1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Copiii de la Şcoala Valea Mare Pravăţ, singurii elevi prezenţi la festivitatea de Ziua Armatei, într-o săptămână de „Şcoală altfel”

Primarul Câmpulungului, Elena Lasconi, şi omologii săi de la Valea Mare Pravăţ şi Lereşti, primarii Petre Boncoi şi Marian Toader, însoţit de viceprimăriţa Adriana Cicu, s-au alăturat organizatorilor ceremonialului militar desfăşurat la Mausoleul Mateiaş, unde este sărbătorită Ziua Armatei prin acţiuni specifice, susţinute de Garnizoana Câmpulung, în colaborare cu Detaşamentul Mateiaş, constituit din voluntari ai Muzeului Municipal Câmpulung şi ai Asociaţiei „Historia Renascita”. Astăzi, 25 octombrie 2023, într-o zi cu iz de vară târzie, senină şi caldă, festivitatea a arătat cu adevărat a sărbătoare pentru cei care îndrăgesc momentele oferite de Armata câmpulungeană pe parcursul anului.

Părinţii şi bunicii şi-au adus, pe cont propriu, copiii pentru a admira echipamentul de luptă prezentat în cadrul evenimentului, căci unităţile de învăţământ, ocupate cu organizarea târgurilor de toamnă, n-au inclus, din păcate, în programul „Săptămânii altfel” şi această manifestare frumoasă. Şcolarii aveau ce vedea şi admira: militari, uniforme diferite, după arma servită, tehnică de luptă, însă dascălii nu s-au mai complicat cu deplasarea elevilor la Mateiaş. Au venit, aşa cum ne-au obişnuit, copiii de la Şcoala Gimnazială Valea Mare Pravăţ, costumaţi în portul popular, aşa cum o fac, chiar dacă afară este ger de crapă pietrele.

  • Primăriţa Elena Lasconi: „Astăzi, mai mult ca oricând, sărbătorim armata zilelor noastre şi pe fiecare militar în parte, care poartă în mâinile lui pacea”

După onorul dat comandantului Garnizoanei Câmpulung, locotenent colonel Cosmin Ionuţ Tecaru, şi primarului Elena Lasconi, intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios, invitaţii sărbătoriţilor zilei, primarul Elena Lasconi, subprefectul Ciprian Neculăescu şi generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu, au susţinut mesaje în cinstea acestora.

„La mulţi ani! Cât de important este acum, astăzi, în zilele noastre, să avem o armată puternică şi militari bine pregătiţi. Cred că este esenţial când la porţile României „ard” crizele şi războaiele. Astăzi, mai mult ca oricând, de Ziua Armatei, sărbătorim armata zilelor noastre şi pe fiecare militar în parte, care poartă în mâinile lui pacea. Vă mulţumim! Şi tot astăzi ne uităm în urmă cu preţuire şi cu veşnică recunoştinţă pentru cei care nu au avut norocul să trăiască în pace, dar cărora le dedicăm libertatea şi liniştea. Dumnezeu să-i odihnească! Dumnezeu să ne protejeze şi să ne binecuvânteze pe toţi!”, a transmis primarul Elena Lasconi.

  • Locotenent colonel Cosmin Ionuţ Tecaru: “Faptele glorioase de luptă ale Armatei Române ne obligă pe noi, actualii militari, la profesionalism, devotament şi, nu în ultimul rând, la coeziune”

Comandantul Garnizoanei Câmpulung a dat citire mesajului şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, de Ziua Armatei României, după care a transmis câteva gânduri proprii colegilor săi. „Vă mulţumim că sunteţi astăzi alături de noi, la o zi festivă pentru Armata României. Faptele glorioase de luptă ale Armatei Române ne obligă pe noi, actualii militari, cei care îmbrăcăm uniforma nobilă a armelor, la profesionalism, devotament şi, nu în ultimul rând, la coeziune. Contextul de securitate complicat actual a provocat Armata României, cât şi celelalte armate, membre NATO, care, odată cu declanşarea agresiunii militare a federaţiei ruse în Ucraina, au demonstrat că pot face front comun. Coeziunea la nivelul NATO este una la nivel ridicat, iar reacţia cu care grupurile de luptă au fost dislocate pe flancul estic a făcut dovada faptului că, la ora actuală, Alianţa Nord-Atlantică este o organizaţie credibilă, furnizoare de securitate. Contextul de securitate complicat, alături de faptele de eroism ale înaintaşilor noştri, ne obligă să ne înscriem în acelaşi registru pe care Armata României l-a furnizat până acum: furnizor de încredere, de securitate şi garant al integrităţii şi suveranităţii statale. Dragi camarazi, din partea comenduirii Garnizoanei Câmpulung, cu ocazia zilei noastre, Ziua Armatei României, vă doresc „La Mulţi ani!”, realizări profesionale şi fericire alături de familiile dumneavoastră!”, a transmis locotenent colonel Cosmin Ionuţ Tecaru.

  • Generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu: “Este o zi frumoasă prin ceea ce ne oferă natura astăzi, 25 octombrie, dar este sărbătoarea noastră, a militarilor”

Partea rezervată mesajelor de sărbătoare a fost încheiată de „un membru drag al comunităţii militare muscelene”, aşa cum l-a numit comandantul Garnizoanei Câmpulung pe unul dintre predecesorii săi, generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu. „Dragi ostaşi, este o zi frumoasă prin ceea ce ne oferă natura astăzi, 25 octombrie, dar este sărbătoarea noastră, a militarilor. Vreau să redau cât voi putea ceea ce a spus istoricul Vasile Pârvan: apărarea pământului Daciei a fost un imn de iubire cum rar le-a fost dat popoarelor să-l înalte în situaţii de primejdie. Vă mulţumesc şi vă doresc tot binele!”, le-a urat generalul de brigadă (r) Nicolae Popescu militarilor musceleni.

Următoarea secvenţă a ceremonialului a reprezentat-o depunerea de coroane de către instituţiile reprezentate la eveniment: primarii Elena Lasconi, Marian Toader şi Petre Boncoi, din partea Primăriilor Câmpulung, Lereşti şi Valea Mare Pravăţ, Instituţia Prefectului Judeţului Argeş, structurile M.A.I. din Câmpulung, Garnizoana Câmpulung, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu dizabilităţi, Sucursala Câmpulung, Asociaţia Cultul Eroilor, Filiala Câmpulung, Asociaţia Naţională a Militarilor în Rezervă şi în Retragere, Filiala Câmpulung, Asociaţia „22 Decembrie 1989”, Filiala Câmpulung, Asociaţia de Pensionari „Seniorul Câmpulung”, elevii Şcolii Gimnaziale nr.1 Valea Mare Pravăţ şi partidele politice reprezentate la festivitate.

Defilarea militarilor din Detaşamentul de Onoare, constituit cu ocazia Zilei Armatei României, a încheiat sărbătoarea. Detaşamentul de Onoare a fost comandat de maior Adrian Ţintea, de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!