Marţi, 12 septembrie 2023, edilul comunei Bughea de Sus, Nicloae Tarbă, a semnat la Ministerul Dezvoltării contractul prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” ce vizează modernizarea unor străzi de interes local şi străzi comunale din Bughea de Sus. Străzile au o lungime de aproximativ 8,1 KM, iar în proiect este cuprins şi construirea unui pod peste pârâul Bughea. „Valoarea achiziţiei este de 15 milioane de lei, finanţare de la Ministerul Dezvoltării, iar contractul propriu-zis este de aproximativ 18,5 milioane de lei. Partea pe care nu o primim de la Ministerul Dezvoltării am luat hotărârea în Consiliul Local să ne ocupăm noi, ca unitate administrativă, să putem să o punem la dispoziţie pentru a finaliza proiectul pe care ni l-am propus”, a menţionat Nicolae Tarbă, primarul comunei Bughea de Sus.
- Din proiect fac parte 7 străzi din Bughea de Sus
Potrivit primarului, proiectul de reabilitare cuprinde următoarele străzi: strada Trufăşeşti, strada Cândea, strada Creţu, strada Valea Siliştii, strada Izvoarelor, strada Râului şi o stradă despărţită de râul Bughea, unde se va construi podul menţionat în proiect. „Aceste lucrări au fost deja băgate pe SICAP, iar într-o perioadă de circa 5-10 zile voi semna procesul verbal de câştigare al acestui obiectiv”, a specificat primarul. Pentru acest proiect au fost înscrise mai multe firme, dintre care au rămas doar două: Ratelen Construct şi Eurocogen. Ulterior, după faza de dotare tehnică, la clarificările care au fost puse, a fost eliminată firma Ratelen, rămânând astfel doar Eurocogen, din Dâmboviţa. „În momentul de faţă am deschis oferta de la Eurocogen şi mai avem nevoie de ultima clarificare. Cel târziu marţi voi semna achiziţia, urmând ca în perioada, conform legii, după 10-15 zile să se încheie contractul. În acelaşi timp, deja am dat drumul, am făcut referatul şi suntem în procedura de achiziţie a dirigintelui de şantier”, a specificat primarul Nicolae Tarbă. Costul acestei achiziţii este de 83.300 lei cu TVA, având ca ofertant firma S.C. GLOBAL PROIECT CONSULT SRL. Nu în cele din urmă, primarul a specificat faptul că doreşte ca această operaţiune să înceapă în jurul zilei de 2 octombrie 2023. Acesta se va întâlni cu executantul şi va da ordinul de începere aşa fel încât să se poată face, potrivit acestuia, cel puţin modernizarea cu bitum a unor străzi din cele cuprinse in proiect.
Cu toate acestea, există şi un mic impediment, respectiv acela că două străzi se intersectează cu domeniul Apelor şi Pădurilor. „Sunt în procedură să rezolv, nu ştiu dacă voi rezolva repede, dar voi lua legătura inclusiv cu domnul Ministru al Apelor şi Pădurilor pentru a putea fi sprijinit, pentru că nu mi s-ar părea corect ca pentru o eroare de predare a străzilor respective, să avem un impediment în modernizarea străzilor. Este vorba de două dintre cele şapte străzi care au o mică intersectare. Acelea au fost intabulate de către unitatea administrativă cu 5-7 ani în urmă. Cu siguranţă, se va rezolva, şi este adevărat că această procedură se va rezolva prin Ordonanţă de Guvern. Am demarat şi problema respectivă şi o să modernizăm toate străzile pe care ni le-am propus şi sunt în acest proiect”, a explicat edilul comunei Bughea de Sus.
- Peste râul Bughea se va contrui un pod de legătură între strada Poligon 1 și Poligon 2
În ceea ce priveşte construirea podului amintit în proiect, pe Bughea Mare există intersecţia a două străzi, în partea de nord, unde s-au făcut două intabulări, deoarece există întrerupere a unei străzi de un pârâu. Podul care va fi construit va putea susţine vehicule de gabarit mare, precum şi utijale forestiere de 15-20 de tone. „O stradă este întreruptă de apă, iar strada aceea, Poligon 1 şi Poligon 2 este o singură stradă, dar s-au făcut două intabulări pentru că este întreruptă de acest pârâu. Acolo se va construi acest pod”, a relatat Nicolae Tarbă.
Proiectul se derulează până în anul 2026, prin excepţie, dacă sunt probleme, se poate extinde această perioadă până în 2028. „Eu cred că finanţările respective vor fi însemnate, tocmai de asta vreau să mă apuc chiar de anul acesta în aşa fel încât să fiu într-un procent de 70-90% în perioada lui 2024 rezolvată, pentru ca cetăţenii să beneficieze de străzi asfaltate”, a transmis primarul Nicolae Tarbă.
Robert Adrian ȘTEFAN