Profesorul Coralia Palade a organizat, vineri, 6 octombrie 2023, o întâlnire între cele opt eleve ale Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, care au participat la un proiect internaţional în Olanda şi colegii lor, pentru a li se împărtăşi impresiile acestora la finalul experienţei trăite la Haga. „Moving Democracy Online” este proiectul internaţional la care prof. Coralia Palade participat împreună cu cele opt liceene: Maria, Andra, Iulia, Cristiana, Oana, Daria, Alejandra şi Anastasia. „Este a doua ediţie a acestui proiect aflat în iniţiativa, organizarea şi desfăşurarea Fundaţiei România – Olanda, sub directa îndrumare şi coordonare a Cristinei Cristescu, directorul executiv al Fundaţiei România – Olanda.”, a anunţat prof. Coralia Palade evenimentul derulat în intervalul 22-29 septembrie 2023.
Ţările participante în proiectul care a avut reprezentare şi din partea Câmpulungului, prin Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, au fost Grecia, Olanda, Polonia, Islanda şi România. „Obiectivul principal a fost acela de a conştientiza tinerii despre importanţa implicării lor, ceea ce înseamnă actul de democraţie în societatea în care trăiesc.”, a mai precizat Coralia Palade.
Pe perioada desfăşurării proiectului, câmpulungencele au fost găzduite în Haga, într-un complex care le-a oferit „un spaţiu ideal pentru ceea ce înseamnă activităţi non-formale, de învăţare, de cunoaştere, de inter-cunoaştere şi autocunoaştere.”, a mai spus coordonatorul acţiunii de prezentare a evenimentului în faţa câtorva elevi ai şcolii şi a jurnaliştilor. Activităţile în rezumat au fost punctate de fete în mesajele lor.
- Alejandra: „Programul activităţilor a fost unul echilibrat, alternând între dezbateri de grupuri mixte de elevi din ţările implicate şi întâlniri la principalele instituţii de decizie din Haga: Ministerul Olandez al Afacerilor Externe, Primăria din Haga, Ambasada României din Haga şi Parlamentul Olandez, unde oaspeţii instituţiilor amintite au instruit grupurile participante şi s-au implicat activ în dezbatere. Fiecare zi s-a încheiat cu prezentarea tradiţiilor şi a valorilor fiecărei ţări implicate, ne-am familiarizat cu istoria, cultura şi tradiţiile Ţării Lalelelor, sistemul de învăţământ, instituţiile internaţionale active în capitala păcii, Haga.”
- Cristiana: „Aventura a început sâmbătă, ziua în care ne-am cunoscut şi am povestit. Prima noastră sarcină a fost să facem grupurile de câte cinci persoane de diferite naţionalităţi, apoi să ne prezentăm unii pe alţii. După încheierea activităţii, ne-am bucurat de o plimbare până la Marea Nordului, fiind foarte aproape de complexul care ne-a găzduit timp de şapte zile. După aceea am fost la seara tradiţională olandeză, unde am făcut cunoştinţă cu bucătăria şi obiceiurile olandezilor.”
- Iulia: „Ziua de duminică a început cu o plimbare pe plajă, pe malul mării, şi în parcul învecinat complexului în care am fost cazaţi, alături de colegii mei. Această plimbare ne-a plăcut foarte mult, deoarece am avut ocazia să vedem minunatele peisaje. De asemenea, modul în care olandezii au amenajat pistele pentru biciclişti. După această plimbare scurtă, la ora 13.00 au început activităţile. Doamna Cristina ne-a propus un proiect tip workshop, în care fiecare grupă formată din naţionalităţi diferite a discutat idei despre cum putem să mutăm democraţia în mediul online. Aceste idei au fost centrate pe un afiş realizat din materiale reciclabile, precum carton, ziare şi diverse alte materiale. După ce am terminat acest afiş, l-am prezentat în faţa tuturor şi am dezbătut propunerile. Polonezii au avut o prezentare Power Point despre ţara lor din punct de vedere geografic, economic şi cultural. La încheierea acestei activităţi, am mers la casa olandezilor, unde ne-au întâmpinat cu delicatese tradiţionale. La acea masă am avut ocazia să ne cunoaştem mult mai mult.
- Oana: „Ziua de luni a început cu o vizită la Ministerul Afacerilor Externe, unde am fost întâmpinaţi de un cercetător şi Jaapjan Rijjlaarsdam, unul dintre organizatorii Fundaţiei „Olanda – România”. Ne-au fost prezentate informaţii despre numărul locuitorilor şi numărul imigranţilor. A doua activitate a avut loc la Ambasada României din Haga, unde am avut discuţii cu ambasadorul Lucian Fătu despre democraţie, drepturile omului şi diplomaţia culturală. Ziua s-a încheiat cu seara tradiţională românească, unde ne-am prezentat ţara din punct de vedere geografic, economic şi cultural, iar la final, masă tradiţională, unde străinii au îndrăgit felurile noastre de mâncare.”
