13.5 C
Campulung Muscel
12/10/2024

Plantarea florei ornamentale pe bulevard a început sub supravegherea inginerului peisagist Vladimir Boc, de la Facultatea de Horticultură din Bucureşti

Ultima etapă a lucrării de amenajare a Bulevardului „Pardon”, plantarea florei ornamentale, a început astăzi, 18 octombrie 2023, când echipa de lucru a Serei Câmpulung l-a avut alături pe inginerul peisagist doctorand Vladimir Boc. Amenajarea spaţiului verde din cea mai importantă şi nouă zonă a municipiului se realizează după un proiect al cărui autor este recomandat de experienţa de lucru şi distincţiile obţinute în domeniul în care activează. Vladimir Boc predă la Facultatea de Horticultură din Bucureşti, a fost recompensat cu trei titluri naţionale în peisagistică şi este ambasador al Pactului European pentru Climă în România la Comisia Europeană. În această după amiază, specialistul cu care colaborarea a început de ceva timp, prin elaborarea unui proiect profesionist, a stat lângă lucrătorii de la ADP, pentru a-i ajuta în faza de debut a acţiunii de înfrumuseţare a alveolelor dintre tei. Şi primăriţa Elena Lasconi a fost alături de invitatul său, care le-a explicat responsabililor de la Seră documentaţia concepută de acesta, pentru a ieşi un lucru bun, plăcut, care să răsplătească răbdarea câmpulungenilor.

  • Mai este nevoie de bani în continuare pentru a plăti arbuştii. Elena Lasconi îi roagă pe agenţii economici să sprijine achitarea acestor costuri  

Proiectul realizat în mandatul lui Liviu Ţâroiu nu prevedea floră pe bulevard, aşa cum nu prevedea mobilier urban şi dispozitive de protecţie a pietonilor, după reluarea traficului auto. De aceea florile şi arbuştii sunt procurate prin acelaşi sistem de sponsorizare aplicat în cazul jardinierelor, băncilor, coşurilor de gunoi şi bolarzilor. Contribuţiile agenţilor economici care au onorat apelul primăriţei Elena Lasconi de a ajuta finalizarea investiţiei nu acoperă şi costul arbuştilor. Mai este nevoie de bani, prin urmare, Elena Lasconi a repetat rugămintea la deţinătorii de firme şi nu numai de a continua acţiunile de sponsorizare.

„Vreau să le mulţumesc, în primul rând, sponsorilor. Nu am nimic de ascuns, dar vreau să fac o conferinţă de presă la final, când lucrarea va fi încheiată, în care îi voi prezenta. Nu vreau să-i ratez pe niciunul, pentru că este o listă destul de lungă. O mare parte dintre plante au sosit, astăzi, din străinătate. Nu a fost uşor nici cu achiziţionarea şi cel mai dificil cred că este ceea ce a făcut domnul peisagist Vladimir Boc. Mai avem nevoie de bani şi, cu această ocazie, fac apel la agenţii economici din Câmpulung, pentru o sponsorizare, deoarece trebuie să achiziţionăm şi arbuştii. Întreg proiectul a fost conceput astfel încât să avem culoare tot timpul anului. Proiectul domnului Boc redă cum se schimbă culoarea plantelor în fiecare anotimp.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

  • Peisagistul Vladimir Boc a urmărit o amenajare care să implice cât mai puţine costuri şi o întreţinere mai redusă, comparativ cu gazonul şi gardul viu

„Este o compoziţie vegetală gândită pentru tot timpul anului şi pe termen lung. Sunt specii perene, de diferite înălţimi. Avem acoperitori de sol, aşa cum este vinka sau iedera, care sunt verzi pe tot parcursul anului, diferite specii de arbuşti, precum hortensia sau lavanda. Există şi jneapăn care, la fel, este verde pe tot parcursul anului. Specii de graminee, plante ierboase care sunt decorative din a doua jumătate a primăverii, până la începutul iernii, să sperăm, şi alte specii floricole perene, care nu vor necesita înlocuire. Ideea este a unei amenajări sustenabile, care să implice cât mai puţine costuri. Sunt specii rezistente la condiţiile urbane şi la clima locală şi necesită o întreţinere de două-trei ori pe an, mai redusă comparativ cu suprafeţele cu gazon sau cu gard viu, care necesită o întreţinere mai complexă şi costuri mai mari.”, a explicat peisagistul Vladimir Boc cum a  gândit el amenajarea spaţiului verde.

  • Elena Lasconi: „Gazonul şi sistemul de irigare sunt contraindicate, pentru că ar putrezi rădăcinile teilor”

În timp ce peisagistul le prezenta jurnaliştilor esenţa proiectului său, un cetăţean i s-a adresat Elena Lasconi cu această nedumerire: de ce nu a fost ales gazonul? Omul credea că spaţiul verde ar fi arătat mai bine şi, poate, n-ar fi fost atâta cheltuială cu întreţinerea dacă s-ar fi optat pentru gazon. „Este contraindicat – a precizat Elena Lasconi -, pentru că ar putrezi rădăcinile teilor. Acest lucru reiese şi din raportul lucrat de cei opt specialişti: este contraindicat să punem gazon şi sistem de irigat.”

Proiectul, gândit pe etape, a urmărit o biodiversitate ridicată, pentru a-i mulţumi pe cei care se plimbă pe bulevard sau care sunt în trecere pe lângă bulevard. Divers ca formă şi culoare şi decorativ pe toată durata anului este dezideratul atins de specialiştii în peisagistică, atenţi să aleagă cât mai multe plante, pentru a se vedea bine aleea centrală de pe ambele margini.

Singurele persoane care s-au alăturat simbolic lucrătorilor de la ADP, punând în pământ două plante cu mâna lor, au fost o femeie revenită din Germania, de la plantat de căpşuni, şi o fetiţă, căreia Elena Lasconi i-a arătat pe telefon cum va arăta planta sădită de ea când va înflori.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!