Încă două parohii muscelene au ajuns, de nevoie, la Judecătoria Câmpulung, pentru a deveni proprietare asupra locaşurilor de cult pe care le stăpânesc de zeci ori sute de ani. Aşa cum a fost cazul Bisericii Romano-Catolice din Câmpulung, care, în îndelungata sa existenţă, măsurată în sute de ani, n-a avut niciodată un document care să-i ateste proprietatea. Din acest motiv, administratorii vechiului complex de clădiri monument din capătul Bulevardului „Pardon” n-au putut depune un proiect la un for finanţator extern, pentru a obţine fondurile necesare renovării. Acesta este motivul pentru care vedem Bărăţia într-o condiţie care nu face cinste Câmpulungului, culpabil că n-a ajutat mai din timp Parohia Romano-Catolică, pentru a duce la capăt un demers absolut necesar.
În ultimii şapte ani, mai mulţi preoţi din Câmpulung şi Muscel au obţinut hotărâri judecătoreşti, care constituie, practic, titluri de proprietate obţinute de Biserică prin efectul uzucapiunii de lungă durată. După 30 de ani de stăpânire neîntreruptă, locaşurilor de cult li s-a recunoscut dreptul de proprietar asupra clădirilor şi terenurilor împrejmuitoare.
- În această vară, Parohiei Romano-Catolice i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului şi celor şase clădiri
Acţiunile la care ne vom referi nu reprezintă litigii în sensul propriu al termenului, căci nu este vorba despre vreo dispută între parohii şi primării. Preoţii sunt nevoiţi să procedeze astfel, pentru a putea obţine oficial proprietatea asupra bisericii, pentru care cele mai multe parohii n-au avut acte în momentul construcţiei. Şi atunci acestea apelează la beneficiul uzucapiunii, care le permite să devină proprietare ca urmare a administrării bunurilor Bisericii din momentul edificării şi până în prezent.
Cauzele despre care relatăm nu sunt altceva decât nişte formalităţi prin care preoţii se pun în ordine cu actele de proprietate de care au nevoie, de pildă, şi când încheie contractele la utilităţi. Nu mai vorbim despre proiectele de amploare, de reabilitare a unor biserici cu statut de monument istoric, pentru care există intenţia de accesare a unor finanţări nerambursabile externe.
Chemarea în instanţă a primăriilor, UAT-urilor, cum figurează în documente, este un act pur formal, pentru obţinerea hotărârii judecătoreşti de care au nevoie iniţiatorii proceselor. Aşadar, nu este vorba despre vreo dispută pentru domeniul statului între autorităţile bisericeşti şi cele laice. Chestiunea lipsei actelor se reglează deschizând procese împotriva administraţiilor locale. Însă primarii au un rol decorativ în asemenea litigii, întrucât niciunul n-a ripostat cu o întâmpinare la revendicările preoţilor. Primăriile au permis slujitorilor Bisericii să deruleze o procedură firească, pentru obţinerea de hotărâri, care se vor înscrie în Cartea Funciară cu drept de titlu de proprietate.
Cele mai proaspete acţiuni de acest fel au fost înregistrate la Judecătoria Câmpulung pe 4 septembrie 2023, la iniţiativa Parohiilor Valea Stânii, din comuna Ţiţeşti, şi Rucărul de Jos, prin reprezentanţii lor, preoţii parohi.
În această vară, după un an şi jumătate de la introducerea cererii la Judecătorie, Parohia Romano-Catolică din Câmpulung a obţinut hotărârea judecătorească aşteptată. Pe 13 iulie 2023, instanţa a admis cererea reclamantei în contradictoriu cu pârâta Unitatea Administrativ-Teritorială Câmpulung. Instanţa a constatat că Parohia Romano-Catolică a dobândit, prin uzucapiunea de lungă durată, dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 4.870 metri pătraţi, situat pe strada Negru Vodă, nr.116. Parohiei i-a fost admis şi capătul de cerere privind dobândirea dreptului de proprietate prin accesiune imobiliară asupra celor şase construcţii aflate pe terenul respectiv.
În trecutul apropiat, au procedat la fel şi alţi preoţi din Câmpulung şi Muscel. În această manieră, la Câmpulung, au devenit proprietare cu acte în regulă Parohiile Fundeni, Apa Sărată, „Sfântul Gheorghe”, „Sfântul Nicolae Nicuţ”. Iar în Muscel, Parohiile Ţiţeşti, Bilceşti, Coteneşti – Stoeneşti, parohiile satelor comunei Coşeşti, Măţău, Hârtieşti, Lucieni, Cândeşti. M.B.