09/11/2024

Tradiţia şi creativitatea se păstrează și se promovează în satul Jugur, prin atelierul de ţesut-cusut

Atelierul de ţesut-cusut din comuna Poienarii de Muscel, satul Jugur, este o iniţiativă deosebită susţinută de cele două organizatoare dedicate şi pasionate: Mirela Enaru şi Izabela Ion. Aceste două femei au creat un spaţiu plin de creativitate şi tradiţie, unde localnicii, tineri şi adulţi, au oportunitatea de a învăţa şi de a se implica în meşteşugurile tradiţionale ale ţesutului şi cusutului.

  • Atelierul din Jugur a fost înfiinţat, oficial, de trei ani, dar are o vechime de patru ani

Atelierul a luat naştere, în urmă cu aproximativ patru ani, din pură pasiune şi din dragostea pentru tradiţie. „Un an ne-am întâlnit, fără să aparţinem de Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti. Pur şi simplu, ne-am întâlnit din pasiune şi din dragul de a coase, de a ţese şi de a face lucruri frumoase pentru a perpetua tradiţia. Un an, doamna Izabela Ion a venit fără să fie plătită, sponsorizată, fără să i se dea nimic de la nimeni.”, a relatat Mirela Enaru, cea care a dat startul acestui atelier.

Primăria le-a oferit acestora un spaţiu de lucru, Grădiniţa Poienarii de Muscel, iar colaborarea a beneficiat de sprijinul directorului şi al cadrelor didactice. „Primăria ne-a pus la dispoziţie un spaţiu şi am început, încet, încet, să sun cunoştinţe, prieteni. După aceea, am mers la şcoală şi am colaborat cu domnul director. La acţiunile noastre, când am mers la Parada Costumului Popular, a fost şi dumnealui prezent, alături de profesori şi învăţători, avem o colaborare foarte bună cam cu toată lumea, şi cu cei de la Consiliul Local, şi cu directorul şcolii.”, a precizat Mirela Enaru.

Copiii au fost încurajaţi să se alăture, învăţând la început să deseneze şi să coasă câte un mărţişor sau câte o pernuţă pentru ace. Potrivit Mirelei Enaru, deoarece nu se mai folosesc pernuţele pentru ace, cele cusute de copii au fost transformate în globuleţe, iar de Crăciun au împodobit bradul de la grădiniţă, dar şi pe cel de la Primărie, care a stat expus pe toată perioada sărbătorilor, fiind încărcat de pernuţe cusute de cursanţi. În cadrul atelierului se învaţă tehnici variate de ţesut, cu ajutorul războiului mare se realizează trăistuţe, iar cu cel mic, care este în două iţe, se confecţionează bete şi legători. Lucrările realizate de copii sunt expuse pe panou, reprezentând mândria atelierului.

Pe lângă activităţile de ţesut şi cusut, atelierul păstrează şi promovează costumele populare tradiţionale, considerate ca fiind comori personale, legate de suflet, şi care sunt expuse pe pereţii încăperii. „Pe aceşti pereţi există o parte din costumele populare personale, care sunt precum copilaşii mei, sunt legate de suflet şi prefer să le păstrez şi să le dau mai departe copiilor, iar copiii mei sper să perpetueze tradiţia şi să le transmită mai departe copiilor lor.”, a menţionat Mirela Enaru.

  • Izabela Ion i s-a alăturat, prin voluntariat, Mirelei Enaru încă de la începutul atelierului

Izabela Ion, instructor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, sprijină atelierul, ca secţie externă, şi se implică în a duce mai depate tradiţia şi meşteşugurile. „Noi ne ocupăm cu perpetuarea tradiţiei şi, în special, a meşteşugurilor şi nu numai. Eu sunt aici ca secţie externă, pentru că aparţin de Piteşti, dar predau la Poienari, Mioarele, Bughea de Jos şi la Câmpulung. Primim copii şi adulţi, adică am şi secţie mixtă, cum este cea de la Poienari. Dar avem şi secţie doar pentru copii, unde adulţii nu au timp sau nu pot veni. La Câmpulung, am mai mult adulţi decât copii.”, a explicat Izabela Ion.

Pentru a face atelierele şi mai interesante, pe lângă realizarea diferitelor obiecte, Izabela Ion organizează şi mici târguri, unde cursanţii pot vinde creaţiile lor, precum mărţişoare şi alte obiecte făcute manual, pentru a-i putea pasiona şi mai tare. „La toate secţiile încercăm să organizăm astfel de târguri. La Măţău organizăm în cadrul şcolii şi îl invităm pe domnul primar şi toată comuna. La Poienari, s-a organizat la Căminul Cultural, de către elevele de aici, alături de domnii primar şi viceprimar, iar la Bughea le iau în oraş. Copiii au venit şi au făcut mini tarabe şi au vândut tot.”, a explicat Izabela Ion. Pe lângă aceste târguri la care participă secţiile menţionate, Izabela Ion a mai precizat că: „În timpul verii, merg la târguri, iar la fiecare târg iau câte un copil cu mine, aleatoriu, ca să vadă că ceea ce fac ei se caută şi sunt foarte mândri când ei sunt apreciaţi. Este plăcut când cineva vine şi exclamă că piesa respectivă este foarte frumoasă, iar eu le răspund că a fost realizată de copilul respectiv. Atunci sunt mai dornici, mai receptivi şi mai muncitori.”, a relatat aceasta.

La Câmpulung, atelierul are loc o dată pe săptămână, în fiecare miercuri, şi este destinat adulţilor. Perioadele libere sunt doar de sărbători şi în vacanţa de vară. „Ce pot să fac eu şi ce am făcut pentru Câmpulung este că la invitaţiile mai multor şcoli am mers cu fetele îmbrăcate în costume populare, am luat şi războiul de ţesut şi am mers la şcoli şi le-am arătat, făcând mini şezători, ca ei să înţeleagă.”, a mai explicat Izabela Ion.

Secţia de la Măţău a fost deschisă în urmă cu cinci ani, fiind prima înfiinţată. Acolo se regăsesc costume şi macate expuse pe pereţi, majoritatea provenind din donaţii. Băieţii sunt pricepuţi şi au realizat, pe parcursul atelierelor, teascuri, scaune şi chiar taburete cu picioare. Secţia de la Poienarii de Muscel este cea mai nouă, fiind înfiinţată în urmă cu trei ani, iar la Câmpulung de cinci ani, la fel ca cea de la Măţău. „Ce am spus tot timpul este că noi nu venim aici la un curs, noi suntem o familie, noi aici vorbim, râdem, glumim, este o şezătoare şi o pasiune. Fiecare vine de acasă cu bagajul de cunoştinţe, cu ce a mai văzut pe la bunica, le punem cap la cap împreună. Nu este nimeni învăţat.”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Totodată, de ziua comunelor, potrivit Izabelei Ion, se organizează târguri, unde secţia de ţesut-cusut are standul ei, iar fiecare copil de la atelier îşi poate expune produsele şi le poate vinde, devenind astfel mici antreprenori. „Atât de încântată şi de fericită am plecat de la primul târg, din luna martie, pentru că fiecare copil a plecat cu o sumă destul de mare de bani din vânzarea mărţişoarelor. Erau atât de fericiţi, iar toată comuna s-a umplut de nasturi, pentru că multe fetiţe erau anul I şi au cusut mărţişoare din nasturi. Se vedea bucuria pe faţa lor şi te făceau şi pe tine să te simţi fericit. Am avut susţinerea părinţilor şi a autorităţilor locale.”, a transmis Izabela Ion.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!