Prezentarea cărţii preotului Daniel Oprescu, „Polemica dintre Dumitru Stăniloae şi Lucian Blaga”, a constituit un debut inspirat al unui eveniment cultural cu greutate: Festivalul de Film Ceramus, care se doreşte a fi mai mult decât un omagiu adus titanilor cinematografiei româneşti, aduşi la Câmpulung de o echipă de organizatori încrezători în rafinarea gustului publicului muscelean. Preotul Garnizoanei Câmpulung le-a propus cititorilor locali o lucrare cu un grad de dificultate sugerat de însuşi titlul cercetării sale de peste cinci ani în biblioteci importante ale ţării. Deschiderea într-o notă sobră a maratonului cultural găzduit de Complexul Ceramus, timp de patru zile, a asigurat atmosfera potrivită pentru vizionarea documentarului dedicat Majestăţii Sale Regele Mihai I, în prezenţa realizatoarei sale, Marilena Rotaru, o personalitate a televiziunii din România.
- Preotul Ovidiu Vlăsceanu: „Părintele Marius Daniel Oprescu ne prezintă o carte cu un subiect incitant, care te provoacă să o citeşti şi să înţelegi mai bine ce înseamnă cuvântul „polemică”
Lansarea de carte a preotului Daniel Oprescu, ea însăşi un eveniment, care a implicat un număr consistent de invitaţi şi de mesaje, inclusiv muzicale, pentru a se respecta tema festivalului, a avut şi un scop caritabil. Fondurile adunate din vânzarea cărţilor vor fi puse la dispoziţia administratorilor Cantinei Sociale „Sfânta Elena”, care asigură masa unor persoane cu probleme sociale.
Moderatorul acţiunii de lansare a volumului „Polemica dintre Dumitru Stăniloae şi Lucian Blaga”, lucrarea de doctorat a preotului Daniel Oprescu, a fost preotul Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Înainte de a vorbi despre carte invitaţii lui Daniel Oprescu, aflat într-un moment personal şi profesional emoţionant, Ovidiu Vlăsceanu a realizat introducerea în esenţa manifestării. „Părintele Marius Daniel Oprescu ne prezintă o carte cu un subiect incitant, care te provoacă să o citeşti, să o analizezi, să o treci prin filtrul raţiunii şi să înţelegi mai bine ce înseamnă cuvântul „polemică”. Lucrarea de faţă ne prezintă o discuţie în contradictoriu, o controversă pe teme filosofice şi dogmatice, care a depăşit graniţele unei polemici obişnuite, aşa cum suntem obişnuiţi în viaţa de fiecare zi. Autorul ne arată şi câteva repere pentru o reevaluare contemporană a schimbului de opinii dintre două personalităţi, părintele Dumitru Stăniloae şi Lucian Blaga. Este cartea aceasta actuală? Putem învăţa ceva din ea? Răspunde la unele întrebări existenţiale? Citeşte, dragă cititorule, rândurile aşezate între filele acesteia şi vei afla răspunsul.”, a afirmat preotul Ovidiu Vlăsceanu.
- Preotul Cojocaru i-a promis elevului său că, dacă va câştiga premiul I, pe ţară, la Dogmatică, îl va cununa. Aşa i-a devenit naş
Cei trei invitaţi, care au vorbit despre subiectul dificil al cărţii, i-au fost dascăli şi mentori autorului: preoţii Ion Cojocaru şi Radu Tascovici şi profesorul universitar doctor Gheorghe Anghelescu, cel care a fost coordonator al lucrării de doctorat a lui Daniel Oprescu.
Preotul Ion Cojocaru, profesor şi director al Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, a povestit despre relaţia de familie care există între el şi Daniel Oprescu. „Părintele a devenit şi finul meu, printr-o promisiune, pe care i-am făcut-o cândva, în anul 2000: dacă va câştiga premiul I la disciplina Dogmatică, la olimpiada pe ţară, îl voi cununa. Aşa a fost. L-am cununat şi, astăzi, se încununează singur. Este foarte important să înţelegem că aplecarea spre cercetare i-a fost crezul zilei şi că, pe unde a trecut, a onorat şi locul, şi misiunea pe care i-a încredinţat-o Dumnezeu.”, spunea preotul Ion Cojocaru înainte de a se referi la cartea grea, pe o temă grea, scrisă de fostul său elev devenit, între timp, finul său.
- Preotul Radu Tascovici: „Daniel mi-a arătat că are o fire bună pentru cercetare şi pentru lucruri deosebite, în sensul că este ordonat şi meticulos”
Lectorul universitar Radu Tascovici a fost decanul Facultăţii de Teologie Sfânta Muceniţă „Filofteia” din Piteşti şi activează ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul” din Câmpulung. Acesta le-a fost profesor lui Ovidiu Vlăsceanu şi Daniel Oprescu.
