aplicaţia se descarcă gratuit, este foarte uşor de folosit.”, afirma Alina Matache, directorul executiv al Fundaţiei „Acasă în Muscel”.

Natura traseelor de explorare – a continuat aceasta – nu constă în preluarea unei cărţi de istorie, pentru ca utilizatorul s-o aibă pe telefon, ci au fost selectate cele mai interesante informaţii, care au fost transpuse în jocuri şi activităţi interactive. „Şi să spunem cumva o poveste. O să vedeţi în aplicaţie că nu avem traseul Mănăstirii „Negru Vodă”, ci el se numeşte „Călătorie în istoria Ţării Româneşti – popas la Mănăstirea „Negru Vodă”. Pentru Bărăţie, titlul ales a fost „Şapte secole de istorie catolică în Câmpulung”, iar pentru ARO, „Povestea automobilului românesc care a fost exportat în peste 110 ţări”. Toate acestea au fost gândite ca să atragă atenţia atât tinerilor, cât şi turiştilor că nu este vorba doar despre nişte clădiri, pietre şi fiare, ci este vorba despre o poveste în spate.”, a continuat prezentarea Alinei Matache.

  • Vineri seara, sunteţi invitaţi la „Hora Urbană”  

Al doilea eveniment din „Luna Istoriei” este „Hora Urbană”, „în ideea în care ne-am dori ca tradiţia să devină viitorul”. „Cel puţin în opinia mea şi a colegilor mei, ceea ce ţine de spiritul ONG-ului nostru, partea de comunitate, de conexiune, este esenţială şi pentru viitor. Ne-am gândit: ce altă modalitate mai bună şi mai motivant ar fi în zona artistică decât să ne strângem la o horă?! Vineri, de la 17.30, la Janet, avem acest eveniment.”, a anunţat directorul fundaţiei următoarea acţiune a acestei săptămâni.

  • Materiale didactice care vor prezenta istoria ARO vor ajunge în şcolile din Câmpulung

A treia activitate majoră din „Luna Istoriei” o reprezintă lansarea a două seturi de materiale didactice pentru şcolile din Câmpulung şi chiar din regiune. „Materialele didactice vor prezenta istoria ARO într-un fel accesibil copiilor din ciclul primar. Ca să şi demonstrăm că funcţionează ceea ce am gândit în aceste materiale didactice, organizăm şi două ateliere demonstrative la muzeu, unde îi avem ca oaspeţi pe elevii de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”. Urmează apoi ca materialele să fie puse la dispoziţia tuturor şcolilor din oraş.”, a adăugat aceasta.

Dincolo de evenimentele propuse, în perioada următoare, vor fi lansate ceea ce Alina Matache a numit „elemente de sustenabilizare”. „Acest proiect nu a fost gândit pentru o perioadă scurtă de timp, ca un şir de evenimente. Vrem ca, în urma proiectului, să rămână lucruri consistente, accesibile ani buni. O să lansăm un video de promovare a traseelor istorice, ca să poată fi folosit inclusiv de către turişti, un website de prezentare şi vom avea instalate în oraş panouri care scot în evidenţă aplicaţia mobilă, astfel încât cine vizitează centrul să poată descărca aplicaţia şi să parcurgă traseele. Nu în ultimul gând, ne-am gândit că nu toată lumea este fan al aplicaţiilor mobile şi, de aceea, vom crea traseele şi în varianta de broşură. Vor fi disponibile în curând şi în acest fel. Sperăm ca această „Lună a Istoriei” să vă placă şi chiar să creăm o tradiţie în Câmpulung., a mai precizat Alina Matache.

La finalul prezentării, ea le-a mulţumit celor care au sprijinit această etapă a proiectului: profesorii Ion Oană şi Claudiu Neagoe, pentru partea de Istorie, inginerii Emil Hagi şi Sergiu Marcu, pentru informaţiile despre istoria ARO, preoţii parohi Ieronim Gheorghiţă şi Petru Păuleţ, de la Mănăstirea „Negru Vodă”, respectiv Biserica Catolică.

Reprezentanţii echipelor de elevi de la cele trei şcoli cooptate în proiect au prezentat modul de lucru, concluziile acţiunilor întreprinse de copiii colaboratori ai Fundaţiei „Acasă în Muscel” fiind puse dascălii coordonatori: profesorul de Istorie Loredana Lain, de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, învăţătorul Irina Pastoric, de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”, şi profesorul de Istorie Mădălina Iosifescu, de la Colegiul Tehnic Câmpulung.

În continuare vă prezentăm echipele de lucru care au dezvoltat cele trei trasee:

  • Traseul de explorare „Călătorie în istoria Ţării Româneşti – popas la Mănăstirea „Negru Vodă” a fost creat de către echipa de elevi a Colegiului Tehnic Câmpulung, formată din elevii: Ioana Andras, Ionuţ Brăgărea, Teodor Lungu, Mihaela Labontu, Ştefania Piţigoi, Ştefan Voicu, Darius Pepenel, Elena Milea, Ana Maria Stanciu şi Emilia Olteanu. Echipa a fost coordonată de profesoara de Istorie Mădălina Iosifescu.

Link pentru descărcarea aplicaţiei şi parcurgerea traseului: https://actionbound.com/bound/popas-la-manastirea-negru-voda

  • Traseul de explorare „Şapte secole de istorie catolică în Câmpulung” a fost creat de către echipa de elevi a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, formată din elevii: Mara Ioana Banzea, Isac Ionuţ Bucur, Radu Ştefan Cojocaru, Darius Constantin David, Oana Maria Dinu, Cristian Vasile  Dreptaru, Daria Filipoiu, Bogdan Ioan Lemnaru, Daniel Necula, Maria Rebeca Păunescu, Călin Marian Rădulescu, Yannis Smaranda, Rareş Andrei Tican şi Maria Trandafir. Echipa a fost coordonată de profesoara de Istorie Loredana Şain.

Link pentru descărcarea aplicaţiei şi parcurgerea traseului:https://actionbound.com/bound/sapte-secole-de-istorie-catolica-in-campulung

  • Traseul de explorare „Povestea automobilului românesc care a fost exportat în peste 110 ţări” a fost creat de către echipa de elevi a Şcolii Gimnaziale „Sfântul Iacob”, formată din elevii: Ioan Rafael Brăgărea, Aura Ioana Cercel, Natalia Ciucan, Simona Maria Gheorghe, Ana Maria Manta, Denis Mihai Mondoc, Anais Ecaterina Oancea, Gabriel Cristian Ionescu, Sebastian Mihai Niţişi şi Rareş Andrei Constantinescu. Echipa a fost coordonată de profesoara de Religie Elena Iordache.

Link pentru descărcarea aplicaţiei şi parcurgerea traseului: https://actionbound.com/bound/povestea-automobilului-romanesc-care-a-fost-exportat-in-peste-110-tari

Proiectul „CulturAct – Activităţi educative şi explorări interactive ale culturii locale şi naţionale” (cod 47) este finanţat din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – „PNRR: Fonduri pentru România modernă şi reformată!”, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism şi cultură, INVESTIŢIA I5 „Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, cofinanţat de Primăria Municipiului Câmpulung şi realizat cu sprijinul Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Muscel, Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Argeş şi Asociaţiei Muzeul Automobilului.

Valoarea totală a proiectului este de 200.000 lei. Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!