- Maria: „Marţi, activitatea a continuat la Haga, unde am avut ocazia să vizităm centrul vechi, cu Palatul Regal, Muzeul Panoramic şi Galeria de Artă Mauritshuis. Apoi toate echipele şi ţările din proiect s-au adunat la Primărie, unde ni s-au prezentat informaţii legate de modul european de stabilire a legilor, de drepturile omului, diversitatea de naţionalităţi din oraş şi în ţară şi multe altele. La sfârşitul acestei întâlniri, echipele organizate în zilele precedente au adresat câteva întrebări despre legile, activităţile şi viaţa de zi cu zi din Olanda. După ora prânzului, ne-am întâlnit cu domnul profesor universitar dr. Jaap de Zwaan, care ne-a povestit despre Uniunea Europeană, ţările care doresc să intre în această uniune, războiul dintre Rusia şi Ucraina şi legile Ţărilor de Jos. Seara s-a încheiat cu o prezentare Power Point a Islandei şi o masă tradiţională.”
- Daria: „Miercuri a fost ziua în care am avut programate activităţi şi am avut ocazia de a vizita Amsterdam. Noi am ales să ne plimbăm cu vaporaşul pe canalele Amsterdamului, de unde am putut admira frumuseţea oraşului şi arhitectura lui aparte. Am avut şansa să vizităm mai multe muzee: Van Gogh, Muzeul Simţurilor, Muzeul Figurilor de Ceară Madame Tussauds. Spre finalul zilei, am avut timp pentru a ne plimba puţin pe la magazine, de unde ne-am cumpărat suveniruri.”
- Andra: „La Parlament, am avut ocazia de a-l întâlni pe unul dintre parlamentarii olandezi. Apoi am prezentat proiectul pe care l-am avut de făcut duminică, urmând ca la sfârşitul lui să punem întrebări despre ocupaţiile de zi cu zi. Seara, am avut proiectul Greciei, în cadrul căruia şi-au prezentat ţara, apoi am fost invitaţi la ei, unde am fost întâmpinaţi cu muzică tradiţională şi delicatese. La final, am primit diplomele, cu felicitări din partea doamnei Cristina. La sfârşitul serii, ne-am luat rămas bun, cu părere de rău că n-o să ne mai întâlnim, dar bucuroşi că împreună am reuşit să creăm amintiri frumoase.”
- Anastasia: „Lecţiile învăţate despre democraţie, după interacţiunea cu politicienii şi alţi factori de decizie în cadrul proiectului au fost: Pacea şi libertatea sunt vitale pentru susţinerea ţării. Ascultă fiecare voce! Stimulaţi oamenii să-şi spună părerea! Implicaţi-vă în politică! Politicienii ar trebui să asculte de ei şi să ia în considerare deciziile pe care aceştia le iau. Timpul şi locul nu contează în democraţie. Noi suntem cei care ne decidem singuri soarta, căci noi suntem viitorul. Tineretul poate avea un impact pozitiv asupra democraţiei. Am învăţat să preţuim diversitatea, să celebrăm culturile diferite şi putem învăţa multe din puncte de vedere diferite.”
La finalul întâlnirii, prof. Coralia Palade le-a mulţumit părinţilor elevilor, pentru că au acordat şcolii permisiunea şi încrederea ca fetele lor să facă deplasarea în Olanda, pentru proiectul descris. „Nu este uşor ca părinte să-ţi laşi copilul să meargă dincolo de hotarele ţării, dar au conştientizat cât de important este să vină în contact cu alţi tineri de vârsta lor şi să facă lucruri atât de importante pentru viitorul lor.”, a precizat aceasta.
Mulţumirile profesoarei Coralia Palade s-au îndreptat şi către directorii colegiului, care au sprijinit participarea şcolii în cadrul proiectului internaţional, şi Primăriei Câmpulung, care a sponsorizat darurile duse de copiii noştri colegilor din celelalte ţări, daruri constând în broşuri şi tricouri cu logo-ul Câmpulungului.
„Suntem fericite că ne-am întors cu foarte multe idei importante despre ceea ce înseamnă democraţie şi implicarea în activităţile cotidiene.”, mai spunea Coralia Palade, care a conceput prezentarea rezumatului şederii în Olanda în faţa mai multor colegi ai fetelor, pentru ca aceştia să înţeleagă cât de importantă este interacţiunea cu tineri din întreaga lume şi că „respectul, iubirea, comunicarea sunt lucruri importante, sunt elemente de bază în ceea ce înseamnă o viaţă fericită.”