„Daniel mi-a fost elev şi student şi, pentru că eu am fost un profesor incomod pentru mulţi, Daniel mi-a arătat că are o fire bună pentru cercetare şi pentru lucruri deosebite, în sensul că este ordonat şi meticulos. Aşa a fost ca elev şi ca student şi asta i-a permis să meargă mai departe, să cerceteze lucruri destul de delicate şi dificile. Dar, înainte de asta, o realizare importantă a lui şi a familiei lui, în egală măsură, o reprezintă biserica la care a muncit de la începutul tinereţii lui, de la Mărcuş, casa parohială şi casa praznicală de acolo. Care s-au făcut nu numai datorită implicării lui foarte serioase, ci şi datorită implicării lui ca păstor de suflete. Cred că aici descoperim răspunsul la întrebarea: de ce o fi acceptat Daniel o temă aşa încărcată? Care se potriveşte foarte bine îndrumătorului, care este şi teolog, şi filosof.”, spunea preotul Radu Tascovici referitor la autorul lucrării, despre care cele mai multe amănunte au fost oferite de către profesorul Anghelescu, de la cursul de doctorat.
- Preotul Daniel Oprescu: „Cum spunea părintele Stăniloae, bucuria neîmpărtăşită, trăită în izolare, este o bucurie restrânsă”
„Este cartea aceasta actuală? Putem învăţa ceva din ea? Răspunde la unele întrebări existenţiale?”, au fost întrebările lansate de moderatorul acţiunii, în mesajul de deschidere. Un prim răspuns l-a oferit chiar autorul. „Aş vrea să concluzionez cu două idei succinte. În orice contradicţie, în orice polemică, dialogul este mult mai de dorit decât blocajul în comunicare. Şi aceasta să se aplice la toate nivelurile, pentru că ne confruntăm cu tot felul de contradicţii şi contre în această viaţă. Un al doilea lucru, ca o concluzie: cred că orice valoare din această lume se poate demonstra ca fiind perenă, ca fiind bună de păstrat, ca un tezaur, dacă se supune acestei probe de foc a verificărilor. Şi, uneori, chiar este nevoie de o anumită contestare. Nu-mi rămâne decât să vă îndemn să citiţi în paginile acestei cărţi rodul cercetării de mai bine de cinci ani. Sunt lucruri inedite, pe care le-am cules din marile biblioteci ale ţării, lucruri pe care nu le-au mai publicat alţii niciodată, pentru că am căutat să întorc această polemică pe toate feţele, astfel încât eu să vă prezint o lucrare, sper eu, obiectivă, nu părtinitoare, doar din partea zonei în care m-am format, Teologie.”, spunea părintele Daniel Oprescu.
Apoi gândurile sale s-au îndreptat recunoscătoare către cei care au făcut posibilă realizarea lucrării sale de doctorat. „Îmi îndrept gândul cu recunoştinţă către frumoasa mea familie, căreia îi mulţumesc pentru sprijinul pe care l-am primit, pentru că fără înţelegere, fără suplinirea lipsei mele de acasă, nu se putea face niciun fel de cercetare în acest sens. Mulţumesc, în mod deosebit, Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, care a binecuvântat această cercetare încă de la început, de când am fost admis la cursurile de doctorat, sub conducerea domnului profesor Anghelescu. Mulţumesc părinţilor profesori din facultate, din liceu, care m-au luminat şi m-au ajutat să înţeleg mai mult decât înţelegeam atunci când am păşit pragul acelor instituţii. Mulţumesc părintelui consilier pentru colaborarea frumoasă pe care am avut-o, şi la această carte, şi la celelalte cărţi anterioare, pentru că am lucrat împreună la detalii, ca lucrurile să iasă aşa. Mulţumesc dumneavoastră şi sunt recunoscător bunului Dumnezeu că sunt înconjurat de prieteni dragi şi sinceri, că putem împărtăşi această bucurie. Cum spunea părintele Stăniloae, bucuria neîmpărtăşită, trăită în izolare, este o bucurie restrânsă. Împărtăşesc această bucurie a evenimentului cu dumneavoastră. Mulţumesc, în mod deosebit, domnului Dorin Mirea, lui Carmen Bârloiu şi tuturor celor implicaţi, care au făcut posibil momentul lansării cărţii, pe care vă invit, cu drag, să o citiţi.”, a încheiat preotul Daniel Oprescu.
Mesajele oaspeţilor săi au alternat cu momente muzicale susţinute, la nai, de Ştefan Ducu şi, vocal, de Daria Maria Ninu, elevi la Şcoala Gimnazială „Carol I” din Curtea de Argeş.
Magda BĂNCESCU