15.5 C
Campulung Muscel
16/06/2024

Primăriţa Elena Lasconi a aprins „Focul lui Sumedru”, la Câmpulung

Tradiţionalul „Foc al lui Sumedru” a fost organizat şi în acest an, pe 25 octombrie 2023, de către Primăria şi Consiliul Local Câmpulung, fiind inclus pe agenda de evenimente finanţate de Primăria Câmpulung, în momentul aprobării bugetului local pe anul în curs. „Focul lui Sumedru” este simbolul unei tradiţii străvechi care are rădăcini adânci în istoria zonei Muscelului. Focul a fost aprins pe Dealul Gruiului, punct „Izlaz”, aducând împreună o mare mulţime de oameni dornici să participe la acest eveniment special şi să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti.

  • „Focul lui Sumedru”  se organizează doar în zona Muscelului

Originea acestuia este legată de figura lui Sâmedru, sau Sumedrea, care în trecut avea responsabilitatea de a aprinde focul pentru a anunţa venirea popoarelor migratoare. Pe 25 octombrie, Sumedrea a fost prins şi ars pe focul pe care el însuşi îl aprinsese pentru a avertiza despre sosirea popoarelor invadatoare. Această stradiţie a fost menţinută de-a lungul secolelor, iar astăzi se aprinde focul ca o amintire şi un omagiu adus atât lui Sumedrea, cât şi tuturor celor care au trecut în nefiinţă din neamurile românilor.

  • Constantin Paşol, gazda excepţională a evenimentului

În ceea ce priveşte spectacolul, nici că se putea un prezentator mai bun decât jurnalistul Constantin Paşol, corespondent la Radio România Antena Satelor. Acesta a fost gazda evenimentului, care a reuşit să pună în valoare tradiţiile şi cultura locală, menţinând o atmosferă plăcută şi, cel mai important, a făcut ca publicul să fie implicat şi conectat cu tot ceea ce s-a întâmplat pe scenă. Pe de altă parte, artiştii locali au impresionat publicul cu interpretări atât de muzică populară, cât şi de muzică uşoară. Printre aceştia s-au numărat: „Musicals by Gina Pavel”, Mlădiţe Muscelene – Maria Gheorghiţoiu, Anamaria Picurici, Ema Romanescu, Atelierul muzical „Floare de stâncă” Câmpulung şi Clubul de dans „Dance Team” Câmpulung. De asemenea, pe scenă au fost prezenţi membrii Grupului vocal bărbătesc „Doruri Muscelene”, acompaniaţi de un taraf de lăutari.

  • Elena Lasconi: „Focul lui Sumedru” este al fiecărui câmpulungean!”

Primăriţa Elena Lasconi a urcat pe scenă, în fața publicului, alături de o fetiţă minunată, care a făcut un gest demn de admirat şi despre care Elena Lasconi a afirmat că: „Vreau să vă spun un lucru foarte important şi vreau să o aplaudaţi tare de tot pe Patri, pentru că este prima persoană care a venit pe Bulevardul „Pardon” şi a plantat cu mânuţele ei o floare”.

Totodată, primăriţa a transmis o emoţie profundă şi o apreciere, subliniind faptul că acest eveniment nu este doar despre tradiţie, ci despre fiecare câmpulungean. „Ce este „Focul lui Sumedru”? Ce ar fi „Focul lui Sumedru” dacă nu aţi fi fost voi aici, ce ar fi „Focul lui Sumedru” dacă nu am veni cu atâta bucurie şi dacă nu am veni cu dulciuri, pe care să le împărţim celor din jurul nostru. „Focul lui Sumedru” este despre Patri, este focul tău, este focul Oanei, este focul lui Nicole, este al fiecărui câmpulungean! Fraţilor, să ne bucurăm, în primul rând că suntem liberi. Vedeţi ce se întâmplă în lume. Haideţi să ne bucurăm cu toţii! Aş vrea să vă mulţumesc tuturor, cât şi colegilor mei de la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, care sunt absolut incredibili, tuturor colegilor mei, cei de la ADP, viceprimarului, consilierilor locali şi vă mulţumesc vouă, pentru că voi sunteţi spiritul acestui „Foc al lui Sumedru!”. Așadar, Primăriţa Elena Lasconi, alături de organizatori, a invitat publicul să participe la aprinderea focului tradiţional cu zicala „Hai la Focul lui Sumedru!”, invitaţia fiind un apel la unitate şi la păstrarea tradiţiilor locale.

În jurul orei 19.40, „Focul lui Sumedru” de pe Dealul Grui a fost aprins de către Elena Lasconi, apoi spectacolul a fost completat de o impresionantă demonstraţie de jonglerii cu foc realizată de trupa „Hypnosis Fireshow” din Braşov. Evenimentul a culminat cu un recital de muzică populară susţinut de îndrăgita interpretă Niculina Stoican, iar cei prezenţi au dansat şi au creat o atmosferă de neuitat. Focul a stat aprins pe tot parcursul spectacolului, timp de două ore şi jumătate, iar cântăreaţa de muzică populară, Niculina Stoican, l-a admirat cu bucurie, transmiţând, în timpul spectacolului, felicitări pentru organizarea acestuia în cel mai plăcut mod.

De asemenea, jurnalistul Constantin Paşol, gazda spectacolului, a felicitat organizatorii pentru acest minunat eveniment. Acesta a accentuat faptul că „Focul lui Sumedru” are rolul de a transmite generaţiilor următoare că tradiţiile, obiceiurile şi folclorul neamului nu se pierd. „Se spunea că „Focul lui Sumedru” este un obicei ancestral de mii de ani, iar această manifestare doreşte să transmită generaţiilor următoare că tradiţiile, obiceiurile, folclorul neamului nu se pierd! Bine spunea primarul oraşului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, că este bine că suntem liberi şi că este pace. Să dea Dumnezeu să auzim de bine şi în anii următori!”, a încheiat Constantin Paşol.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!