19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Degustare profesională de vin, la Secţia de Etnografie, cu poveşti din trecut. Pe la Câmpulung s-a „plimbat” foarte mult din vinul Europei

Nu este prima dată când Ordinul European al Cavalerilor Vinului este prezent în programul Zilelor Câmpulungului, însă, de data aceasta, a conceput, împreună cu Muzeul Municipal, o acţiune inedită, cu două secvenţe programate pe 22 şi 23 iulie. Vineri seara, organizatorii au desfăşurat, în grădina Secţiei de Etnografie şi Artă Populară, un eveniment constând într-o degustare profesională de vinuri, iar ziua de sâmbătă a fost rezervată unei prezentări de vinuri „Soiuri vechi ale Ţării Româneşti”. „Prin evenimentul nostru, păstrăm tradiţia împărtăşirii vinului, ca experienţă culturală şi etnografică, cu soiuri pure şi născute în Ţara Românească – Domeniile Ştirbey, într-un spaţiu muscelean autentic şi într-o companie onorantă.”, astfel a sunat invitaţia directorului Alexandru Oprea, organizator alături de reprezentanţii Ordo Equestris Vini Europae – Scaunul Câmpulung.

  • Alexandru Oprea: „Vinul este o componentă esenţială a patrimoniului imaterial”

În deschiderea evenimentului de vineri seara, gazda acţiunii culturale, managerul Alexandru Oprea, explica astfel inserarea acestui eveniment „puţin diferit faţă de ceea ce se întâmplă în mod generic în municipiul nostru” în calendarul de manifestări ale Muzeului Municipal. „Se întâmplă foarte multe evenimente legate de gastronomie, legate de tradiţii, legate de patrimoniul imaterial, dar o degustare profesională de vinuri, cel puţin de când am fost eu aici, nu am văzut foarte des. Încercăm prin acest eveniment să transmitem faptul că vinul este o componentă esenţială a patrimoniului imaterial, în sensul de comunicare a unei tradiţii, de împărtăşire a unor valori. N-o să mă duc în literatură şi în filozofie, ca să vă povestesc despre „in vino veritas” şi alte citate, pe care, de obicei, puteţi foarte bine să le găsiţi şi pe Facebook, pentru că este plin în materie de citate motivaţionale. Încerc numai să spun că tradiţia este invariabil legată şi de o cultură a vinului. Motivul pentru care Muzeul Municipal a apelat la parteneriatul cu Ordinul este că Muscelul, cel puţin din punctul meu de vedere, are o relaţie indisolubilă legată de această cultură.”, le-a transmis managerul Alexandru Oprea invitaţilor prezenţi la degustarea profesională de vineri.

  • Benny Dell’Aria: „Vinul este un bun cultural, este baza pentru ca noi să identificăm un produs de tradiţie, de istorie”

Fiind vorba despre o acţiune realizată în parteneriat de Muzeul Municipal şi Ordo Equestris Vini Europae, grădina Secţiei de Etnografie a fost locul potrivit unei întâlniri selecte a celor cu gusturi fine. Benny Dell’Aria, preşedintele Asociaţiei Legatul Piteşti şi coordonatorul legatului în care se află Scaunul Cavaleresc al Ordinului, le-a vorbit invitaţilor despre această organizaţie şi activitatea pe care o desfăşoară în România.

„Sunt onorat de a participa în această seară la acest minunat eveniment, împreună cu partenerii de la Muzeul Municipal Câmpulung. Organizaţia noastră este prezentă în 27 de ţări, cu mai mult de 5.000 de membri care sunt pasionaţi de vin. Vinul este un bun cultural, este baza pentru ca noi să identificăm un produs de tradiţie, de istorie, care a fost în trecut, este în prezent şi, desigur, va fi în viitor. Acest bun cultural nu trebuie să-l vedem ca pe o băutură. Primăria, Muzeul trebuie să relaţioneze pentru a cunoaşte cultura şi tradiţiile noastre, care trebuie continuate ca să nu se piardă. Vă felicit că aţi organizat acest eveniment şi vom degusta vinurile de la o cramă care este lângă noi, la Drăgăşani, o cramă de 25 de ani, care face vinurile foarte bune nu doar pentru România, dar face şi export. Produsele sunt din soiurile autohtone româneşti. Este foarte important când gustăm un vin să fie natural. Natural înseamnă să fie făcut corect, să fie făcut corespunzător. Putem să bem mai multe sticle, asta nu înseamnă să ne îmbătăm. Înseamnă că este făcut natural. Să ne bucurăm de această seară împreună cu prietenii şi partenerii noştri.”, a precizat Benny Dell’Aria.

  • Bogdan Gâlculescu: „Fiecare butoi de vin care trecea prin Câmpulung era dijmuit de un reprezentant al Mănăstirii „Negru Vodă”

Despre Ordin şi despre relaţia istorică a Câmpulungului cu vinul a vorbit Bogdan Gâlculescu. „Ordo Equestris este continuatorul Ordinului Saint George al Casei de Habsburg, primul ordin secularizat din linia ordinelor medievale nemonarhice, apărut după ce ordinele monarhice au început să cadă în dizgraţie. Am vrut să fie Câmpulungul primul scaun cavaleresc din acest punct de vedere. Şi, în timp, pas cu pas, la Câmpulung au reuşit să vină şi Protectoratul Muntenia al Ordinului Teuton, şi organizaţii templiere, şi organizaţii de Malta, în apropiere, la Rucăr şi prin alte locuri. În acest fel, am vrut să creăm un pol de cavalerism medieval, pentru că oraşul acesta merită, are o istorie superbă şi trebuie să aibă şi un viitor superb, dacă noi ne dorim acest lucru. De ce am pus vin la Câmpulung, pentru că noi, aici, teoretic, suntem cu ţuica? Pentru că, fiind pe graniţa ungurimii, căci aşa se chema în vremurile străvechi graniţa de la Dealul Sasului cu Transilvania, pe aici era vehiculat tot vinul care era interesant a se mişca între Est şi Vest. Mulţi poate nu ştiţi de treaba asta. Iar fiecare butoi de vin care trecea prin Câmpulung era dijmuit de un reprezentant al Mănăstirii „Negru Vodă” care îşi lua tainul pentru domnie, pentru cei care erau orăşenii Câmpulungului. Şi orăşenii Câmpulungului nu aveau nicio obligaţie să dea ceva din acest vin, care era al lor, mai departe către domnitor sau către cei, să spunem, de deasupra lor din punct de nedere administrativ. Deci, pe la noi s-a plimbat foarte mult din tot vinul Europei. Este normal să avem aici un Ordin al Cavalerilor Vinului.”, relata Bogdan Gâlculescu.

Prezentarea diferitelor tipuri de vin şi soiuri de struguri cu tradiţie a fost urmată de momentul degustării, când oaspeţii au fost rugaţi să completeze o fişă evaluare a vinului.

Benny Dell’Aria, preşedintele Asociaţiei Legatul Piteşti, a fost încântat să se afle la Câmpulung şi, mai ales, a fost impresionat de clădirea Secţiei de Etnografie, gazda unei acţiuni care, pe viitor, n-ar fi rău să fie separată de programul celei mai aglomerate săptămâni din an în materie de evenimente. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!