13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

Niculina Stoican, despre Elena Lasconi: „Primarul dumneavoastră a înţeles ce-i trebuie acestui popor ca să supravieţuiască. Şi este foarte important s-o preţuiţi, s-o iubiţi, s-o apăraţi”

După mai bine de o oră de la aprinderea focului de pe Dealul Gruiului, care a ars până la încheierea programului artistic, a urcat pe scenă îndrăgita interpretă Niculina Stoican. Managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova şi-a manifestat public admiraţia pentru organizatorii evenimentului tradiţional, care urmăreşte conservarea unui obicei străvechi pentru a fi cunoscut de cei mici. Mesagera cântecului din Oltenia a mărturisit că este impresionată de mulţimea de mame care şi-au adus copiii la „Focul lui Sumedru”, care păstrează încă ritualul din vechime: covrigi şi dulciuri împărţite participanţilor care dublează bucuria celor mici de a arunca în foc castanele din proviziile făcute în Grădina Publică. Multe dintre aprecierile Niculinei Stoican, o voce impecabilă a folclorului românesc, la ora actuală, au fost direcţionate către primăriţa Elena Lasconi, pe care, la capitolul voinţă şi dorinţă de dezvoltare a comunităţii, a comparat-o cu primăriţa Craiovei.

  • „Să fiţi fericiţi că, începând de la oamenii care reprezintă cultura la Câmpulung, până la primarul oraşului, promovează tot ce ţine de tradiţiile noastre populare”  

Înainte de recitalul care a încheiat, într-o atmosferă de petrecere, „Focul lui Sumedru”, ediţia 2023, invitata evenimentului a transmis câteva gânduri la care să reflecteze muscelenii. „Cât de frumos se vede focul de aici!”, s-a bucurat Niculina Stoican de ambianţa concertului său, susţinut pe scena amplasată lângă rugul aprins, care a ars mai bine de o oră, semn că muncitorii de la ADP, care au pregătit „locul acţiunii”, şi-au făcut treaba. „Focul şi jocul popular purifică. Ori de câte ori veţi merge la o petrecere, să ţineţi minte ce vă spun: să nu cumva să nu jucaţi un pic! Pentru că tot ghinionul de acolo îl strângeţi!”, i-a îndemnat Niculina Stoican pe musceleni să fie veseli şi să-şi arate veselia în ocaziile de sărbătoare.

„Să fiţi fericiţi că, începând de la oamenii care reprezintă cultura la Câmpulung, până la primarul oraşului, au acest respect şi promovează tot ce ţine de tradiţiile noastre populare, tot ce ţine de noi, ca români. Noi, românii, avem un echilibru format din credinţă, din tradiţii şi din educaţie. Educaţia o primim prin cei şapte ani de acasă, despre care tot vorbim noi, românii. Şi nu ştiu dacă la alte popoare există acest principiu şi acest criteriu. Se spune că cei şapte ani de acasă, pe care îi petreci alături de părinţii tăi , de bunicii tăi, în nucleul familial, care te propulsează după aceea în societate, la bază, ca principii şi valori, credinţa şi tradiţia. Avem o bază emoţională extraordinară, pentru că suntem oameni credincioşi. Credinţa te înalţă spiritual şi îţi dă o putere şi un echilibru pe parcursul vieţii, indiferent cât ai fi de încercat. Atunci când cazi în genunchi, ai puterea să ridici fruntea către cer şi să zici: Doamne, iartă-mă dacă am greşit şi ajută-mă să mă ridic! Asta înseamnă o energie a universului care lucrează pentru noi. La Sfânta Parascheva au fost 50-60.000 de oameni care au spus deodată „Tatăl Nostru”. Ştiţi ce a însemnat acest lucru? Energia tuturor românilor, care s-au dus din toate colţurile României şi s-au rugat spunând „Tatăl Nostru”, poate, inconştient. Poate, fiecare doar pentru sine, dar împreună pentru această ţară. Prin credinţă şi tradiţie, noi ne păstrăm echilibrul. Este lumea atât de frământată, cu atâtea orgolii, atâtea încercări, toate bazate emoţional pe egoism.”, a transmis Niculina Stoican, îndemnându-i pe musceleni: „Preţuiţi-vă oamenii pe care îi aveţi!”

  • „O felicit pe doamna primar pentru faptul că are sufletul şi mintea deschisă către tradiţii”  

Doamna folclorului oltenesc i-a lăudat pe oamenii acestor locuri că sunt preocupaţi să perpetueze tradiţia, având astfel grijă de sănătatea spirituală a acestui popor. „Am să povestesc, oriunde am să merg, că la Câmpulung tradiţiile se păstrează, că de la cel care reprezintă cultura în Câmpulung şi până la primarul oraşului… Nu trebuie să ai legătură cu partea tradiţională, ca să înţelegi ce-i trebuie acestui popor ca să supravieţuiască. Primarul dumneavoastră a înţeles acest lucru. Şi este foarte important s-o preţuiţi, s-o iubiţi, s-o apăraţi. Pe toţi cei care fac ce trebuie pentru acest popor trebuie să-i apărăm şi să-i susţinem să meargă mai departe.”, a mai spus Niculina Stoican.

Musafira Câmpulungului a început recitalul cu o piesă al cărei videoclip a fost filmat în Parcul Romanescu din Craiova. „Ţara creşte atât de frumos! Craiova se întoarce la istoria ei, la baza ei. A fost unul dintre cele mai bogate oraşe ale ţării. Noi facem oraşele bogate prin ceea ce facem în fiecare zi. Şi noi, la Craiova, avem un primar de care sunt tare mândră, doamna Lia Olguţa Vasilescu. O apreciez din tot sufletul. Aşa cum este şi primarul dumneavoastră. Noi, femeile, avem o forţă extraordinară, atunci când conducem, pentru că ştim să drămuim, să iubim, să împărţim, nu numai să înmulţim. Să dea Dumnezeu ca toată ţara să aibă parte de oameni care să menţină pacea! La Câmpulung avem locuri frumoase şi de nepreţuit. Vă aştept la Craiova, vă aştept la Târgu Jiu, oraşul sufletului meu, oraşul lui Brâncuşi. Toate operele lui măreţe sunt acolo. Brâncuşi este al românilor, aşa cum Maria Tănase este a românilor. Eu am fost cu costumele populare prin Europa, la Paris, la Strasbourg, şi am avut şi costumele din Muscel. Oltenia s-a unit cu Muscelul. A fost minunat să vezi cum reacţionează oamenii, văzându-şi valorile tradiţionale. Sper că aţi înţeles că este important ca fiecare dintre noi să facem ceva pentru această ţară ca ea să crească şi s-o păstrăm pentru noi.”, a afirmat Niculina Stoican.

La finalul concertului, aceasta a lansat din nou aprecieri la adresa primăriţei Câmpulungului pentru includerea unor astfel de manifestări, cum este „Focul lui Sumedru”, în calendarul de evenimente culturale de peste an. „O felicit pe doamna primar pentru faptul că are sufletul şi mintea deschisă către tradiţii şi încearcă să afle foarte multe lucruri despre ceea ce ţine de noi, ca şi calendar popular şi manifestări populare. Este foarte important să ţinem despre aceste lucruri, să învăţăm cei care nu ştim şi să lăsăm copiilor noştri cu legământ aceste lucruri, pentru că fac parte din patrimoniul material şi imaterial al acestei ţări. Nu degeaba România are atâtea elemente în patrimoniul UNESCO.”, a încheiat Niculina Stoican.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!