Prezentarea pe care Elena Lasconi o susţine lunar, în plenul Consiliului Local, pe subiectul principalelor activităţi întreprinse de la o lună la alta, a inclus Forumul Oraşelor Verzi de la Braşov, cel mai mare eveniment de mediu din România, derulat între 4 şi 10 septembrie 2023. Participarea a însemnat peste 250 de persoane, care au reprezentat 62 de administraţii locale din 14 ţări. Primăriţa Câmpulungului a semnat Pactul Alianţei Oraşelor Verzi, alături de Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 Bucureşti, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, şi Mihai Gîrbaci, primarul oraşului Darabani. Scopul: colaborare, sprijin reciproc, depunere şi implementare de proiecte în parteneriat pentru înverzirea oraşelor, pentru neutralitate climatică. „În cuvinte puţine, este un parteneriat pentru o viaţă mai bună pentru noi toţi. Mă bucur că suntem printre cei şase iniţiatori şi sunt sigură că o să realizăm proiecte excelente împreună.”, este încrezătoare Elena Lasconi în oportunităţile ivite prin acest parteneriat.
- Când a decis închiderea centrului pentru traficul auto, primarul capitalei Sloveniei a vorbit cu fiecare comerciant în parte, pentru a-i convinge că vor avea şi mai mulţi clienţi
Evenimentul punctat de Elena Lasconi în prezentarea aferentă acestei luni, unul foarte important, constituie momentul de căpătâi pentru oraşele aspirante la reputaţia de localităţi „verzi”. „Ştiu că pot părea doar cuvinte, dar este esenţial să dăm tonul pentru tot ceea ce înseamnă „verde”. Am participat la acest Forum al Oraşelor Verzi şi vreau să vă spun că m-a inspirat foarte mult viceprimarul din Ljubljana. Ştiu că putem să ajungem acolo, cu mai mulţi oameni din Primărie, pe bani europeni, pentru a face schimb de experienţă. Este extraordinar ce se întâmplă acolo, au „zero waste” (n.r. fără risipă), au făcut foarte multe lucruri revoluţionare. Nu mai folosesc deloc plastic, toată apa de la fântânile din oraş este potabilă şi oamenii se duc cu sticle de sticlă şi îşi iau apă pentru acasă. Centrul oraşului este închis, este pietonal şi înţeleg că, atunci când s-a întâmplat prima dată, toţi oamenii erau nemulţumiţi şi spuneau: n-o să ne vină clienţi. Primarul s-a dus şi a vorbit cu fiecare dintre ei şi le-a explicat că vor avea foarte mulţi clienţi. Acum, este un centru model pentru toată lumea. A fost Capitală Europeană Verde în 2016 şi, anul trecut, a fost aleasă cea mai bună Capitală Europeană Verde dintre toate capitalele verzi europene declarate până acum.”, a împărtăşit Elena Lasconi câteva impresii de la eveniment.
În afara reprezentantului capitalei Sloveniei, care a impresionant-o cu realizările care i-au adus titulatura acordată doar localităţilor bine puse la punct pe partea de protecţie a mediului, Elena Lasconi a punctat în mesajul său şi prezenţa delegatului oraşului francez Grenoble. „A fost şi managerul de proiect din Grenoble, care a povestit ce lucruri au făcut acolo. Noi vom face de treizeci de ori mai multe lucruri în următorul an decât se întâmplă la Grenoble.”, a încheiat Elena Lasconi, cu precizarea că va vorbi despre agenda de acţiuni propuse la momentul potrivit.