1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Braconieri din Dragoslavele, trimişi în judecată după ce au împuşcat doi cerbi

În urmă cu  doi ani, în noaptea de 8 spre 9 mai, doi cerbi au fost împușcați și apoi tranșați pe loc, de braconieri, pentru carne,  într-o pădure de pe muntele Roșu, din masivul Leaota, pe fondul cinegetic 20 Stoenești. Resturile animalelor au fost descoperite de angajați ai AVPS GTS Păpușa-Leaota, pe 9 mai, în jurul orei 2.00.

  • Cerbii uciși valorau 24.000 de euro

Personalul fondului cinegetic a acționat imediat și a alertat autoritățile competente, oferind toate informațiile observate în teren. În urma apelului la 112, la fața locului au ajuns specialiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș care au efectuat în cea de-a doua parte a nopții primele cercetări în vederea depistării autorilor. A fost identificat și ridicat autovehiculul folosit de braconieri, pe el fiind găsite urme de sânge. Recent, oamenii legii au finalizat cercetările în această speţă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și braconaj cinegetic, fapte înregistrate, inițial, cu autori necunoscuți. „În urma probatoriului administrat, a perchezițiilor și expertizelor efectuate, s-a stabilit că, în noaptea de 8 spre 9 mai 2021, doi bărbați, de 46, respectiv 55 de ani, din Dragoslavele, s-ar fi deplasat în zona Muntele Roșu, din Fondul Cinegetic Stoenești, unde ar fi împușcat două exemplare din specia cerb, în perioada interzisă vânătorii, după care i-ar fi tranșat și transportat” a precizat IPJ Argeș. Prejudiciul estimat este de 24.000 de euro. Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere de trimitere în judecată a celor doi braconieri.

  • Polițiștii au găsit aproximativ 20 de kilograme de carne de vânat

Unul dintre cei doi suspecți, care este și deținătorul legal al armei de vânătoare ridicată de polițiști pentru verificări, este asociat la o firmă de exploatare forestieră din Dragoslavele. Acesta nu a putut să justifice lipsa mai multor cartușe, existând suspiciunea că unele dintre ele au fost folosite pentru împușcarea celor doi cerbi. De asemenea, polițiștii au găsit în timpul perchezițiilor aproximativ 20 de kilograme de carne de vânat, întreaga cantitate fiind luată și trimisă la un laborator de specialitate în vederea efectuării unor analize pentru a se stabili dacă provine de la cele două animale ucise. Cum cantitatea de carne găsită este foarte mică în comparație cu greutatea cerbilor, oamenii legii bănuiesc că cei doi suspecți au depozitat restul la rude sau prieteni. Tot în timpul perchezițiilor, polițiștii au ridicat de la unul dintre suspecți o pereche de încălțăminte pe care au fost descoperite urme brun-roșcate, posibil de sânge. Încălțămintea a fost trimisă la laborator pentru verificări. În afară de cei doi suspecți au mai fost audiate alte șase persoane, în calitate de martori.

  • „Braconajul a fost pur și simplu pentru carne!”

Reprezentanții AVPS GTS Păpușa-Leaota au susţinut la vremea respectivă că cerbii împușcați erau foarte tineri, iar valoarea prejudiciului se ridică la suma de 24.000 de euro. „ Sâmbătă spre duminică, o patrulă a asociației a observat o mașină suspectă care părăsea Fodul de vânătoare 20 Stoenești, în punctul Roșu. În jurul orei 1.00 s-a întâmplat. La fața locului, inginerul de vânătoare și paznicul au găsit două cadavre de cerb mascul, de pe care fusese luată carnea și abandonate craniile. În urma apelului la 112, au venit la fața locului cei de la postul local și polițiștii de la Serviciul Arme și Muniții, care au început cercetările. Braconajul a fost pur și simplu pentru carne! Am văzut pe un post de televiziune că s-a pus problema dacă a fost vânătoare cu străini, asta vizavi de treaba cu ursul Arthur. Nu, asta a fost, clar, braconaj neaoș românesc. Dar chiar să-i lase acolo, asta nu am mai întâlnit! Din ce am văzut, unul dintre cerbi era de doi ani, iar celălalt de 4-5 ani. În perioada aceasta, cerbilor masculi le cad coarnele vechi și le cresc altele noi. Acum coarnele lor erau în creștere și aveau 10-15 centimetri, nu poți să îți dai seama care exemplar era și nici dacă era de trofeu. Este vorba, însă, de un prejudiciu de 24.000 de euro, așa că ne vom constitui parte civilă. Am încredere că organele de poliție vor descoperi făptașii”, declara în urmă cu doi ani inginerul Adrian Bucur.

Alex Barbu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!