Luni, 11 septembrie 2023, instituţiile de învăţământ din Câmpulung au dat startul noului an şcolar 2023-2024. Primăriţa Elena Lasconi a fost prezentă la festivităţi, fiind alături de profesori, elevi şi părinţi la Şcoala Gimnazială „Oprea D.Iorgulescu”, Colegiul Tehnic, Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob” şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”.
- Elena Lasconi: „Educaţia este forţa ta, înseamnă putere şi poţi să devii orice în viaţa asta dacă eşti un om educat”
Elena Lasconi a adresat un mesaj inspiraţional elevilor, părinţilor şi profesorilor, subliniind importanţa educaţiei. „La şcoală văd copii fericiţi şi mă bucur. Asta înseamnă că sunt şi copii foarte bine educaţi, că sunt copii care se simt liberi şi asta e foarte important. Vă doresc succes tuturor, vreau să le transmit tuturor părinţilor că aveţi tot respectul meu. Am văzut cum aţi adus copiii astăzi la şcoală, cu câtă grijă. Le-aţi luat haine noi, cât de atent sunteţi, mi se pare absolut grozav şi binele ar trebui să fie printre noi şi nu doar în noi, ci să împărtăşim binele cu ceilalţi, pentru că asta înseamnă Dumenzeu. Vă doresc să aveţi parte de un an extraordinar. Să ştiţi că poţi să faci orice vrei în viaţa asta, dacă îţi doreşti cu adevărat şi dacă înveţi. Nu este doar o vorbă în vânt „să înveţi”, ci educaţia şi iubirea sunt comorile noastre, pe care le avem cu noi şi nu le poate lua nimeni. Sănătatea se poate lua. Libertatea se poate lua. Dar educaţia şi iubirea nu ni le poate lua nimeni. Educaţia este forţa ta, înseamnă putere şi poţi să devii orice în viaţa asta dacă eşti un om educat. Important este să fii tu. Aşa îmi spunea bunica mea când îmi aducea dimineaţa anafură şi îmi spunea să o mănânc pe inima goală. Că pot să fac orice îmi doresc în viaţă. O intrebam: pot să fiu Nadia? Iar ea îmi răspundea că poţi să fii orice îţi doreşti în viaţă, important este să fii tu! Să nu uitaţi asta! Eu am aflat, după 30 de ani, ce a vrut să spună bunica! Şcoala nu este doar despre nişte ziduri, este despre voi, despre spiritul vostru liber, despre profesorii care vă inspiră. Ştiu că sunt extraordinari şi vreau să-i felicit. Dar este şi despre părinţi. Vă doresc să aveţi parte de bine în viaţa voastră şi să nu lăsaţi binele doar pentru voi, ci să-l împărtăşiţi cu ceilalţi şi să încercaţi să scoateţi din ceilalţi binele, pentru că aşa lucrează Dumnezeu, prin binele din noi. Vă doresc un an şcolar extraordinar, să fiţi sănătoşi, respect profesorilor şi, de asemenea, părinţilor care fac eforturi extraordinare să vă ţină la şcoală!”, a transmis primăriţa Elena Lasconi.
- Pentru carolişti, anul şcolar va aduce un nou concurs internaţional, care se va desfăşura la Câmpulung
La Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, festivitatea a fost onorată de prezenţa unor oaspeţi de seamă, printre care s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, primarul Elena Lasconi, consilierii locali Marin Stanciu şi Sergiu Cicu, comisar şef Marian Iordache, comandantul Poliţiei Câmpulung, colonel Mircea Mardare, comandantul Unităţii de Pompieri Câmpulung, locotenent Eduard Puiu, înlocuitor comandant Jandarmeria Câmpulung, Dragoş Nicolae, şeful Poliţiei Locale Câmpulung. Au fost prezenţi profesori pensionari şi mulţi absolvenţi ai colegiului, aducând o recunoaştere a educaţiei primite la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”.
