Milionul de lei, care a fost pus de-o parte în contul Pieţelor SRL, vreme de 13 ani, pentru reabilitarea complexului comercial, a fost transferat în bugetul local al Câmpulungului. Executivul Primăriei a considerat că nu se mai justifică păstrarea banilor de către societatea Consiliului Local, de vreme ce lucrarea o face şi o plăteşte Compania Naţională de Investiţii, iar municipalitatea are şi ea nişte obligaţii lipsite de susţinere financiară în bugetul acestui an. Astfel, Primăria şi-a asigurat atât cofinanţarea de peste 600.000 lei, asumată în proiectul finanţat de CNI, cât şi o parte din costurile lucrării de consolidare a clădirii din spatele Pieţei Centrale, în care funcţionează Administraţia. Opoziţia liberală a plusat cu încă o cheltuială care revine Primăriei: amenajarea pieţei volante şi autorizarea ei, piaţă care va funcţiona pe durata şantierului.
- Când Piaţa s-a transformat din serviciu public în SRL, avea un excedent de aproape un milion de lei. Banii au fost păstraţi, timp de 13 ani, pentru reabilitarea pieţei
Economiile Pieţelor s-au pus bine pentru o investiţie care nu s-a putut face, timp de opt ani, din 2010, când s-a înfiinţat SRL-ul şi până în 2018, când s-au stabilit primele contacte cu CNI, în vederea finanţării reconstrucţiei pieţei. Aceşti bani au devenit subiect de discuţie la două şedinţe ale Consiliului Local din această lună: extraordinara din 21 august şi ordinara din 31 august, căci rectificarea de buget cu care Executivul se prezintă în faţa Legislativului municipal propune o destinaţie a sumei preluată de la Pieţe.
La începutul săptămânii trecute, aleşii municipali au fost de acord cu transferul celor 943.465,53 lei, reprezentând soldul contului special constituit pentru finanţarea reconstrucţiei halei centrale, de la Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, în bugetul local al Câmpulungului. Hotărârea de Consiliu menţionează că suma precizată provine din fondurile existente în contul Serviciului Public Administraţia Pieţelor care, în vara anului 2010, a fost înlocuit cu SC Pieţe SRL. Aşadar, banii sunt rămaşi din timpul serviciului public reorganizat, în urmă cu 13 ani, în societate comercială, din raţiuni de menţinere a personalului. Printr-o hotărâre din 28 decembrie 2010, disponibilului bănesc al Pieţelor i s-a stabilit destinaţia: reabilitarea Pieţei Centrale.
Când s-a produs reorganizarea despre care relatăm – Piaţa transformată din serviciu public în SRL -, 966.157,29 lei erau excedentul rezultat din activitatea finanţată integral din venituri proprii şi urma să fie utilizat tot în cadrul serviciului. „În vederea păstrării destinaţiei sumei de 966.157,29 lei, stabilite de Consiliul Local, SC Pieţe Servicii Comunitare SRL a constituit, în anul 2010, un depozit la termen la Banca Transilvania. Pe parcursul anilor 2010-2023, au fost încasate dobânzi în valoare de 324.953 lei şi au fost aprobate şi efectuate plăţi de 350.996 lei, din care 232.452 lei reprezintă cheltuieli cu întocmirea de documentaţii tehnice pentru demolare şi construire, cu proiectul tehnic, cu avize şi acorduri, ceea ce argumentează faptul că a existat în permanenţă intenţia societăţii de a realiza demolarea şi construirea unei noi pieţe agroalimentare.”, se precizează în documentaţia care justifică transferul banilor din contul Pieţelor în bugetul local.
Contractul cu banca a ajuns la scadenţă pe 21 iulie 2023. „În prezent, SC Pieţe Servicii Comunitare SRL figurează în evidenţele contabile cu un sold transferat în contul curent al societăţii, ca urmare a ajungerii la scadenţă a depozitului constituit la Banca Transilvania, în sumă de 943.465,53 lei.”, continuă materialul pregătit de Executiv. Şi atunci, au fost luaţi în bugetul local, care are de suportat cheltuieli suplimentare în proiectul reabilitării pieţei.
- CNI nu plăteşte şi consolidarea clădirii Administraţiei Pieţelor. Această lucrare a fost asumată de Primărie
Investiţia într-o piaţă nouă are o valoare totală avizată de 20.020.918,68 lei, din care 14.977.705,15 lei, construcţiile şi montajul. Compania Naţională de Investiţii nu suportă „nota de plată” până la ultimul leu. Însă cea mai mare parte a finanţării lucrării de la Piaţa Centrală îi revine. Mai precis, 19.412.101,18 lei, valoarea avizată a lucrărilor, din care construcţiile şi montajul se ridică la 14.484.641,24 lei. Partea Câmpulungului înseamnă un total de 608.880,50 lei, din care construcţii + montaj, 493.063,91 lei.
Ce plăteşte Primăria cu aceşti bani? Demolarea construcţiei existente, operaţiune care costă 171.424,28 lei; asigurarea utilităţilor necesare investiţiei – reţelele exterioare de apă, gaze, electrice -, cu suma de 321.639,63 lei; proiectare şi asistenţă tehnică în sumă de 60.630,50 lei, plus alte cheltuieli de 55.186,09 lei.
„Menţinerea unei sume de bani cu această destinaţie în conturile de disponibilităţi ale SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL nu se mai justifică atâta timp cât costurile cofinanţării investiţiei intră în sarcina Municipiului Câmpulung, ca beneficiar al proiectului derulat de Compania Naţională de Investiţii.”, este argumentul pentru trecerea banilor de la Pieţe SRL în bugetul Primăriei.
Din cei 943.465,53 lei transferaţi de la Pieţe, prin rectificarea de buget de joi, 31 august 2023, se propune ca 608.880 lei, partea asumată de Câmpulung, să susţină lucrările enumerate mai înainte, iar diferenţa de 334.580 lei să fie utilizată pentru asigurarea cheltuielilor legate de consolidarea corpului de clădire administrativă al Pieţei Centrale, în care funcţionează Administraţia Pieţei, care nu face obiectul contractului cu CNI.
Magda BĂNCESCU