După aproape doi ani şi jumătate de când dosarul, în care au figurat ca inculpaţi primarul de la Davideşti şi rudele sale, a fost mutat de la Judecătoria Câmpulung la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, instanţa a pronunţat verdictul pe fondul cauzei. Pentru faptele analizate în cadrul unui proces având ca obiect inducerea în eroare a organelor judiciare a intervenit prescripţia răspunderii penale, prin urmare, cei patru inculpaţi nu mai răspund penal pentru acţiunile pentru care au fost trimişi în judecată. În schimb, au fost puşi la plata unor daune consistente, de 50.000 de euro, acordate unui concetăţean care, în urmă cu nouă ani, a declarat război mafiei lemnului din Muscel. Bărbatul posta periodic pe canalul Youtube imagini cu copaci nemarcaţi tăiaţi sub privirile tolerante ale celor responsabili de protejarea fondului forestier. Filmările în pădurile „măcelărite” de drujbe erau însoţite de reclamaţii la autorităţi. Avântul justiţiar al lui Marius Constantin Fulgeanu prin pădurile Davideştiului a fost temperat la început de 2015, când fratele pădurarului, care, patru ani mai târziu, avea să devină primar, l-a „tăbăcit” cu o lopată, faptă sancţionată cu o amendă penală.
- Primarul, fiul, fratele şi finul acestuia scapă de răspunderea penală
Părţile procesului strămutat, în primăvara anului 2021, de la Judecătoria Câmpulung la cea din Râmnicu Vâlcea, la cererea primarului de la Davideşti, sunt: Constantin Alin Văduva, edilul muscelean, de profesie pădurar, Alin Constantin Văduva, fiul său, Marius Văduva, fratele primarului, Nicolae Cătălin Ancuţa, finul primarului, în calitate de inculpaţi, partea vătămată Marius Constantin Fulgeanu, consilier local, şi Ocolul Silvic Ingleby, tot parte vătămată.
Potrivit verdictului instanţei din 21 iulie 2023, încetează procesul penal faţă de toţi inculpaţii, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale: inculpatul Marius Văduva, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, inculpatul Nicolae Cătălin Ancuţa, pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi a infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare; inculpatul Alin Constantin Văduva, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional. De asemenea, încetează procesul penal faţă de inculpatul Constantin Alin Văduva, primarul în funcţie al comunei Davideşti, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
- Inculpaţii trebuie să-i plătească lui Marius Fulgeanu daune morale de 50.000 de euro
În schimb, a fost admisă acţiunea civilă promovată de Ocolul Silvic Ingleby, inculpaţii Alin Constantin Văduva şi Nicolae Cătălin Ancuţa fiind obligaţi, în solidar, la plata sumei de 2.948,26 lei, plus TVA, rezultând un total de 3.508,43 lei. Suma reprezintă contravaloarea celor trei arbori de esenţă gorun, care au fost tăiaţi, pe 23 ianuarie 2015, de către Nicolae Cătălin Ancuţa.
De asemenea, instanţa de la Râmnicu Vâlcea a admis în parte şi acţiunea civilă promovată de persoana vătămată Marius Constantin Fulgeanu, obligându-i pe cei patru inculpaţi – Constantin Alin Văduva, Alin Constantin Văduva, Marius Văduva şi Nicolae Cătălin Ancuţa -, în solidar, la plata către Marius Constantin Fulgeanu a sumei de 50.000 euro, cu titlul de daune morale.
Acestuia trebuie să i se achite de către cei patru încă 500 lei, daune materiale. În sarcina inculpaţilor intră şi suportarea cheltuielilor de judecată, în sumă de 5.000 de lei, onorariul avocatului care l-a apărat pe Marius Fulgeanu.
Părţile au avut la dispoziţie un termen de zece zile de la comunicarea hotărârii, pentru a formula apel la Curtea de Apel Piteşti. Au atacat hotărârea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea doi dintre inculpaţi, primarul şi fiul său, şi Marius Fulgeanu, care se constituise parte civilă cu suma de 100.000 euro.
- Fratele primarului a scăpat cu o amendă penală după ce l-a lovit cu lopata şi maceta pe Fulgeanu
17 termene s-au derulat la Judecătoria Râmnicu Vâlcea dintr-un proces iniţiat, în vara anului 2020, la Judecătoria Câmpulung. În faţa instanţei câmpulungene s-au derulat patru termene, din decembrie 2020, până în aprilie 2021, când cauza a fost scoasă de pe rolul Judecătoriei Municipale şi înaintată Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Pe 5 aprilie 2021, Curtea de Apel Piteşti a fost de acord cu solicitarea primarului Constantin Alin Văduva ca judecata să aibă loc la o instanţă din afara Argeşului.
