Maica Anastasia, stareţa Schitului „Sfântul Ierarh Modest”, din comuna Stoeneşti, a trăit astăzi, 15 octombrie 2023, împreună cu credincioşii, o nouă bucurie, îndeplinindu-i-se încă o dorinţă. O dorinţă pe care a avut-o din clipa în care paşii au purtat-o pe pământul Muscelului, într-un loc pe care ea l-a numit „Poiana Maicii Domnului”. În poiana din faţa schitului va fi clădit Paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou” al Schitului „Sfântul Ierarh Modest”. Acesta a fost visul maicii Anastasia, împărtăşit nouă în momentul în care am cunoscut-o: de a ridica un paraclis în cinstea sfântului ocrotitor al mănăstirii din Grecia în care a petrecut ultimii ani înaintea întoarcerii în România. Astăzi, 15 octombrie 2023, a fost aşezată piatra de temelie a aşezământului monahal şi a viitorului paraclis, în cadrul unei ceremonii religioase emoţionante, conduse de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.
- Gândul cu care, anul trecut, maica Anastasia a revenit în România: „Să-i fac o biserică în ţara mea Sfântului Efrem”
În vara anului trecut, când am cunoscut-o pe maica Anastasia, abia venită în Muscel, la Stoeneşti, în „colţişorul de rai” în care a fost clădit, în 2003, schitul şi reclădit, după incendiul din 2020, aceasta ne-a mărturisit una dintre dorinţele sale de suflet. „Cu darul lui Dumnezeu, nădăjduim ca, pe viitor, să facem un mic paraclis în cinstea Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Şi să avem o părticică din moaştele Sfântului chiar din Nea Makri. Chiar am pornit cu acest gând: să-i fac o biserică în ţara mea Sfântului Efrem.”, afirma maica Anastasia, în urmă cu un an şi jumătate.
Înainte de a reveni în România, în 2022, maica Anastasia a trăit mai bine de zece ani în Grecia. Peste şase ani s-a aflat la Mănăstirea Ormilia, cea mai mare mănăstire de maici din Grecia, cu peste 120 de vieţuitoare de mai multe naţionalităţi. Maica Anastasia era singura româncă de la Mănăstirea Ormilia, metoc al Mănăstirii Simonopetra de pe Sfântul Munte Athos. Următorii trei ani şi ceva i-a petrecut la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou de la Nea Makri. Aici, tot singura româncă a fost.
De aceea pentru hramul paraclisului, a cărui piatră de temelie a fost aşezată astăzi, 15 octombrie 2023, a fost ales Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou.
După un an şi jumătate de la aceste gânduri, egumena Schitului „Sfântul Ierarh Modest”, monahia Anastasia Dincă, şi-a văzut visul cu ochii. Credincioşi veniţi de peste tot din ţară, pentru a fi părtaşi evenimentului sfinţirii locului pe care va fi construit paraclisul, au umplut biserica şi curtea schitului, pe durata celor aproape trei ore, cât a durat serviciul religios.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Calinic, împreună cu un sobor consistent de feţe bisericeşti, între care s-au aflat şi stareţii Mănăstirilor „Negru Vodă” Câmpulung şi Cetăţuia „Negru Vodă”, preoţii Ieronim Gheorghiţă şi Modest Ghinea.
- Arhimandritul Caliopie: „Aici se va pune piatra de temelie a unei viitoare clădiri, care va include în interiorul ei altarul lui Dumnezeu, un paraclis, şi celelalte dependinţe necesare pentru organizarea unei vieţi duhovniceşti mult sporite”
„Este foarte frumos să fim astăzi împreună, spunea Arhimandritul Caliopie, şi să ne aflăm în acest vârf de deal, în acest loc închinat lui Dumnezeu. Unde, mai întâi, s-a practicat viaţă duhovnicească, viaţă sihăstrească, vizavi, la Mănăstirea „Cetăţuia Negru Vodă”, acolo de unde vine Sfântul muscelean Ioanichie cel Nou. De acolo s-a luat, asemenea Evangheliei, asemenea semănătorului, sămânţa cea bună, s-a adus şi s-a aşezat aici, în acest loc, unde a răsărit o biserică. A răsărit o mică cetate cu cele trebuincioase pentru începutul unei vieţi monahale aici, spre marea noastră bucurie. Urmează ca, astăzi, să fim din nou părtaşi la o nouă plantare. O nouă aşezare de sămânţă în pământul cel roditor. Aici, unde se doreşte mult mai frumos aşezământ şi lucru spre lauda lui Dumnezeu, se va pune piatra de temelie a unei viitoare clădiri, care va include în interiorul ei altarul lui Dumnezeu, un paraclis, şi celelalte dependinţe necesare pentru organizarea unei vieţi duhovniceşti mult sporite. Sperăm într-o realizare mult mai roditoare, progresistă, care să crească din zi în zi, cu binecuvântarea Ierarhului Calinic al Argeşului şi Muscelului, care va face această lucrare şi care va fi semănătorul, care va aşeza sămânţa cea bună venită din rugăciunile sihaştrilor, şi cu binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu.”, a vorbit Arhimandritul Caliopie despre acest nou moment şi prilej de a-L căuta pe Dumnezeu, care atât de frumos le rânduieşte pe toate.
