19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Primarul de la Rucăr: „Acum sunt cercetat pentru că am dat ordin să se împuşte primul urs din ţară”

Acum o lună, zeci de localnici s-au adunat în centrul comunei Rucăr să-şi spună public doleanţele după ce urşii le atacă gospodăriile, le mănâncă animalele, le distrug anexele şi, mai îngrijorător e că intră în locuinţe după mâncare. Orice metode s-ar folosi pentru alungarea lor, jivinele pleacă cu greu de lângă zonele locuite, unde se întorc şi de mai multe ori pe noapte sau chiar ziua în amiaza mare.

După ce, de-a lungul anului, urşii le-au omorât animalele din gospodării: oi, vaci, capre şi măgari, la Primăria Rucăr s-au adunat zeci de plângeri ale sătenilor. Oamenii reclamă că sălbăticiunile le intră în coteţe şi grajduri şi de mai multe ori pe noapte, asta chiar dacă unii au garduri electrice sau alte sisteme de protecţie.

 

Doar dacă ursul este identificat ca făcând parte dintre cei agresivi, se ia decizia de eliminare prin împuşcare

După ce a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/26 iulie 2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, edilul de la Rucăr, Ionel Dulamă a luat hotărârea de eliminare a unui animal, care a provocat pagube mari în comună. Ulterior s-a constatat că ursul ucis a mai făcut stricăciuni şi în 2019, când a fost prins şi dus în altă regiune, de unde se pare că s-a întors la Rucăr şi a revenit la obiceiurile vechi, de a omorî animalele domestice.

„Vă daţi seama că au fost nenumărate seri, opt nopţi la rând n-am dormit. S-a identificat animalul agresiv, iar în momentul în care s-au văzut pagubele pe care le-a produs, sigur că hotărârea a fost certă, de a se elimina acest exemplar.”, a declarat primarul Ionel Dulamă cu privire la eliminarea ursului agresiv.

Tot el a adăugat că pentru ordinul de împuşcare a ursului pe care l-a dat, fiind primul exemplar eliminat în acest fel din ţară, este cercetat penal. „Acum sunt cercetat pentru că am dat ordin să se împuşte primul urs din ţară. Nu este o problemă, mi-am asumat şi îmi asum în continuare. Doar dacă ursul este identificat ca făcând parte dintre cei agresivi, se ia decizia de eliminare prin împuşcare. Dar numai după ce îl alungi de 2, 3, 5, 10 ori. Ca să mă duc să dau petarde 10 nopţi la rând şi să-l împuşc a unsprezecea noapte, este inuman.”, a completat Ionel Dulamă.

Reprezentanţii fondului de vânătoare din zona de nord a Muscelului au fost cei care au constatat că ursul împuşcat în zona Rucărului este cel care a fost relocat acum doi ani, tot ca urmare a unui şir de atacuri pe care le-a avut asupra animalelor din gospodării.

„În baza unui semn pe care îl avea la ureche, ursul eliminat ar fi chiar acel urs care a fost relocat, dar a revenit la vechile obiceiuri. Este clar că pentru el nu exista nicio altă soluţie.”, a declarat Mihai Zotta, reprezentantul Fondului Cinegetic Carpathia.

 

Deocamdată, urşii care atacă la stâne nu pot fi împuşcaţi

Localnicii se plâng însă că urşii fac distrugeri şi pe la stâne ori adăposturi de animale din afara localităţii, iar acolo nu se poate interveni de urgenţă. Ordonanţa de Urgenţă 81 permite intervenţia asupra jivinelor care au ajuns doar în intravilanul localităţii. Dacă sunt identificaţi în extravilan, adică în zonele unde sunt amenajate stâne sau alte adăposturi de animale, nu mai pot fi împuşcaţi, pentru că este penal.

„Atacurile din afara localităţilor reprezintă în continuare o problemă. Zilele acestea se discută amendamentele la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Este un prim pas pentru intravilan. Se poate extinde şi în afara localităţii această metodologie de intervenţie.”, a transmis Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Încă un urs agresiv a fost împuşcat în zona Comarnic, din judeţul Prahova. În acest caz, în timp ce se întocmeau actele în urma unei intervenţii, ursul a ieşit din pădure şi a avut un comportament agresiv, îndreptându-se către cei care făceau parte din echipa de intervenţie. Ulterior s-a hotărât recoltarea acestui exemplar.

Ministerul Mediului a anunţat că în ultima lună au fost alungaţi în pădure 19 urşi, iar trei au fost tranchilizaţi şi duşi departe de zonele locuite.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!