Dosarul având ca obiect inducerea în eroare a organelor judiciare a fost separat de un altul deschis pentru lovire sau alte violenţe. Conflictul dintre Marius Constantin Fulgeanu, devenit, în 2020, consilier local din partea USR PLUS, la Davideşti, şi familia pădurarului Constantin Alin Văduva, ales primar PSD al localităţii, este vechi şi are la bază sesizările prin care Fulgeanu a reclamat tăierile ilegale şi furtul de arbori, comise de lucrătorul silvic.
Fapta care a generat cele două cauze tranşate separat s-a consumat pe 23 ianuarie 2015. În acea zi, după ora prânzului, Marius Constantin Fulgeanu se deplasa cu ATV-ul prin pădurea administrată de Ocolul Silvic Ingleby, în comuna Davideşti. În acelaşi loc se afla şi pădurarul Constantin Alin Văduva, împreună cu mai multe persoane, unde efectuau activităţi de curăţare a pădurii şi desfundare a canalelor de scurgere a apelor pluviale.
Văzând că Fulgeanu filmează cu o cameră video, unul dintre lucrători, iritat, a aruncat cu o sapă în direcţia lui, fără a-l nimeri. La locul diferendului a apărut încă un ATV, condus de fiul pădurarului, Alin Constantin Văduva, pe care se afla şi unchiul acestuia, Marius Văduva. Primul purta o cagulă pe cap, iar celălalt avea o lopată în mână. Fulgeanu a fugit cu ATV-ul, fiind urmărit de fiul şi fratele edilului Văduva. După câteva sute de metri, cei doi l-au depăşit şi i-au blocat deplasarea cu ATV-ul lor.
Între cei trei s-a iscat o discuţie contradictorie, în timpul căreia fratele primarului, Marius Văduva, l-a lovit cu lopata pe Marius Fulgeanu de mai multe ori. În timpul agresiunii, Fulgeanu a scos dintr-o teacă fixată pe ATV o macetă, cu intenţia de a se apăra, dar nu s-a folosit de ea. Marius Văduva a aruncat lopata şi a luat maceta, cu care l-a lovit pe Fulgeanu în zona lombară. În cele din urmă, victima a reuşit să fugă cu ATV-ul şi a anunţat telefonic Poliţia. Momentul agresiunii a fost filmat de Marius Fulgeanu.
În timpul cercetărilor, Marius Văduva nu a recunoscut fapta comisă, susţinând că a lovit cu lopata autovehiculul lui Marius Fulgeanu, nu pe acesta. Declaraţia, însă, i-a fost contrazisă de filmările care arătau cum inculpatul îl agresează pe cel care i-a devenit victimă.
S-a ajuns, într-un final, la proces, fratele primarului fiind judecat pentru lovire sau alte violenţe. Marius Văduva a fost trimis în judecată la patru ani şi jumătate de la comiterea faptei, procesul începând în decembrie 2019 şi finalizându-se în august 2020. Pe parcursul cercetărilor, persoana vătămată, Marius Fulgeanu, a declarat că se constituie parte civilă cu 600.000 lei, însă, în timpul procesului, şi-a limitat pretenţiile la 60.000 lei, din care 10.000 lei, prejudiciu material, şi 50.000 lei, prejudiciu moral. La termenul din 30 iulie 2020, Marius Văduva a recunoscut fapta pentru care a fost trimis în judecată şi a solicitat ca judecarea cauzei să se facă după procedura simplificată. Procesul s-a încheiat pe 3 august 2020, când sancţionarea fratelui primarului s-a rezumat la o amendă penală de 2.700 lei. Celui agresat i s-au acordat, prin hotărârea judecătorească pe care Văduva n-a atacat-o, 10.966,80 lei, prejudiciu material şi daune morale.
În vara anului 2020, un nou dosar desprins din sesizarea din 2015 ajungea în instanţă. Primarul de la Davideşti, Constantin Alin Văduva, era judecat pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, fratele său, Marius Văduva, pentru mărturie mincinoasă, finul său, Nicolae Cătălin Ancuţa, pentru tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi inducerea în eroare a organelor judiciare, iar fiul primarului, Alin Constantin Văduva, pentru complicitate la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional. Cei patru au scăpat de pedepse pentru faptele enumerate, din cauza duratei de timp prea mari trecute de la săvârşirea lor, pentru a mai putea fi traşi la răspundere.
Magda BĂNCESCU
Sursa foto: PSD Argeş