1.9 C
Campulung Muscel
29/11/2023

La Cetățeni, ursul a omorât două vaci şi a distrus o plantaţie de pomi fructiferi

În ultima perioadă, localnicii din comuna Cetăţeni au fost afectaţi de incidentele în care un urs a provocat daune semnificative, omorând două vaci şi distrugând o plantaţie de pomi fructiferi, în luna august. Primarul comunei, Mugurel Minciună, a luat măsuri cu privire la această problemă şi a semnat două contracte de achiziţie cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor GTS Păpuşa Leaota, ce au ca scop gestionarea acestor situaţii prin servicii specifice de vânătoare. Costul achiziţiei a fost de 1.190 lei cu TVA pentru primul contract şi de 4.284 lei cu TVA pentru cel de-al doilea contract.

Comisiile de evaluare a pagubelor au fost mobilizate în luna august pentru a determina daunele produse de urs. Incidentele, care au inclus mursecarea a două vaci ale aceluiaşi proprietar şi distrugerea unei plantaţii de peri, pruni şi meri, au generat pierderi considerabile. „Acestea au fost cele mai dureroase pagube, într-o săptămână să termine două vaci, înseamnă cel puţin 10.000-12.000 lei”, a transmis edilul comunei Cetăţeni.

Întrucât astfel de incidente au devenit tot mai frecvente, primarul a fost nevoit să acţioneze pentru protejarea comunităţii şi a proprietăţilor locuitorilor. „După cum ştiţi, avem legea dată prin care suntem obligaţi, pentru a putea constitui comisia, să avem contract cu medicul veterinar şi cu Fondul de Vânătoare. Valoarea contractului este de 500 lei pe an. Am încheiat contractul pentru faptul că nu puteam constitui comisia, am desfăşurat deja activităţi de gonire cu toată lumea, în două zile, şi sâmbătă dimineaţa la ora 7.00 şi duminică dimineaţa tot la ora 7.00, cu echipa SVSU, cu Fundaţia Carpathia şi cu Fondul de Vânătoare, am mers şi am făcut goană”, a explicat primarul Mugurel Minciună.

În ceea ce priveşte numărul urşilor prezenţi în comună, se speculează că ar fi vorba de 3-4 urşi. Potrivit primarului, nu toţi urşii sunt agresivi, însă cel care a atacat cele două vaci a fost, cu siguranţă, unul carnivor: „Se spune că ar fi vreo 3-4 urşi în comună, nu i-a văzut nimeni pe toţi ca să-i numere, dar din concluzii s-a ajuns la numărul de 3-4 urşi. Este clar că printre aceştia există şi unul carnivor. Nu toţi urşii aleargă după animale, dar cel care a mursecat animalele este foarte mare, mi l-au arătat şi mie cei de la Carpathia în ziua când a mursecat vaca”, a specificat edilul comunei.

Primarul a mai explicat şi faptul că ursul nu poate fi împuşcat, deocamdată, deoarece nu se îndeplinesc toate condiţiile pentru a putea fi luată această hotărâre de către comisie: „Abia am semnat contractul, acum câteva zile. Deocamdată nu am îndeplinit toate condiţiile ca această comisie să poată lua hotărârea să-l împuşcăm”, a menţionat Mugurel Minciună.

R.A.Ș.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!