11.2 C
Campulung Muscel
20/09/2024

În cel mult patru ani, Cinematograful „Balada” trebuie reabilitat şi dotat pentru difuzarea de film. Timp de 15 ani, Primăria este obligată să-i menţină destinaţia de cinema

Formalităţile dintre municipalitatea câmpulungeană şi Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film”, referitoare la transferul Cinematografului „Balada”, parcurg încă o etapă. Aleşilor municipali li se solicită, la şedinţa de joi, 31 august 2023, să-şi însuşească protocolul de predare-primire din 24 martie 2023, încheiat între cele două părţi menţionate în debutul articolului. Protocol care are ca obiect trecerea fostului cinema din proprietatea Statului Român şi din administrarea R.A.D.E.F. în domeniul public al Municipiului Câmpulung şi în administrarea Consiliului Local. Aleşilor li se cere să-şi însuşească şi protocolul de predare – primire încheiat, în această vară, între Primărie şi Regia de Film. Acest ultim document prevede o valoare a imobilului de 16.810,27 lei – neactualizată de foarte mulţi ani -, care va fi înregistrată în evidenţele contabile ale Primăriei. Importante sunt, însă, condiţiile impuse „beneficiarului” clădirii şi terenului: investiţii realizate în cel mult patru ani, pentru ca cinematograful să redevină funcţional, şi menţinerea lui cu această destinaţie timp de cel puţin 15 ani.

  • În maximum patru ani, Cinematograful „Balada” trebuie reabilitat, dotat şi modernizat  

Corespondenţa Primăriei cu Ministerul Culturii şi administratorul R.A.D.E.F. „România Film” pe subiectul cinematografelor a început în decembrie 2020. În martie 2021, existând disponibilitatea ministerului pentru acest transfer, autorităţile de la Câmpulung au înaintat o adresă cu intenţia de preluare a celor două imobile: „Muscelul” şi „Balada”. A urmat un an şi mai bine de pauză, până la punctul de vedere al ministerului, din iunie 2022, prin care a fost de acord să cedeze doar clădirea din Vişoi. Primăria a revenit cu un răspuns pozitiv, cerând să-i fie transmis protocolul pentru preluarea sălii de spectacol cinematografic „Balada”.

În decembrie 2022, după încă o jumătate de an, a apărut şi protocolul, versiunea finală. „Potrivit acestui protocol, întocmit în concordanţă cu prescripțiile legale în materie, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic – cu prioritate a acelor producţii cinematografice realizate în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr.39/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.328/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte activităţi culturale. Iar consiliile locale sunt obligate ca, în termen de maximum 4 ani, să asigure, prin investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Prin acelaşi protocol se instituie dreptul Ministerului Culturii de a iniţia procedurile necesare pentru trecerea imobilului din domeniul public local în domeniul privat al statului în ipoteza nerespectării obligaţiilor de către autoritatea publică locală semnatară.”, redăm un fragment al documentaţiei pregătite pentru şedinţa de joi, 31 august 2023.

  • R.A.D.E.F. România Film datorează Câmpulungului impozite neplătite de peste 100.000 de lei    

Următorii paşi parcurşi de părţi au fost: hotărârea din 23 februarie 2023, prin care Consiliul Local a aprobat preluarea construcţiei şi terenului Cinematografului „Balada”; protocolul de predare – primire semnat, pe 24 martie 2023, de primarul Câmpulungului; predarea efectivă a clădirii, pe 6 iulie 2023, prin procesul verbal încheiat în aceeaşi zi, semnat de cele două comisii, cea de predare şi cea de primire, din care au făcut parte arhitectul şef Mădălina Zăgărin, consilierul juridic Alexandra Ioniţă şi inspectorul Ionela Mihaela Rădescu.

Procesul verbal conţine informaţii privind starea imobilului în momentul în care statul l-a cedat efectiv municipiului. Şi anume: acoperişul este în stare avansată de degradare; finisajele exterioare degradate: tencuieli căzute, zugrăveli deteriorate; finisaje interioare degradate: în sala de cinema, tavan căzut, pardoseală inexistentă, pereţii degradaţi; instalaţia electrică: nefuncţională; instalaţia de încălzire: inexistentă; instalaţia sanitară: inexistentă; grupuri sanitare: nefuncţionale; uşi exterioare degradate, ferestre degradate, geamuri lipsă.

Documentul întocmit în această vară conţine şi datoriile generate de imobilul din Vişoi, care figurează în evidenţa contabilă cu un pasiv de 22.205 lei, compus din: creanţa curentă de 18.979 lei (3.783 lei – impozit pe clădire, 14.074 lei – taxa pe clădire, 1.122 lei – taxa pe teren); creanţa înscrisă la masa credală de 3.226 lei. Preluând cinematograful, administraţia locală renunţă la calitatea de creditor pentru cei 3.226 lei solicitaţi în cadrul procedurii de insolvenţă.

Prin noua hotărâre supusă dezbaterii la şedinţa de la mijlocul acestei săptămâni, Consiliul Local îşi însuşeşte cele două documente. Potrivit referatului comun al Direcţiei Economice şi al Serviciului Juridic, valoarea actuală de inventar a bunului, prevăzută în protocolul de predare – primire, este de 16.810,27 lei. Evident, o valoare care n-a mai fost actualizată de foarte mult timp, care va fi adusă în prezent cu ocazia reevaluării generale realizate la nivel de municipiu.

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” apare în evidenţa Primăriei Câmpulung cu o datorie totală de 111.557 lei. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!