Directorul colegiului, George Radu, a susţinut un discurs plin de încredere şi încurajare pentru elevi, părinţi, profesori şi absolvenţi, subliniind importanţa unei educaţii de calitate în formarea viitorului societăţii: „Dragi invitaţi, dragi elevi, bine aţi venit în marea familie carolistă! Prezenţa voastră, aici, scrie încă o pagină din lunga istorie a acestei şcoli pedagogice. Firul istoric a început în anul 1867, ca într-un basm, în care un rege înţelept, Carol I, a înfiinţat şi a construit o şcoală ca un palat, pentru cea mai nobilă profesie, cea de dascăl. De atunci, an de an, fiecare elev duce firul poveştii mai departe. Numărăm astăzi cea de-a 127 deschidere a anului şcolar în această minunată ctitorie a regelui Carol I, căruia îi purtăm cu cinste numele. Adresez, cu această ocazie, urarea de „bun venit” atât celor care păşesc pentru prima oară în acest lăcaş, cât şi celor care revin pentru a-şi desăvârşi studiile. Adresez, de asemenea, urarea de „bun venit” părinţilor care au ales împreună cu copiii lor această şcoală, conştienţi fiind de faptul că prin calitatea absolvenţilor noştri, probată în timp, au certitudinea unui viitor deosebit, care se construieşte aici, prin calitatea educaţiei realizată de colectivul nostru de profesori de elită. Fără să fac o înşiruire de nume ale unor personalităţi care au studiat în şcoala noastră, vreau să vă aduc la cunoştinţă că, pe lângă miile de dascăli care au fost şi sunt la catedră, ne mândrim cu absolvenţi profesori universitari, magistraţi, sociologi, medici, arhitecţi, ziarişti, ingineri, oameni de afaceri, politicieni. Aceştia nu au uitat locul în care s-au format şi care le-a deschis atâtea perspective în desăvârşirea carierei. În numeroasele noastre activităţi am avut susţinerea lor, dar, mai ales, recunoştinţa pentru modul în care am contribuit la formarea lor ca personalitate. Precizez că la baza formării elevilor noştri se află atât calitatea instruirii, din orele de curs, cât şi numeroasele activităţi extraşcolare şi proiecte educaţionale internaţionale atât de agreate de elevii noştri. Rezultatele se văd în numeroasele premii judeţene, naţionale, internaţionale, pe parcursul şcolarizării şi apoi prin succesele obţinute ca adulţi în orice profesie exercitată după continuarea studiilor. Ne bucurăm să primim scrisori de apreciere din partea facultăţilor pentru cantitatea studenţilor proveniţi de la Colegiul „Carol I”. Ei se situează întotdeauna pe locuri fruntaşe şi duc mai departe spiritul de carolist”.
Totodată, acesta a amintit proiectele internaţionale, care se desfăşoară de peste 20 de ani în colaborare cu Fundaţia Olanda-România. „Cu ocazia acestor proiecte, mii de elevi au avut prilejul să relaţioneze cu tineri din alte ţări europene şi nu numai. Aceste întâlniri i-au făcut să-şi întărească convingerea că sunt la fel de performanţi ca cei pe care îi considerau mai buni ca ei şi le-au demonstrat că pot să-i depăşească în multe privinţe. În aceste proiecte au avut ocazia să cunoască exigenţele altor civilizaţii, lucru care le-a folosit în formarea pentru piaţa internaţională a muncii. În virtutea faptului că suntem apreciaţi ca organizatori, în luna noiembrie vom fi din nou gazda unui concurs internaţional de simulare de procese la care vor participa elevi din 12 ţări, inclusiv America şi Africa. Cu această ocazie, îi îndemn pe elevi să dea o importanţă deosebită studierii limbilor moderne, cheia unei bune relaţionări cu viitori parteneri în proiecte internaţionale şi pentru accesul la informaţie.”, a transmis George Radu.
De asemenea, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” a adus mulţumiri celor care au sprijinit instituţia şi care au dotat-o cu aparatură de ultimă generaţie. „Avem alături de noi reprezentanţi ai comunităţii locale, care ne acordă sprijin în demersurile noastre. Le mulţumesc, în numele profesorilor şi al elevilor. Ţin să mulţumesc, în mod special, reprezentanţilor HOLCIM care, pe lângă alte doanţii, mai nou, ne-au dotat sala de spectacole cu aparatură multimedia de înaltă performanţă şi, în această vară, ne-au sponsorizat cu o instalaţie bazată pe panouri fotovoltaice.”, a precizat George Radu. Nu în cele din urmă, acesta le-a urat elevilor, profesorilor şi părinţilor următorul mesaj. „Aş mai putea să vă spun multe lucruri despre minunata noastră citadelă a culturii, dar, cum timpul nu ne permite, închei prin a ura mult succes şcolarilor mici şi mari, precum şi doamnelor şi domnilor profesori care îi întâmpină, azi, cu drag. Pentru părinţi am următorul mesaj: Fiţi mereu alături de copiii dumneavoastră şi de şcoală pentru a clădi împreună bazele unei educaţii solide. Viitorul copiilor dumneavoastră se clădeşte şi la şcoală, dar şi acasă. Tuturor participanţilor la această festivitate le urez multă sănătate şi succes în viitorul nostru comun. Nihil Sine Deo!”, a încheiat George Radu.
Spre finalul festivităţii, un grup de dans înfiinţat de către echipa „Musical cu Caroliştii” care a câştigat, cu momentul „Shake it up”, premiul al II-lea în cadrul concursului internaţional de dans SIBBA „City of Dance” şi o bursă de studiu în Serbia, a dansat în faţa publicului, creând astfel o atmosferă plină de energie, cu care micii elevi să-şi înceapă prima zi de şcoală. Festivitatea a continuat cu momente artistice deosebite, precum interpretarea unor melodii la nai de către Aylin Udroiu, dar şi un mic concert susţinut de Yuka şi trupa sa, marcând astfel o zi specială în calendarul şcolar.
Robert Adrian ŞTEFAN