În ziua pomenirii pildei semănătorului, muscelenii şi oaspeţii lor veniţi din multe judeţe ale ţării au fost părtaşi unei noi aşezări de sămânţă. „Să sperăm că rugăciunile noastre, ale fiecăruia dintre noi, vor face parte din sporul duhovnicesc de viitor al acestui loc.”, a mai afirmat Arhimandritul Caliopie Ichim.
- Pictură nouă în biserică, spaţiul destinat traiului maicilor şi găzduirii pelerinilor, îmbunătăţit, la fel şi drumul, care va intra în reparaţii serioase
După încheierea frumosului ceremonial religios oficiat într-o duminică specială, scăldată de un soare care a strălucit cu generozitate, Arhiepiscopul Calinic i-a răsplătit cu „Diplome de Vrednicie” pe cei care au ajutat la îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi slujire la Schitul „Sfântul Ierarh Modest”. Înainte de înmânarea distincţiilor pregătite pentru cei vrednici de recunoştinţa Bisericii şi a comunităţii locale, Arhimandritul Caliopie s-a referit la investiţiile realizate cu sprijinul celor cu dragoste pentru locaşul din vârf de deal.
„În biserică vedem o nouă pictură a catapetesmei şi dumneavoastră veţi aprecia ce calificativ merită. De asemenea, icoana de pe tavanul Sfântului Altar, unde este Maica Domnului, este o pictură nouă. Mai departe, lucrările au însemnat dotări şi îmbunătăţiri pentru spaţiul care este rezervat vieţuirii monahiilor, dar şi pentru găzduirea credincioşilor care urcă până aici. Nu mai vorbim despre drumul care este atât de anevoios şi de solicitant şi care, cu multă bunăvoinţă, a fost întreţinut şi dotat cu cele de protecţie şi de întărire. Se vor adăuga, sigur, şi alte întărituri: rigole, şanţuri, poduri şi suprafaţă de călcare. Nu vă gândiţi chiar la asfalt, pentru că ne ducem prea departe, dar, pentru a rula maşina în condiţii de siguranţă, este nevoie de intervenţii în continuare. Dar s-au făcut intervenţii, motiv pentru care se cuvin mulţumiri. Aceste mulţumiri se concretizează printr-o „Distincţie de Vrednicie”.”, a anunţat Arhimandritul Caliopie momentul înmânării acestor însemne ale gratitudinii Bisericii faţă de cei care au sprijinit lucrări şi dotări în folosul vieţuitoarelor schitului şi al pelerinilor.
- Distincţii pentru vrednicii care au sprijinit întreprinderea de lucrări şi dotări la Schitul „Sfântul Ierarh Modest”
„Diplomele de Vrednicie” au fost oferite celor pe care îi vom enumera în continuare: primarul Paul Ion Marin, interpreta de muzică populară Elisabeta Turcu Juverdeanu, o prietenă a maicii Anastasia şi a schitului muscelean, Dorin Mirea, Sorinel Răuţoiu, Andreea Răducu Efrim, Cosmin Răducu Efrim, Jan Pantilie, Nicoleta Iugulescu, Mihaela Constanda, Mihai Constanda, Tatiana şi Robert Ciubotaru, Adrian Gheorghe Paltin, Lavinia Bogdanovici, Constantin Chingaru, Florin Luca, Florin Diaconu, Carmen Drăgan, Tiberiu Ionuţ Şerb şi Dragoş Iarca.
Partea a doua a evenimentului s-a consumat în afara schitului, pe platoul din dreptul porţilor de acces, unde se va construi paraclisul închinat Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Într-o zi senină şi caldă, de vară târzie, a fost sfinţit amplasamentul viitorului locaş şi a fost aşezată piatra de temelie, care marchează un moment istoric pentru comunitatea spirituală de la Stoeneşti.
Magda BĂNCESCU